Vuosisadan rakkaustarina

Bok av Märta Tikkanen
Märta Tikkasen Vuosisadan rakkaustarina on kuohuttava ja riipaiseva kertomus avioliiton myrskyistä ja suvannoista, kahden kirjailijan monimuotoisesta ja intensiivisestä suhteesta. Se on myös vastareaktio aviopuoliso Henrik Tikkasen maineikkaaseen omaelämäkerralliseen romaaniin Mariankatu 26. Viha, rakkaus, kapina ja lannistuminen kiihkeässä ja intensiivisessä, puhemuotoisessa tarinassa perheestä, sukupuolten sodasta, miehen alkoholismista, naisen lämmöstä ja kestävyydestä. Vuonna 1978 ensimmäisen kerran julkaistu teos on ajaton ja uraa uurtava klassikko, joka saa yhä uusia tulkintoja teatteriesityksinä ja runoiltoina.
De säger att "allt går över" och "tiden läker alla sår". Men det är inte så.

I Århundradets kärlekssaga beskriver Märta Tikkanen sitt liv med en grav alkoholiserad och tillika hyllad konstnär och författare- Henrik Tikkanen. Det finns så mycket att säga om den här boken att orden inte riktigt räcker till. Det är en vacker, smärtsam och naken prosalyrisk skildring om medberoendets bojor. Men det är också en skildring av kvinnofällan och en djup innerlig längtan efter att skriva. Sist men inte minst är det öm beskrivning av kärlekens pris.

Som vuxet barn finner jag både styrka och tröst men framför allt igenkänning i Märtas ord. Hennes brutala ärlighet om det mest skamfyllda. Det mest smärtsamma och blottläggande. En familjs mörka hemligheter. Boken lämnar ingen läsare oberörd och det poetiska språket är magnifikt. Århundradets kärlekshistoria är en bok jag kommer att återvända till igen och igen.
Vem anade att en diktroman (?) skulle vara en bladvändare? Jag läser medan jag kokar potatis och potatisen kokar torr... Trots många år på nacken är bokens språk och tema fortfarande aktuellt. Trots att en kanske önskat annorlunda för alla kämpande kvinnor. Läs och begrunda! Och njut!
Tikkanen skriver med ett träffsäkert, närvarande, precist och okomplicerat språk. Boken är helt omöjlig att lägga ifrån sig och många tankar väcks: om medberoende, om män, om kvinnor.