Melker larvar sig

Bok av Anna Lundgren
Kusin Lovis blåser in i huset som en virvelvind. Melker har längtat hela veckan och försöker springa lika snabbt. Mammorna säger att vissa barn har extra spring i benen. Som Lovis. I Melkers rum hittar de en larv som de släpper ut i trädgården. Sen börjar leken. Men vad händer när Lovis larvar in i storasyster Kerstins rum? Och varför missar Melker lördagsmyset?
Lyfter hur olikheter kan komplettera varandra! Härliga illustrationer.

Vi får träffa Melker och hans kusin Lovis; som Melker tycker blåser fram mer än går. Det är alltid fart och fläkt runt Lovis och hon är ständigt i rörelse. Det är inte alltid lätt att hänga med; som när Lovis går in i storasyster Kerstins rum… Och hela dagen vänds upp och ner…

En bok som lyfter att det är okej att vara olika och att det leder till att man kan komplettera varandra!
Femåringen tycker: Han gillar att titta på bilderna, och han gillar att Lovis har lika mycket energi som han har. Direkt ville han upp och leka både larv och fjäril. Han tycker synd om Melker, men förstår varför Kerstin blir arg.

Mamman tycker: Anna Lundgren har skrivit en fin berättelse om vänskap, om fantasi, om familj och om hur det kan kännas när något blir fel. Det finns jättemycket att prata om, både sånt som är roligt och mysigt och hur det blir och känns om man gör något man inte får och blir påkommen, eller om någon blir arg och det är ens fel. Jag gillar att Lovis och Melker är väldigt olika men att det faktiskt går bra att vara bra kompisar ändå.

Maya Jönssons illustrationer är underbara och passar perfekt till berättelsen. Och jag är superförtjust över tampongerna i öronen.
Jag och Lisen 8 år har båda läst "Melker larvar sig". Vi läste den var och en för sig och Lisen läste den i ett svep och det tyckte hon gick bra. Även om det är lite text så är det ganska många sidor så man kan säga att det gick jämnt upp. Hon tyckte den var bra då man lär barn att inte gå in i sina storasyskons rum utan att be om lov först. Jag som vuxen gillade att kusinen Lovis är som en virvelvind och att det är helt ok. Alla får vara som man är. Jag tycker också det är bra att Melker har två mammor och att boken därmed går utanför "normen" av hur en familj i böcker generellt ser ut med mamma, pappa och barn.