Michelle Sandell

AnvÀndarprofil

📚 Boktips, recensioner, inspiration, pocketnörd! 🌍 MiljökĂ€mpe, ploggar & Ă„terbrukar. ♀ Feminist. đŸ‘©â€đŸ‘Š Mamma, gĂ„r min egen vĂ€g & livet med ADD/ Högfungerande Autism.

Den hÀr bokens titel sammanfattar innehÄllet pÄ ett ypperligt sÀtt. Enkelt och tydligt utan nÄgra lÀngre förklaringar.
En bok jag rekommenderar för den som vill leva klimatsmart och hÄllbart men inte har tiden eller den ork som krÀvs för att lÀsa tyngre och mer ingÄende litteratur pÄ Àmnet. Otroligt lÀttlÀst och med enkla konkreta tips kan lÀsaren börja agera klimatsmart frÄn första sidan. Varför inte göra alla smarta tips till en rolig familjeutmaning? Förutom att du/ni gör en insats för miljön kommer ni med största sannolik upptÀcka att dÀr finns en hel del pengar att spara in som ni gemensamt kan hitta pÄ nÄgot roligt för!
En hel del av tipsen har du förmodligen hört förr men dÀr Àr sÀkerligen nÄgot som blir till en ny ögonöppnare för dig. För varje tips som du faktiskt börja implementera regelbundet i vardagen kommer du upptÀcka att ditt sÀtt att tÀnka kring hÄllbarhet sakterligen kommer förÀndras och dina prioriteringar kommer att lÀggas om omedvetet.
Haka inte upp dig pÄ de tips som "tar död" pÄ din/er motivation och som kan vara en aning lÄngsökta/svÄra att fÄ till i just ert liv utan fokusera pÄ dem och det som Àr lÀtt att Àndra pÄ till en början.
SvÄrt att sÀtta betyg pÄ den hÀr typen av bok men mellan 3-4 av 5 möjliga fÄr den av mig.
Rekommenderas för den som vill leva klimatsmart

Lite död runt ögonen

Bok av David Ärlemalm
"Lite död runt ögonen" Àr en spÀnnande bok med ett allvarligt, tungt och tragiskt tema. Det hade kunnat hÀmtats direkt ur dagens verklighet och jag fÄr blandade kÀnslor kring bokens huvudkaraktÀr. BÄde sorgliga, ömsinta och aggressiva.

Bokens början vÀvs fint ihop pÄ slutet men vet inte riktigt vad jag ska tycka om just avslutningen? PÄ sitt sÀtt skildrar avslutningen möjligtvis den mest realistiska sett till hur verkligheten ser ut och den lÀmnar ju absolut möjligheten för en fortsÀttning.

För mig Àr boken lÀsvÀrd och den kan vara bra som underlag för viktiga diskussioner, framförallt för ungdomar skolÄldern eller i en bokcirkel. Den uppfyller helt klart ett bra syfte. Personligen Àr det dock nÄgot med den som gör att den inte lyckas fÄnga mig personligen pÄ det sÀtt jag önskar utifrÄn de förvÀntningarna jag hade pÄ den.

Mitt betyg blir 3,8 av 5.

Konsten att vara kvinna

Bok av Caitlin Moran
Wow, vilken pÀrla! Som en ljuvlig het kopp te el en maffig stark cappuccino ihop med en högklassig chokladtryffel.

Den brittiska författaren och journalisten Caitlin Moran har med en hög stilistisk skicklighet och bra balans i kombination med ett hÀrligt sprÄk lyckats att sÀtta pricken mitt pÄ den viktiga feministiska kÀrnpunkten med en humorsalva som heter duga!

