Knutby inifrån - så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt

Bok av Annika Sohlander och Peter Gembäck
I september 2017 polisanmäler Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutbyförsamlingen sig själv och två andra pastorer. Den nya utredningen avslöjar hur det uppmärksammade mordet och mordförsöket i Knutby 2004 inte alls var en slutpunkt. Tvärtom blottlägger den nya rättsprocessen ett maktmissbruk som fortsatte långt efter att mediernas sökarljus slocknat. Med hjälp av verktyg som våld, sex och pengar kunde en osund sektkultur fortsätta frodas, väl dolt under en rätt så "normal" yta. Det här är berättelsen om pastorerna som styrde Knutby, föreställningen kring Kristi brud och sprickan i den innersta kretsen som blev början till slutet för Knutby församling. Historien är berättad ur Peter Gembäcks perspektiv och med hans minnesbilder och intryck av olika personer som grund. Han var högt uppsatt i hierarkin och för första gången vill han berätta hur han själv gjort fel, ljugit och kränkt. Med en unik inblick kan han berätta saker från den innersta kretsen som aldrig tidigare avslöjats. Knutby inifrån är ett försök att förklara hur en pingstförsamling med engagerade unga människor successivt blev till en sekt. I ett avslutande kapitel går psykoterapeuten Rigmor Robért i genom vilka mekanismer som gör att förtryck och manipulation accepteras. Peter Gembäck flyttade till Knutby 1997 och var under ett 20-tal år en av de ledande pastorerna och föreståndare i församlingen. Annika Sohlander är frilansjournalist och tidigare reporter på Aftonbladets rättsredaktion där hon bevakade en rad stora rättsfall, bland annat Knutbyrättegången 2004.
Med boken ”Knutby inifrån” så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt.

Detta är boken skriven av en av pastorerna som styrde i Knutbyförsamling.
I september 2017 polisanmäler Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutbyförsamlingen sig själv och två andra pastorer. Boken beskriver enligt Peters syn på det hela, hur en församling blev till en sekt istället. Hans egna tankar upplevelser och hur han förvandlades till en av sekt ledarna.

Boken är väldigt intressant, men han beskriver sig själv utifrån tredje person, vilket är väldigt förvirrande stundtals. Ett väldigt svårt format att läsa, upplever att boken kunde blivit så mycket bättre om den varit i annat format. Detta tar så mycket fokus från boken, vilket gör att jag ger den så pass lågt betyg.