Gump &; Co.

De flesta filmintresserade minns filmsuccén Forrest Gump, med stjärnan Tom Hanks i huvudrollen. Filmen baserades på boken med samma namn. Många var de som med stort intresse följde Gumps smått fantastiska äventyr, där han involverades i allt från brinnande krig till OS-sporter. Men, som det brukar heta: vad hände då sen? Det kändes som att det fanns mer att berätta om Forrest Gump, han var ju trots allt en man i sina bästa år när den första romanen avslutades. Misströsta inte, det finns en uppföljare. I romanen Gump & Co får vi åter följa vår vän Forrest på fler äventyr - det ena mer häpnadsväckande än det andra. Vad sägs exempelvis om uppdrag att ändra receptet på Coca Cola och att arbeta som grisbonde? Forrest Gump har då sannerligen provat på det mesta och i den här boken bevisar han åter det. En dag träffar han dessutom på en gammal vän - i en vagn på ett godståg.

Gump & Co är mycket underhållande att läsa och den är skriven på ett sätt som gör det lätt för de flesta att ta den till sig. Det är lätt att sympatisera med Forrest, som alltid försöker lösa de olika situationerna så gott han kan och på sitt eget sätt. Allt går definitivt inte friktionsfritt, faktum är att han vid flertalet tillfällen får se sig jagad av arga människor. Som de flesta kommer ihåg från filmen (eller boken) är han dock fenomenal på att springa, en egenskap som ska visa sig komma väl till pass.

Det finns mestadels bara gott att säga om den här boken. Som redan nämnts bjuder den på ett stort underhållningsvärde och den blir aldrig långtråkig att läsa. Den hamnar definitivt i "feelgood"-kategorin och är säkerligen en bok man gärna plockar upp igen efter ett par år för ytterligare en genomläsning. Det här är ingen tjock bok, så det går snabbt att läsa ut den.

Om man ska vara petig så kan det stundtals bli lite irriterande med det "slarviga" språket som uttrycks i romanen. Detta slarv är medvetet, eftersom det ska spegla Forrests sätt att prata. Dock kan det efter ett tag kännas "för mycket", trots författarens goda avsikter. Det är å andra sidan sällan svårt att förstå vad som menas.

Den här boken kan rekommenderas till alla de som söker en skön bok att ta med sig på semestern, eller förstås till alla de som gillade filmen Forrest Gump. Romanen har mycket själ och hjärta och alla de som är ute efter något underhållande och inte alltför svårläst har mycket att hämta här. Kanske är det till och med möjligt att inspireras av Forrests nyfikenhet på livet och allt det faktiskt har att erbjuda?
Jämför priser från 88 kr
Recenserad av
Anders Ohlsson
2 oktober 2019
Fler recensioner från Anders Ohlsson
Läs alla rekommendationer från Anders Ohlsson
Törnrosor av Stephen King Owen King
Namnet Stephen King är knappast okänt för någon i bokvärlden. Därmed inte sagt att man gillar hans ...
Anders Ohlsson Postad på Omnible 30 september 2019
Forsaken: Book One of the Shadow Cove Saga av J D Barker
Tror du på häxor och trolldom, eller hävdar du med bestämdhet att det bara är sagor? Självklart får ...
Anders Ohlsson Postad på Omnible 28 september 2019
Dracul av Dacre Stoker J. D. Barker
Många läsare av klassisk litteratur, särskilt inom skräckgenren, känner till romanen Dracula som av ...
Anders Ohlsson Postad på Omnible 10 september 2019