Murha maalaisidyllissä

Bok av Marie Bengts
Murhamysteeri 50-luvun tyyliin Marie Bengtsin esikoisromaani Murha maalaisidyllissä on herkullinen kuvaus 1950-luvun takapajuisesta maalaisyhteisöstä, jonka charmanttien syreenipensaiden varjoissa lymyävät salaisuudet. Hiki liimaa puseron selkään, korsetti kalvaa vyötäröä ja tupakkaa tekisi mieli, mutta Hannah Lönn ajaa helteessä sinnikkäästi kohti smoolantilaista Enebyn kylää. Siellä asuu jalkavaivainen Lilly-täti, joka tarvitsee Hannahin apua. Enebyläiset ovat omintakeista väkeä, ja ehtiväisin heistä on Asta Grankvist, joka panee hyvää hyvyyttään kyläläisten asiat kuntoon usein pyytämättäkin. Uinuva maalaisidylli saa äkkiherätyksen, kun tämä touhunainen löytyy kuolleena, ompelusakset sydämeen survaistuna. Yhdellä jos toisella kyläläisellä näyttäisi olevan motiivi murhaan, ja poliisilla riittää päänvaivaa. Hannah epäilee nähneensä jotakin ratkaisevaa juuri ennen surmatyötä ja ryhtyy myös selvittämään tapausta. Kirjan päähenkilö, tukholmalainen ompelijatar Hannah Lönn tuo sisäänlämpiävään kylään raikkaan modernin kaupunkilaistuulahduksen aiheuttaen niin hupaisia kuin tukaliakin tilanteita.
En väldigt mysig pusseldeckare. Ett stort plus att de utgår ifrån mina trakter. Älskar att få läsa om hur Sverige såg ut får flera årtionden sedan.
En av alla böcker jag har fyndat second hand var Marie Bengts deckare En sax i hjärtat. För ett par år sen, när boken skulle komma ut, anmälde jag mig som testläsare hos Akademibokhandeln för just En sax i hjärtat. Tyvärr blev jag inte vald då.

Året är 1957. Hannah Lönn är sömmerska med andra drömmar än att bli hemmafru. Hon bor i Stockholm, men far i den här boken ner till sin faster i Småland. Samma dag hon anländer ska det bli syjunta. Via de olika karaktärerna i boken inser jag som läsare att en person sticker ut, en person som vet lite för mycket om alla andra. Det kan aldrig sluta väl, utan det slutar med mord. Och Hannah Lönn blir så involverad i det hela att hon hjälper polisen i mördarjakten samtidigt som hon syr kläder åt byborna och äter vaniljhjärtan.

Jag är ett stort Maria Lang-fan. De tidiga böckerna gillade jag mest och tänk, den här boken skulle kunna vara en av dem. (Det är det bästa betyget, författaren!) Jag faller pladask för beskrivningarna av 1950-talets miljöer. Människosynen känns autentisk för tiden, liksom skildringen av mäns och kvinnors roller och positioner. Det vimlar av folk i den här boken. Detta till trots har jag inte svårt att hålla isär dem. De är nämligen alla udda på ett eller annat sätt och både vasst och lite ömsint skildrade. Kapitlen är aningen för långa för mig som ofta läser på raster på jobbet. (Men jag är ju inte den enda läsaren och boken är inte skriven för mig.) Jag gillar den här deckaren stenhårt, allra helst som jag först anar mördarens identitet först när endast cirka 30 sidor återstår.

Mitt omdöme blir det högsta.
Mysig Christie-flirt för retroälskare! Mycket trevlig & välskriven pusseldeckare med det långsamma tempot, intrikata relationerna & ledtrådarna som kännetecknar en riktig mysdeckare! Ser fram emot att dyka på uppföljaren! 🤗
En pusseldeckare i sann Agatha Christie-anda! Vi möter Hanna Lönn som reser från Stockholm till sin lilla hemort för att hjälpa en gammal släkting. Väl där blir en kvinna mördad och Hanna kan inte låta bli att lägga näsan i blöt! Spännande och oförutsägbart!