Fånga och döda : lögner, spioner och konspirationer för att skydda förövare

Catch and kill
Bok av Ronan Farrow
»Måsteläsning« Margaret Atwood När journalisten Ronan Farrow får korn på att Harvey Weinstein -- en av Hollywoods mäktigaste producenter -- i årtionden förgripit sig på kvinnor för att sedan systematiskt mörka händelserna, sätts en sten i rullning som kommer att skaka om maktstrukturer världen över. Men vägen till avslöjandet liknar inget annat än en spionthriller och leder ända från Hollywood till Washington DC. Fånga och döda är en fängslande berättelse om hur långt förmögna män med stora kontaktnät är beredda att gå för att tysta sina offer. Det är en berättelse om kvinnor som riskerat allt för att avslöja sanningen. Och det är en berättelse om den grävande journalistikens omvälvande kraft. * Ronan Farrow är en amerikansk journalist. För sina artiklar om Weinstein tilldelades Ronan Farrow Pulitzerpriset år 2018 och hamnade på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika personerna i världen.  
Den här platsa som vilken rafflande spionroman eller deckare som helst. Den har allt som hör till genren; lögner, svek, glamour, internationella bulvaner och säkerhetsagenter, förföljelse, hot och våld. Saken är dock den att boken inte är fiktion, allt har hänt på riktigt; de människor som farit illa i berättelsen har genomlidit ett helvete, och många gör det fortfarande.

Bokens huvudkaraktär, förutom Farrow själv, är amerikanske mediemogulen Harvey Weinstein: en bufflig burdus typ, som varit med och startat framgångsrika produktionsbolag som Miramax och The Weinstein Company och som är van att få sin vilja igenom.

Under många, många år har det ryktats om att Weinstein är en ”kvinnokarl” och att han då och då gått över gränsen för vad som är okej. Vissa i branschen (oftast andra män) verkar tycka att det så det funkar där, inget att göra en stor sak av. Andra verkar förstå att ryktena kring Weinstein är toppen av ett enormt isberg av övergrepp och hot, satta i system, och att Weinstein är långt ifrån ensam med sitt uppträdande. Vad som saknas i pusslet är dock alla de kvinnor som skulle ha fallit offer för Harvey Weinstein – varför hörs inte de?

Ronan Farrow jobbar som grävande journalist och programledare på tv-kanalen NBC i USA. Han har under flera år hört talas om att det finns många ”Dark Secrets” i filmbranschen och planerar en serie som ska vända på Hollywoods förbjudna stenar. I sina efterforskningar stöter han på Weinstein. Först genom att skådespelaren Rose McGowan berättar för honom hur Weinstein våldtagit och trakasserat henne. Sedan träder fler trovärdiga offer fram. Hur har denne offentlige person kunnat tafsa, kladda och våldföra sig på kvinnor genom decennier utan att det uppdagats och satts stopp för?

Ronan Farrows bok berättar skickligt vad som hände när kvinnor hotades och betalades till tystnad, och genom djävulskt utformade avtal hölls juridiskt bakbunda, och inte kunde dela sina traumatiska erfarenheter med någon utan att riskera sin personliga ekonomi eller karriär.

För var det något som de flesta visste så var det att Harvey Weinstein antingen kunde hjälpa (om man var honom till lags) eller fullständigt stjälpa en framtid i Hollywood. Vad som blir smärtsamt uppenbart i boken är att Harvey Weinstein inte är själv om att begå övergrepp, många andra högt uppsatta män i mediebranschen ser det som sin rättighet att göra vad de vill med vilka kvinnor de vill. Det blir också uppenbart hur alla håller varandra om ryggen och förnekar sin flagranta inblandning. Farrow behåller också ett genomgående högt tempo och spänning i skildringen av hans journalistiska grävande, och när han vid ett tillfälle gömmer en säkerhetskopia av sitt arbete i ett bankfack, med en hälsning vid hans ”eventuella död”, undrar man om han verkligen kommer att ro storyn i land med livet i behåll.
Det här är en så viktig bok! Jag hoppas verkligen att många kommer läsa den. Boken har jämförts med svenska ”Klubben” av Matilda Gustavsson eftersom den handlar om en journalists gräv i samband med #metoo-upproret. Förutom fasansfull information om Harvey Weinstein och hans övergrepp på kvinnor så ger boken en hemsk inblick i hur många i maktposition (t ex inom politik och media) som hållit förövare om ryggen. Tyvärr även information om hur flera mäktiga män utnyttjat kvinnor på olika sätt... Farrow skriver informativt men blir ibland lite väl detaljerad, enligt mig. Kanske är det för att han verkligen vill lägga alla kort på borden och känner att han behöver ta med hela historien för att måla upp en så ärlig bild som möjligt. Det medför att jag får googla mindre kända mediaprofiler och jurister men ändå har svårt att hålla isär alla personer som nämns.