Mrs Osmond

Mrs. Osmond, skriven av den prisbelönta författaren John Banville, kom på svenska 2018 och är en historisk roman som utspelar sig under den viktorianska eran. Vi får följa den unga Mrs. Isabel Osmond, som är född i Amerika, men är gift med en rik engelsman och bor i Rom.
I historiens början har hon just varit i England för att ta farväl av sin döende kusin, och har så smått börjat ifrågasätta sig själv och sin situation i livet. Till saken hör att hon, precis innan hon lämnade sin make i Rom, fick reda på att han under många år bedragit henne med en annan kvinna.
Isabel besöker några av sina vänner, både i London och i Paris, och samtalar med dem om vad hon nu ska ta sig till. Vissa tycker att hon ska ta vara på sin frihet, andra att hon ska återvända till sin make.

Mrs. Osmond är en bok som behandlar vad som är frihet, vad man är skyldig sig själv, och hur många chanser man får i livet. Isabel har blivit uppvaktad av många unga män, men avvisat dem alla, till förmån för den äldre, men förmögne, Mr. Osmond. Hon börjar undra om hon begått ett misstag...
John Banville skriver med ett väldigt säreget språk, vilket kommer fram i den svenska översättningen, och han skildrar Isabel Osmond på ett detaljerat och flerdimensionellt sätt. Först framstår hon som ganska naiv och alldaglig, men ju mer hon börjar fundera desto mer intressant blir hon i läsarens ögon. De övriga karaktärerna som dyker upp i boken är också alla realistiska och fyller sin funktion i handlingen. Bokens handling framskrider i långsam, jämn takt, men det låter också läsaren följa med i alla huvudpersonens funderingar.
Om man inte gillar långa inre monologer och djupsinniga tankegångar ska man inte läsa den här boken. Den ställer många frågor om livet, och kanske kan uppfattas som svår av vissa.
Däremot skulle jag varmt rekommendera boken till någon som är intresserad av den viktorianska tiden, samt till någon som vill läsa en riktigt välskriven roman av en erkänt skicklig författare.
Jämför priser från 79 kr
Recenserad av
Emelie Hallenberg
1 oktober 2019
Fler recensioner från Emelie Hallenberg
Läs alla rekommendationer från Emelie Hallenberg
Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes
Mysteriet på Asthall är skriven av Jessica Fellowes - brorsdotter till skaparen av Downton Abbey, - ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 20 september 2019
Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Bränn alla mina brev är Alex Schulmans senaste roman och kan beskrivas som en fiktiv biografi, det ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 9 september 2019
Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón
Andarnas labyrint är den senaste romanen av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon och kretsar, ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 29 augusti 2019
Den mörka ängeln av Elly Griffiths
Den mörka ängeln är den senaste delen i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Boken med ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 26 augusti 2019