Norrtullsligan

Bok av Elin Wägner
Med rapp dialog, galghumor och svärta skildras fyra unga kvinnors liv i förra sekelskiftets Stockholm. Norrtullsligan handlar om kontoristerna Elisabeth, Baby, Eva och Emmys vänskap, yrkesliv och förälskelser. I deras delade rum på Norrtullsgatan spirar upproret och längtan efter ett annat sätt att leva. Norrtullsligan utkom första gången 1908 och var Elin Wägners debutroman och stora genombrott. Den här utgåvan har förord av Annika Lantz och efterord av Boel Hackman. »Vilken underbar bok!« Annika Lantz »Norrtullsligan är en klassiker bland stockholmsskildringar.Det är samma frågor nu som då: hur ska den moderna, självförsörjande yrkeskvinnan förena oberoende och självförverkligande med friheten att älska på lika villkor?« Boel Hackman, litteraturvetare »Jag har bara träffat på en, som uppskattade mitt människovärde, och han gjorde det inte heller.« Elisabeth i Norrtullsligan
Denna bok skrevs i början av 1900 talet men den har en prosa man lätt kan förstå även idag. Hon skriver lättsamt om flickan som var tvungen att ta anställning som kontorsflicka i Stockholm. Hon fick dela boende med 3-4 andra flickor och de hade roligt tillsammans trots svårigheterna. Det ansågs inte att kvinnor skulle arbeta utan de skulle söka sig en make och bli försörjda så om man som kvinna ville arbeta och inte söka efter en man för att klara sig sågs man ner på och omgivningen ville inte acceptera att man som kvinna ville stå på egna ben.
Samhällstryclet var stort och Wägner beskriver och vänder sig emot det outsagda kravet på att skaffa sig en make till varje pris.