Nattjakten: Glösa

Bok av Anna-Karin Karlsson
Det är sommarlov och Saga och Emil har följt med mamma till Glösa, byn mellan Östersund och Åre, där många hällristningar från stenåldern finns. - Äntligen ett ställe ni är imponerade av redan från början, skrattar mamma när de kliver in i hyddan. Men den roliga utflykten förvandlas snart till en otäck mardröm. Plötsligt har Saga och Emil förflyttats genom tiden och upptäcker att ett barn försvunnit. Barnet har krupit iväg från hyddan, rakt mot de stora fångstgroparna, som älgarna snart ska jagas ner i. I fjärran hör de hur jägarna förbereder jakten. Kommer Saga och Emil att hinna rädda barnet innan det är för sent? Genom tiden är en serie historiska äventyr som utspelar sig runt om i Sverige. I Nattjakten besöks Glösa. Äventyret utspelar sig för 5000 år sedan, på stenåldern, då många människor var jägare. I Glösa finns både fångstgropar och hällristningar bevarade från den här tiden.
Genom tiden, är en serie böcker där barnen Saga och Emil är på olika utflyktsmål i Sverige tillsammans med sin mamma. Ofta går de någon slags guidad tur och plötsligt dras de in i ett historiskt äventyr, där de istället guidas av en figur från den svenska folktron. I slutet av boken finns dessutom faktasidor med information om den plats familjen har besökt och om de mytiska väsen vi mött.

I Nattjakten : Glösa är familjen i Glösa Älgriket, en stenåldersboplats mellan Östersund och Åre. Mitt under den guidade turen blir barnen förda bakåt i tiden av en älva för att hjälpa till. Ett barn har krupit iväg från boplatsen och är på väg rakt mot fångstgroparna där älgjakten alldeles strax ska starta. Dessutom finns korpen Nattramn som väntar på barnets själ.

Det här är en fantastisk serie på många sätt. Dels är den väldigt spännande och full med tidsresor och övernaturligheter (vad kan ens finnas att ogilla med det?) men att det dessutom är baserat på fakta gör det hela ännu lite bättre. Det är en lärorik serie och jag kan absolut se den väcka historiskt intresse hos målgruppen, och kanske till och med hos lite äldre läsare. Jag, som historiskt intresserad, lär mig saker och har kul längs vägen. (Men jag skulle nog behöva prata med mina låg- och mellanstadielärare om varför i hela friden vi alltid åkte till Jamtli, men aldrig till Glösa Älgriket).

Språket passar bra för både genre och målgrupp och Johanna Arpiainens illustrationer passar perfekt till Anna-Karin Karlssons berättelse. Jag gillar också att hela serien är färgkoordinerad och att illustrationerna inuti följer färgskalan på utsidan.