"Konsten att vara kvinna" av Caitlin Moran Àr ett feministiskt manifest i en viktig tid. Den Àr otroligt sjÀlvutlÀmnande, brutal, absurt hysteriskt rolig och Àrlig! Jag skrattade högt i min ensamhet pÄ riktigt, vilket fÄ böcker lyckas fÄ mig att göra! Bra fakta och funderingar i allvarhetens tecken vÀvs pÄ ett utomordentligt sÀtt in i det klockrena komiska sprÄket.

Det hĂ€r mĂ„ste du lĂ€sa! För den som vill ge bort en rejĂ€l kopp skrattsalva ihop med viktig och nyttig lĂ€sning (i dessa deprimerande Corona tider) blir den hĂ€r boken mitt bĂ€sta julklappstips i Ă„r (trots att boken har nĂ„gra Ă„r pĂ„ nacken) ❀❀❀!

Den hÀr kvinnan skulle jag vilja trÀffa i verkligheten! Jag blir inspirerad, kÀnner samhörighet med huvudkaraktÀren och om du kÀnner dig ensam behöver du inte göra det lÀngre för man kan kÀnna författarens nÀrvaro bredvid sig under tiden man lÀser. Sjukt rolig och sÄ jÀ*la KLOCKREN!

Mitt betyg blir lÀtt ⭐⭐⭐⭐+/5.

Oliver Twist

Film frÄn 1997 regisserad av Tony Bill
Wow, ett filmatiserat mÀsterverk som regisserats av Tony Bill! Jag Àlskar verkligen Charles Dickens klassiker "Oliver Twist" och den hÀr filmatiseringen lyckas med balansen att fÄ en tung historia i ett annat tidsamhÀlle att kÀnnas modern och fortfarande aktuell pÄ en hel del plan.

Fina skÄdespelarinsatser och vÀl valda scener. För dem som inte lÀst boken sÄ Àr den hÀr filmen ett ypperligt alternativ och komplement för en förstÄelse för boken och dess innehÄll. Den Àr tung men pÄ samma gÄng otroligt vacker, ljuvlig och bjuder absolut pÄ en skön stund i soffan.

Visst blir det mÄnga tÄrar men avslutas definitivt med ett ljuvt leende. Jag rekommenderar alla dagar i veckan ALLA att se den hÀr pÀrlan! Ett mÄste för den yngre publiken!

Den fĂ„r ⭐⭐⭐⭐+/5 av mig 👌
Wow! Rekommenderar starkt alla att lÀsa "Vad hjÀrtat aldrig glömmer" av Kelly Rimmer!!!
Mitt betyg: ⭐⭐⭐⭐+/5

Om ni gillar böcker/berÀttelser som utspelar sig under el i anslutning till Andra vÀrldskriget sÄ Àr det hÀr en bok ni bara mÄste ta er tid att lÀsa!

Det hÀr Àr utan tvekan en otroligt stark, vacker, sorglig, ljuvlig, spÀnnande och hoppingivande bok som sÀtter sig. En bok man helt enkelt inte glömmer och du mÄste ha ett hjÀrta av sten om du inte blir pÄverkad av den! Jag har strÀcklÀst den och mina kÀnslor under bokens gÄng har varit som en berg-och dalbana.

Man grÄter och tÄrarna sprutar. Man kÀnner vreden, frustrationen och vill skrika med jÀmna mellanrum. Pulsen höjs och skrÀcken ihop med nervositeten Àr stÀndigt nÀrvarande liksom den underbara och storartade kÀrleken som ocksÄ finns dÀr hela tiden. Man kastas konstant mellan hopp och förtvivlan tillsammans med bokens underbara karaktÀrer. Ena stunden Àr man pÄ helspÀnn för att i nÀsta kÀnna sig helt urlakad, pÄ grÀnsen till tom. Det Àr mycket ondska men lika mycket vÀrme och författaren trÀffar mitt i prick nÀr det gÀller den perfekta balansen mellan dessa. KÀnslorna som vÀcks i mig Àr desamma oavsett vilken av de tvÄ berÀttelserna (Hannas/Alinas el Alices) som jag lÀser om.

