Intervju med Sara Hammarkrantz om nya boken ”Förundranseffekten”

Sara Hammarkrantz har tillsammans med Katrin Sandberg skrivit boken ”Förundranseffekten” med utgångspunkt från ny och spännande forskning på området. Förundran är känslan av storhet och en vilja att förstå det ofattbara. Förundran kan väckas av såväl små som stora erfarenheter i livet och själva effekten av förundran kan bidra till att vi känner mindre stress, mindre oro, och den kan göra oss mer givmilda och ödmjuka. I boken får vi också tips om hur man kan väcka förmågan att uppleva förundran till liv.

Berätta lite om dig själv och intresset för positiv psykologi

Jag är journalist i grunden och har ganska länge skrivit om hälsa. Jag började skriva om mat och hälsa men har längs vägen fokuserat alltmer på psykologi – och framförallt positiv psykologi. 2014 skrev jag tillsammans med Katarina Blom boken ”Lycka på fullt allvar” som är en introduktion till hela vetenskapsområdet positiv psykologi. Det är ett relativt nytt vetenskapsområde, där man tittar på varför de positiva känslorna hos oss är så bra för oss, och vikten av att fokusera på våra positiva känslor. I kölvattnet av den första boken började jag bevaka forskningsområdet, och helt plötsligt började det komma forskning om förundran. Då hajade jag till. Det var något med förundran som klingade an hos mig. Min kompis fotograferar fina blommor i motljus på sitt köksbord. En väldigt enkel sak egentligen men jag tyckte bilderna var så otroligt vackra. Hon och jag började då prata om varför jag kände såhär angående hennes fotografier och kom till slut fram till att det måste vara förundran och där någonstans föddes idén till boken. Vi är båda boknördar så det var ganska nära till hands att tänka sig en bok i ämnet. Det visade sig sedan att förläggaren redan innan vår idé hade presenterats hade en stor post-it lapp uppsatt med ordet ”förundran” – så det var redan ett tema de hade tänkt sig. Det är ett ämne i tiden och det har vi fått bekräftat nu längs vägen när folk verkligen uppskattar boken.

Vad innebär förundran?

Förundran är en stor och mäktig känsla som är överväldigande. Jag brukar säga att den knappt ryms i ens kropp. Man får en fysisk reaktion av den vilket innebär att man kan känna sig väldigt varm i bröstet, bli rörd eller få gåshud och rysningar längs ryggraden – man tappar hakan. Forskningens definition av förundran är uppdelad i två där det första ledet är känslan av storhet, wow-känslan, och det andra ledet är den kognitiva processen, alltså, behovet av förståelse. Hjärnan vill förstå vad den upplever. Vi brukar sammanfatta den känslan med frågan: ”Hur är det möjligt?”

Finns det olika grader av förundran?

Ja det gör det. Alltifrån den lilla vardagsförundran över de mest enkla saker som oftast är självklarheter som att det finns vatten i kranen – både varmt och kallt, WOW. Jag sitter nu ute på Orust i mitt sommarhus och när vi flyttade hit hade vi inget vatten indraget. Nu har vi vatten i badrummet och jag förundras fortfarande över det. Sen finns hela spektrat fram till när man står intill Grand Canyon och häpnar över naturens storhet. Vi kan också förundras över människors skickligheter.

Vilka är de dokumenterade hälsofördelarna med att uppleva känslan av förundran?

Det finns många dokumenterade hälsoeffekter. I den forskning som gjorts har vi identifierat nio stycken.

Människor som upplevt förundran är i högre grad:

  • friskare
  • mindre stressade
  • upplever att de har mer tid
  • smartare
  • mer kreativa
  • mindre egoistiska
  • snällare
  • generösare
  • gör grönare val

Vilka är de primära källorna till förundranseffekten?

Källorna är natur, kultur, andra människor, skicklighet, gemenskap och andlighet. Men vad man förundras över är högst individuellt. Forskningen har dock sett att vi tycks uppleva förundran i genomsnitt två till tre gånger i veckan.

Nu när många utlandssemestrar är inställda och vädret inte tillåter några fina solnedgångar, vad ska man göra för att få uppleva förundran ändå? Kan man träna sig till det?

Ja, man kan absolut träna upp sig. Ett sätt är det vi hoppas kunna åstadkomma med vår bok, nämligen att medvetandegöra och återuppväcka känslan av förundran. Vi har alla förundrats över saker när vi var små, alltifrån hur biet hittar hem till boet igen till att solen stiger upp varje morgon. Men i takt med att vi växt upp, börjat springa, prestera och stressa, i kombination med att vi faktiskt blir lite hemmablinda för allt vackert som omger oss, så har vi tappat förmågan att uppleva förundran. Det absolut bästa är att stanna upp och titta upp. Vi tillbringar en tredjedel av vår vakna tid med näsan i en datorskärm så det är inte konstigt om många tillfällen till förundran går oss förbi. Sedan tipsar vi i boken om förundranspromenader, att gå ut i skog och mark utan gångstavar eller något särskilt mål, och bara uppleva all skönhet som finns runt omkring och hur fantastiskt sinnrikt naturen och hela kretsloppet fungerar. Man kan också fotografera saker man förundras över som till exempel vackra vyer eller imponerande byggnader, och på så vis spara sina förundransögonblick. Men man kan också göra det enkelt för sig och se till exempel tv-programmet ”Planet Earth.”

Till Boken
Intervjuad av
Signe C
11 augusti 2020