Ta min hand

Bok av Lisa Bjurwald
"...känns som en ishand runt hjärtat... går inte att lägga från sig." Tara Kan ett barn bara försvinna utan att samhället reagerar? Kan hundra? Specialpolis Rebecka Born är avstängd från sin tjänst för sin hantering av ett internationellt traffickingfall. Medan hon utreds får hon ett anonymt tips: Något står inte rätt till med en grupp ensamkommande flyktingbarn. Rebecka avfärdar samtalet. Hon har lämnat in sin polisbricka och är dessutom upptagen med sitt röriga privatliv. Men när ett snarlikt tips inkommer från en källa som tidigare visat sig pålitlig väcks hennes nyfikenhet - och oro. Vem har tagit de försvunna barnen? Och vad har de gjort med dem? Rebecka tvingas tillbaka till de kriminella kretsar som hon lagt bakom sig och när hon med brottslingarnas hjälp lyckas ta sig in i de mörkaste delarna av Internet, det så kallade Darknet, ser hennes värsta farhågor ut att besannas... En chockerande thriller om Europas mest utsatta. Ta min hand är Lisa Bjurwalds andra skönlitterära bok efter 2016 års hyllade debut, Tills bara aska återstår. "En stark och svart skönlitterär debut." Femina om Tills bara aska återstår
Vissa författare blir bättre ju mer de skriver. Jag var inte helt övertygad om journalisten Lisa Bjurwalds förmåga som skönlitterär författare efter att ha läst första delen i hennes Rebecka Born-serie, Tills bara aska återstår. Men så köpte jag uppföljaren Ta min hand till mig själv i mars 2021. Det var cirka 300 mycket tuffa sidor att sig igenom. Inte för att boken var dålig utan för att den var väldigt obehaglig och tog upp ett viktigt ämne: sexuella övergrepp på barn.

Rebecka Born är specialpolis (vad det nu är för titel..?), men har blivit avstängd från tjänst. Hon flyr till sin pappa i Italien med sina barn. Så får hon ett anonymt tips som hon först dissar. Ytterligare ett liknande tips kommer från annat och mer trovärdigt håll. Detta – och lite annat – tvingar tillbaka Rebecka till Sverige först och Tyskland sen, men också till de kriminella kretsarna som hon trodde ha lämnat bakom sig. Hon hamnar på Darknet i sin undersökning av vad som har hänt de försvunna flyktingbarnen.

Den här boken är oerhört obehaglig redan från start. Det handlar om barn, ibland så små som spädbarn, som utsätts för sexuella övergrepp. Skickligt skildrar författaren såväl barns som förövares tankar om det hela. Ibland blir det för mycket och jag måste lägga boken ifrån mig då och då. Men strax tar jag upp den igen, för det går inte att sluta läsa. Jag blir så berörd.

Mitt omdöme blir det högsta.