Romanen bestÄr av tvÄ olika berÀttelser kan man sÀga. LÀsaren fÄr dels följa Hanna (Alina) i bÄde dÄtid och nutid samtidigt som lÀsaren fÄr lÀra kÀnna barnbarnet Alice och följa henne. BerÀttelserna med sina olika fokus och bestÄende i olika tidsrum berÀttas hela tiden parallellt för att i slutÀndan vÀvas ihop till en riktigt vacker och djup enhet. Jag gillar hur romanen Àr uppbyggd och författarens skicklighet att fÄ ihop allting utan att det blir svÄrt att hÀnga med.

De bÄda kvinnorna kÀmpar hela tiden mot/med sitt eget personliga krig pÄ olika sÀtt och jag kÀnner med de bÄda lika mycket. För dem som vet vad Autism Àr och innebÀr sÄ vet ni att det Àr en sorts krig i sig och med det sagt sÄ vÀcker boken en massa tankar och kÀnslor som Àr perfekt att kunna diskutera i en bokcirkel.

Jag skulle sÄ gÀrna vilja berÀtta mer om bokens innehÄll men jag Àr sÄ uppfylld av det djupa innehÄllet och vill dÀrför att ni lÀser sjÀlv!

MĂ€n som hatar kvinnor

Film frÄn 2010 regisserad av Niels Arden Oplev
Oj, wow Lisbeth Sallander och Kalle Blomqvist tar mig med storm och nu har jag en ny favorit att kunna se om och om igen! Filmatiseringen av första delen i Stieg Larssons "Millenium- trilogi" i den svenska versionen Àr svÄrslagen!

Kan inte komma pÄ nÄgot som jag skulle vilja anmÀrka pÄ hÀr faktiskt. SkÄdespelarna Àr alla ultimata för den roll de spelar, ljud, bild och musik gÄr helt i min smak för att lyckas fÄ mig att gilla filmen lika mycket som boken.

Det Àr intelligent, nyskapande, fruktansvÀrt verklighetstroget och otroligt nervpirrande. Ser med stor exaltation fram emot de övriga tvÄ filmerna. Ska ni endast se en film för att kunna ha nÄgot att prata om över middagen sÄ mÄste ni vÀlja den hÀr! Har inte varit i sÄ mycket "eld och lÄgor" över en film pÄ flera Är!!!

Mitt betyg blir utan tvekan ⭐⭐⭐⭐⭐ av 5.
Ännu en klassiker som vĂ€ljer att fokusera pĂ„ den unga kvinnan som huvudkaraktĂ€r och hennes strĂ€van efter sjĂ€lvstĂ€ndighet, som dock aldrig varit enkelt och definitivt inte under Ă„ren efter Andra vĂ€rldskrigets utbrott.

En bok jag kan rekommendera för den som vill ha nÄgot som gÄr snabbt att ta sig igenom men ÀndÄ har ett innehÄll som tvingar lÀsaren att fokusera pÄ vad det Àr man faktiskt lÀser. Den ger iallafall mig en del tankebry som fördelaktigt gÀrna diskuteras med andra som lÀst boken.

Det hÀr tillhör inte en av de bÀsta klassiker jag lÀst men jag rekommenderar er trots det ÀndÄ att ge den en chans! Det Àr tankarna och kÀnslorna som vÀcks inom mig efter sis ta sidan som gör den vÀrd att lÀsas och en bok blir ju inte en klassiker utan anledning.

Mitt betyg blir ⭐⭐+ av 5.
En otroligt spÀnnande och bra inledning pÄ en ny fantasytrilogi som Julie Kagawa har gjort!!! Jag blev tvungen att strÀcklÀsa hela första boken och ser med optimism och spÀnning fram emot resten av serien...

