När repet brister

När repet brister är Belinda Bauers senaste bok, och är liksom hennes tidigare böcker, en spännande deckare. Historien tar sin början när de tre syskonen Jack, Joy och Merry blir lämnade i bilen av sin mamma som måste gå iväg för att ringa ett nödsamtal. Det är en stekande het sommardag, och det dröjer inte länge förrän barnen bestämmer sig för att ge sig ut för att leta efter sin mamma som aldrig verkar komma tillbaka. Mamman är spårlöst försvunnen och fallet blir en polisutredning som uppmärksammas i tidningar över hela England.

Tre år senare har de tre syskonen hamnat i ett eländigt ingenmansland. Jack är familjens överhuvud, och gör sitt bästa för att försörja dem, men hans mer eller mindre kriminella metoder blir allt mer desperata, och verkar leda dem åt helt fel håll.

Vi får även stifta bekantskap med Catherine, en gravid, ung kvinna, som en natt inser att det finns en inbrottstjuv i hennes hus. Hon lyckas skrämma bort inkräktaren, och upptäcker till sin förvåning att tjuven inte stulit något, utan endast lämnat ett hotfullt meddelande till henne. Catherine försöker glömma händelsen, men när fler uppskakande incidenter inträffar kan hon till slut inte ignorera saken längre, utan försöker själv därför ta reda på vad det är som försiggår. Snart får man reda på att det har att göra med de tre barnen som övergavs i bilen tre år tidigare. Parallellt får vi samtidigt även följa en polisutredning i jakten på ett väldigt speciell inbrottstjuv, som kallas för Guldlock, och som gäckat polisen under en lång tid.

Bauer skriver på ett mycket intresseväckande och spännande sätt. Kapitlen är korta och slutar ofta med en cliffhanger, vilket gör att man vill läsa vidare hela tiden. Språket är väldigt lättläst och boken går därför relativt snabbt att ta sig igenom. Själva intrigen är oförutsägbar med många intressanta trådar som leder åt olika håll, trådar som skickligt knyts ihop på slutet. Karaktärerna är trovärdiga och flerdimensionella - det vill säga, man fattar sympati även för de "onda" i boken, och förstår även på sätt och vis deras handlingar. Boken väcker också stor medkänsla för de övergivna barnen, och innehåller på så vis en hel del samhällskritik.

En mindre bra sak med boken är kanske just att den är skriven på ett ganska dramatiskt sätt, med korta episoder, som alltid slutar med något sensationellt. Det kan göra att historien blir lite upphackad. Det är inte heller så stort fokus på själva polisarbetet i boken, så är man intresserad av just den biten, har man inte så värst mycket att hämta. Slutligen finns det inte heller någon tydlig "hjälte", vilket förvisso kan vara båda en för- och nackdel.

Om jag skulle rekommendera boken till någon, skulle det vara till någon som tycker om brittiska deckare, och helst sådana som utspelar sig i nutid och i en vardaglig, realistisk samtid. Boken innehåller inte mycket action och knappt några blodiga partier eller stycken, vilket passar dem som inte är förtjusta i sådant.
Jämför priser från 98 kr
Recenserad av
Emelie Hallenberg
13 oktober 2019
Fler recensioner från Emelie Hallenberg
Läs alla rekommendationer från Emelie Hallenberg
Mysteriet på Asthall av Jessica Fellowes
Mysteriet på Asthall är skriven av Jessica Fellowes - brorsdotter till skaparen av Downton Abbey, - ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 20 september 2019
Bränn alla mina brev av Alex Schulman
Bränn alla mina brev är Alex Schulmans senaste roman och kan beskrivas som en fiktiv biografi, det ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 9 september 2019
Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón
Andarnas labyrint är den senaste romanen av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafon och kretsar, ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 29 augusti 2019
Den mörka ängeln av Elly Griffiths
Den mörka ängeln är den senaste delen i Elly Griffiths serie om arkeologen Ruth Galloway. Boken med ...
Emelie Hallenberg Postad på Omnible 26 augusti 2019