Priset

Bok av Anneli Fichtelius
Under en brunch på Grand Hotel, dagen efter Nobelbanketten, dras Nobelprisvinnarna och bästa vännerna Helen Hymes och Ewa Atkins in i ett oväntat projekt som kommer att förändra deras liv och sätta både dem och deras familjer på oväntade prov. Ett projekt som resulterar i mediastorm och grova personliga hot. Men också en växande insikt om att värderingar och livsval, som med åren börjat gå isär allt mer, inte längre går att ignorera.
Kollegerna och bästa vännerna Helen och Ewa tilldelas Nobelpriset för sin forskning kring etnisk mångfald. Dagen efter uppstår en mediastorm, de hängs ut i pressen och utsätts för hot. Deras projekt kommer förändra deras liv och sätter både dem och deras familjer på oväntade prov.

Jag har tidigare läst Annelis bok "Försoning" och gillade den väldigt mycket. I början när jag läste denna bok var jag lite tudelad men den växte verkligen efter hand som jag läste och blev en bladvändare som jag hade svårt att lägga ifrån mig. Den här romanen tar verkligen upp aktuella samhällsämnen och känns högaktuell kring bland annat klimatet. Boken har så mycket - spänning, kärlek, svek, fruktan, hot, främlingsfientlighet och barnlängtan. Det blir en fängslande läsning där man får följa karaktärernas tankar, känslor och beslut och den väcker även många tankar hos mig kring klimat och naturkatastrofer.
Priset av Anneli Fichtelius
År 2032 och två kvinnor från Storbritannien vinner Nobelpriset i medicin, Ewa och Helen.
Att två yngre kvinnliga forskare vinner ett av världens mest ansedda priser är ovanligt. Och denna forskarduo har undersökt närmare vilken typ av människor som är mest lämpade att överleva om en katastrof drabbar jorden - multiindividen. Denne kan med sin empati klara av att överleva med enkla medel utifrån vad de själva skapar, hålla sams i ett samhälle och värna om varandra.
Katastroferna är ett faktum med jordbävningar, vulkanutbrott och nya pandemier som minskar på möjliga boendeytor.
Ewa och Helen hamnar i samspråk med andra vinnare av Nobelpriset och de bildar en gemensam grupp där de skapar byar runt om i världen med självförsörjning, befolkad av i huvudsak multiindivider, för att ge mänskligheten en chans till överlevnad när jorden protesterar.
En tankeväckande bok som spunnit vidare på de naturkatastrofer vi ser på nyheterna varje år samt Corona-pandemin. Var står vi om ingen bromsar?
Utgiven 2020
Jag tyckte om och fascinerades av boken. Den
tar upp samhällsaktuella frågor om klimathot främlingsfientlighet och livsval, men är också en relationsroman. Helen, som alltid satt karriären före sitt äktenskapet, tvingas omvärdera de val hon gjort. Ewa kämpar med barnlängtan och att hitta fotfästet efter en dramatisk skilsmässa.

Vem blir man när verkligheten skrämmer och man känner sig otrygg? Vilka människor väljer man då att ha omkring sig? Vad blir viktigt i livet när allt ställs på sin spets? Hur långt är vi villiga att gå för att sätta våra barn och vår familj i säkerhet?

”Priset” väcker verkligen många tankar. Boken tar oss med till platser som Stockholm, i Oxford, skotska landsbygden och till Lappland. Jag fängslades av berättelsen som har ett driv och bjöd på både spänning, fruktan, kärlek och svek.