Om du gillar mörka vÀrldar, starka karaktÀrer, vÄld och intensiva scener, en utdragen kamp pÄ liv och död för alla inblandade mot mÄlet om en bÀttre vÀrld, en lÄng och dramatisk resa med syfte, intensiv kÀrlek kryddat med romans och starka vÀnskapsband, en vÀlskriven story som bygger pÄ kampen mellan gott och ont, starka vs svaga och framförallt vÀrldar som innehÄller vampyrer som har sina egna regler och lagar sÄ kommer du gilla den hÀr boken!

Rekommenderar att ni lÀser den!
Mitt betyg blir 4/5.

I ljusets makt

Bok av Leigh Bardugo
Wow! Leigh Bardugo har skrivit en lysande och annorlunda fantasytrilogi som man blir tvungen att strÀcklÀsa! Trilogin har alla de rÀtta ingredienserna för en att bli en "hit" hos lÀsare som gillar fantasy och spÀnningen Àr intensiv frÄn första till sista sidan.
HÀr i första delen, "I Ljusets Makt" fÄr vi bl.a bekanta oss med landet Ravka som berÀttelsen utspelas i och vi fÄr lÀra kÀnna karaktÀrer som den förÀldralösa Alina Starkov och hennes trogne vÀn Mal samt den ondskefulla SkuggmÀstaren, kungligheter, grishor och volkror samt mÄnga fler.
Makt och sökande samt vad vi gör med det Àr centralt i grisha-trilogin och kan det vara sÄ att mÀnniskor inte behöver vara antingen goda el onda? Kan man vara bÄde och? Vilken kÀrlek ska fÄ segra i slutÀndan och vilka krafter Àr starkast?
Samtliga böcker bjuder definitivt pÄ en stark kÀrlekshistoria, starka vÀnskapsband, spÀnnande karaktÀrer i ett mörkt fantasiland i krig med mycket magi, magiska varelser, olika gÄvor, ljus och mörker.
Författaren lyckas pÄ ett utomordentligt sÀtt att fÄnga lÀsaren frÄn första till sista sidan genom sin skicklighet att skriva detaljerat och beskrivande. Jag fÄr "vibbar" av Astrid Lindgrens mörkare vÀrldar blandat med "Twilight-sagan"...
SnÀlla lÀs den! Mitt betyg blir utan tvekan 4,5/5.

Tistelhonung

Bok av Sara Paborn
En lÀttlÀst, lite sorglig berÀttelse som Àr en av de nominerade böckerna till Ärets bok 2020. Boken har diskuterats flitigt pÄ sociala medier detta Äret och har fÄtt blandad kritik. Somliga höjer den till skyarna, andra uttrycker sin entusiasm över boken betydligt mer dÀmpat. NÀr det kommer till bedömning av böcker Àr ju allt en smaksak och en bok kan ju vara gemytlig att lÀsa trots att man för den sakens skull inte behöver tycka att den Àr bra. Det hÀr Àr en sÄdan bok för mig. Relationer och personlig utveckling kan vara knepigt liksom i vilken tid vi lever och vad vi har för individuella förutsÀttningar likasÄ. Hur vÄra liv utvecklar sig i olika riktningar avgörs ibland av slumpen men kan ibland likvÀl kÀnnas som ödet hos och för mÄnga. En sak Àr iallafall sÀker...alla kÀmpar med och mot nÄgonting och livet Àr ingen dans pÄ roser för de flesta. Ibland Àr det som len gyllengul honung och ibland mer likt som en taggig tistel. Detena behöver inte utesluta det andra. Det kan vara som Tistelhonung ocksÄ.

Jag ger den hÀr boken 3/5. Inte det bÀsta jag lÀst men heller inte det sÀmsta. Finns en hel del i den hÀr boken som kan diskuteras i en bokcirkel.
Omnible anvÀnder cookies för att fungera bÀttre för dig. Genom att anvÀnda vÄr webbplats samtycker du till vÄr anvÀndning av cookies.