En bur av guld

Romanen "En bur av guld" är skriven av den välkända författaren Camilla Läckberg. Till skillnad från flertalet andra böcker hon skrivit är den här boken ingen traditionell deckare, även om mord och mysterier är en del av handlingen.

I "En bur av guld" får vi träffa Faye, en vacker kvinna som tycks ha allt. Hon bor i en lyxig lägenhet i Stockholm med sin man och dotter, men får snart uppleva en helt annan sida av livet. Gamla minnen från barndomsåren i Fjällbacka kommer ikapp henne, och plötsligt blir hon också sviken av sin man, som hon offrat allt för. Men trots att hon ser sitt liv rasa bestämmer hon sig för att inte bara resa sig och vara stark, utan dessutom planera en ljuv hämnd. Boken bjuder på mycket dramatik, spänning och framförallt en kvinnas resa från desperation till styrka.

Vad var bra?

Det mest intressanta med boken är Fayes egen kamp. Hon utvecklas från att vara en passiv kvinna som givit upp sina egna drömmar och ambitioner för sin mans skull, till att hitta sitt riktiga, starka jag igen. Att läsa om hennes utveckling är riktigt roligt och kan för många vara väldigt inspirerande. Det finns en hel del kvinnor runt om i världen som kan identifiera sig med Faye, så boken kan faktiskt vara betydligt mer än bara avkopplande. Genom att se Faye resa sig likt en Fenix kan även andra kvinnor i liknande situationer våga ta steget ut ur en ohälsosam situation.

En annan positiv aspekt är de starka relationerna som vi får läsa om. Framför allt relationen mellan Faye och hennes dotter samt andra kvinnor i hennes inre krets tyder på sann vänskap, systerskap och lojalitet kvinnor emellan. Boken skildrar därför också hur stöd från vänner, familj och andra kan hjälpa oss att ta oss på fötter igen och möta morgondagen med nyvunna krafter.

Det allra bästa med boken är tveklöst den starkt inspirerande handlingen. Därför skulle man kunna påstå att "En bur av guld" är bättre än Läckbergs vanliga deckare, som vi är betydligt mer vana vid. Visst är deckare spännande och underhållande, men få böcker är lika inspirerande som den här. Det finns många bra romaner, både av Läckberg och andra författare, men många av dem glöms bort när de väl blivit lästa. En bok som "En bur av guld" kan å andra sidan fungera som en spark i rätt riktning, vilket resulterar i att man ändrar hela sitt liv till det bättre.

Vad var mindre bra?

Vad som är bra eller dåligt är givetvis en subjektiv fråga. Personligen tycker jag inte direkt att boken har några negativa aspekter, utan det känns uppfriskande att läsa om Fayes kamp. Något man skulle kunna nämna är att en del saker blir ganska förutsägbara relativt snabbt. Spänningen ligger inte i att läsaren blir överraskad, utan det är mest Fayes resa som är spännande. Om författaren hade valt att göra handlingen lite mer oförutsägbar hade boken kanske blivit ännu mer intressant.

Rekommenderas boken?

Boken kan definitivt rekommenderas varmt! Precis som med andra saker är "En bur av guld" kanske inte toppvalet för alla, men det är utan tvekan en välskriven bok som passar många. Framför allt kvinnor och unga tjejer kan identifiera sig med huvudpersonen och uppleva boken som spännande, underhållande och inspirerande. Det där med hämnd är kanske inget man bör bli inspirerad av, men att kunna resa sig efter ett svek, ta sig samman och åstadkomma ett mål är något som de flesta någon gång gått igenom.

"En bur av guld" rekommenderas varmt till alla kvinnor, oavsett ålder. Den fungerar lika bra för motivation som för avkoppling!
Jämför priser från 137 kr
Recenserad av
Sylvia Fodor
6 september 2019