Den enögde akvarellmålaren

Bok av Bosse Norrhem
Erik Burman, pensionär och amatörmålare, har bosatt sig på landet efter ett liv i storstan. Han inleder en rehabiliteringsperiod efter en akut operation i huvudet samtidigt som han arbetar med att förbereda en konstutställning. I närheten av sitt hus gör han en eftermiddag en upptäckt som leder till en serie oförklarliga händelser med spår bakåt i tiden. Motvilligt följer han spåren och tvingas inse att hans måleri bär på en djupare innebörd än han kunnat ana. **** Den enögde akvarellmålaren är en gränsöverskidande spänningsroman med övernaturliga inslag och stillsam dramatik. Bosse Norrhem (född 1958) har många år inom IT-branschen bakom sig och debuterade 2018 med romanen Jag skulle ta ner solen. Han är bosatt på Hönö i Göteborgs norra skärgård.    
Underhållande och spännande feelgood!
När jag fick denna boken hade jag lite svårt att avgöra vilken genre den hörde hemma i. Typsnittet på titeln tyder på feelgood medan bilden känns lite mer mystisk och illavarslande. Kunde det verkligen vara så?

Erik Burman har pensionerat sig, köpt ett hus på landet och ägnar sig åt akvarellmålning. Efter en akut operation i huvudet, där han temporärt blir blind på ena ögat, inleder han sin rehab-period med vila och målande. Vid huset finns en sjö som Erik brukar bada i och en eftermiddag upptäcker han en undervattensgrav vid bryggan. Upptäckten leder till en serie oförklarliga händelser med spår bakåt i tiden och tillvaron blir inte riktigt som han tänkt sig.

Den enögde akvarellmålaren var väl, om jag ska vara helt ärlig, ingen bok som kallade på mig direkt. Men efter ett tiotal sidor fann jag den ganska tilltalande. Den är lättsmält med en intrig som hela tiden manar framåt, humoristisk och tragisk på samma gång.

Bosse Norrhem har ett levande språk och målande miljöskildringar. Han beskriver, sådär i förbifarten, små detaljer som karaktärerna gör, vilket gör att det ibland känns som om jag tittar på en film. Vill du ha en stunds underhållning är detta boken för dig.