Frestelser

Bok av Lex Croucher
Jane Austen möter Mean Girls. Överdådiga fester och romantiska möten i en tid då en ung kvinnas goda rykte betydde allt. Övergiven av sina föräldrar har medelklassflickan Georgiana Ellers blivit omhändertagen av urbota tråkiga släktingar. Hon flyttar med dem till en ny stad och på en alldeles särskilt tråkig fest träffar hon den karismatiska Frances Campbell. Frances är mycket förmögen och umgås med stadens innegäng. De lever ett liv som Georgiana inte ens hade kunna föreställa sig i sina vildaste fantasier. Ensam och sårbar börjar Georgiana umgås med Frances och hennes bottenlöst rika och oerhört olämpliga vänner. En ny värld öppnar sig för Georgiana; en med redlös berusning, omåttlighet, och mystiska unga män med underligt fängslande händer. Allt omgivet av flärd och lyx. Storslagna miljöer, dekadenta helger på landet, män till häst och en humor som skulle få självaste Jane Austen att skrocka i smyg.
Medelklassflickan Georgiana blir övergiven av sina föräldrar och flyttar till sin moster och morbror, till en stad där hon inte känner någon och släktingarna är urbota tråkiga. På en fest träffar hon den karismatiska Frances som är mycket förmögen och tillhör stadens innerkrets. En helt ny värld öppnar sig för Georgiana…

Det här borde vara en bok som passade mig som handen i handsken - historisk roman från 1800-talet och stundtals gör den det. Men jag är verkligen kluven till denna bok, delar av boken tilltalar mig och jag är helt såld men tyvärr så tappar storyn mig mer än vad den tilltalar mig, den får ändå godkänt. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som gör att boken inte fastnar, jag vet att jag personligen har svårt när det är många engelska namn på karaktärerna, där brister min koncentration så tror att det är en stor anledning, jag kan inte hålla ordning på vem som är vem och då tappar jag fokus kring hela boken. För boken erbjuder allt som förväntas - storslagna miljöer, passion, kärlek, sex, fester, drama och svek men även alkohol och andra olämpliga substanser, homosexualitet och humoristiska inslag, så jag bjuds på många ingredienser. Jag rekommenderar ändå att läsa denna bok om man gillar historiska romaner för jag tror att boken kan erbjuda andra en annan läsupplevelse.