Mrs. Osmond

John Banville
Isabel Osmond, ung, livfull, intelligent arvtagerska som förrådd av sin man bestämmer sig för att fly till London, för att vara vid sin döende kusins sida. Väl i England försöker Isabel hitta sig själv, bli starkare och mer självständig. Men hur ska det gå när hon måste tillbaka till Italien och konfrontera sin man? Kommer hon kunna ta sig ur hans maktgrepp över henne och lyckas hämnas på honom?. Mindre

Isabel Osmond, ung, livfull, intelligent arvtagerska som förrådd av sin man bestämmer Mer

8 utgåvor
Välj utgåva
Mrs OsmondEngelska - Pocket
ISBN: 9780241977132
Mrs OsmondEngelska - Pocket
ISBN: 9780241260180
Mrs OsmondEngelska - Pocket
ISBN: 9780241260173
Mrs. OsmondEngelska - Inbunden
ISBN: 9780451493422
Mrs OsmondEngelska - Ljudbok
ISBN: 9780241983140
Mrs OsmondEngelska - Pocket
ISBN: 9781101972892
La Señora Osmond /Mrs. OsmondSpanska - Pocket
ISBN: 9788420432847
Mrs OsmondEngelska - E-bok
ISBN: 9780241977125
Mrs. Osmond, skriven av den prisbelönta författaren John Banville, kom på svenska 2018 och är en historisk roman som utspelar sig under den viktorianska eran. Vi får följa den unga Mrs. Isabel Osmond, som är född i Amerika, men är gift med en rik engelsman och bor i Rom.
I historiens början har hon just varit i England för att ta farväl av sin döende kusin, och har så smått börjat ifrågasätta sig själv och sin situation i livet. Till saken hör att hon, precis innan hon lämnade sin make i Rom, fick reda på att han under många år bedragit henne med en annan kvinna.
Isabel besöker några av sina vänner, både i London och i Paris, och samtalar med dem om vad hon nu ska ta sig till. Vissa tycker att hon ska ta vara på sin frihet, andra att hon ska återvända till sin make.

Mrs. Osmond är en bok som behandlar vad som är frihet, vad man är skyldig sig själv, och hur många chanser man får i livet. Isabel har blivit uppvaktad av många unga män, men avvisat dem alla, till förmån för den äldre, men förmögne, Mr. Osmond. Hon börjar undra om hon begått ett misstag...
John Banville skriver med ett väldigt säreget språk, vilket kommer fram i den svenska översättningen, och han skildrar Isabel Osmond på ett detaljerat och flerdimensionellt sätt. Först framstår hon som ganska naiv och alldaglig, men ju mer hon börjar fundera desto mer intressant blir hon i läsarens ögon. De övriga karaktärerna som dyker upp i boken är också alla realistiska och fyller sin funktion i handlingen. Bokens handling framskrider i långsam, jämn takt, men det låter också läsaren följa med i alla huvudpersonens funderingar.
Om man inte gillar långa inre monologer och djupsinniga tankegångar ska man inte läsa den här boken. Den ställer många frågor om livet, och kanske kan uppfattas som svår av vissa.
Däremot skulle jag varmt rekommendera boken till någon som är intresserad av den viktorianska tiden, samt till någon som vill läsa en riktigt välskriven roman av en erkänt skicklig författare.