Vägen till Jerusalem

När Sovjetunionen kollapsade stod Nato utan en påtaglig fiende och var därmed snabbt tvungna att skaffa sig en ny. Jan Guillou såg tidigt tecken på att islam skulle bli den nya fienden till den militära alliansen och bestämde sig för att skriva en romanserie om det heliga kriget under medeltiden när de kristna västmakterna stod mot islam i öst. Syftet var att skriva en allegori över det krig mellan västmakterna och islam som Guillou såg torna upp sig, långt innan terrorattackerna 11/9 2001.

Därmed föddes tempelriddaren Arn Magnusson. En svensk naiv pojke som genom ödets nyck kom att bli tempelriddare och som for till det heliga landet för att uppfylla sin plikt. Den första boken "Vägen till Jerusalem" utspelar sig i Västergötland där Arn Magnusson träffar den vackra Cecilia Algotsdotter, och de båda blir mycket förälskade. Men när Arn Magnusson döms för att ha begått en svår synd skiljs de åt. Straffet för synden är nämligen 20 års tjänstgöring hos Tempelriddarna i det heliga landet. Arn lovar dyrt och heligt att komma tillbaka och gifta sig med Cecilia.

Den andra boken "Tempelriddaren" skildrar det heliga kriget mellan Tempelriddarna och den muslimske härföraren Saladin och då framför allt det historiska slaget om Jerusalem. Liksom Guillous andra karaktärer har Arn en fallenhet för att hamna mitt i händelsernas centrum och får beskåda och delta i den historiska utvecklingen från första parkett.

Slutligen i den tredje boken återvänder Arn Magnusson hem till Västergötland för att gifta sig med sin älskade Cecilia som befunnit sig i kloster i väntan på hans återkomst. Det visar sig dock att han även i sin hembygd ställs inför stora utmaningar. Som av historiens nyck råkar han nämligen återvända precis under en stor maktkamp mellan olika släkter, som i efterhand skulle komma att ses som en viktig del i formeringen av det som skulle komma att bli Sverige.

Eftersom Arn Magnusson återvände till Sverige just under denna viktiga historiska tid föll det sig så att Guillou också skrev en fristående fortsättning i boken "Arvet efter Arn". Där får läsaren följa Arns och Cecilias barnbarn som historieintresserade kommit att lära känna som Birger jarl. Mannen som bland annat grundade Stockholm. Det visar sig att även denna karaktär, som till skillnad från Arn Magnusson, faktiskt funnits på riktigt, ska komma att spela en ännu större roll i skapandet av Sverige som konungarike.

Samtliga böcker i serien är välskrivna och Guillou har lyckats skapa ett historiskt språk som ger böckerna ökad autenticitet, samtidigt som de fortfarande är begripliga. Det kan ibland vara lite tröttsamt att alla Guillous hjältar är mer eller mindre ofelbara. Men det är lätt att överse med eftersom själva historierna som berättas är så fängslande.

Böckerna om Arn samt den fristående boken är ett måste för alla som har det minsta intresse för svensk och global historia.
Jämför priser från 25 kr
Recenserad av
Niklas Andersson
16 september 2019
Fler recensioner från Niklas Andersson
Läs alla rekommendationer från Niklas Andersson
En komikers uppväxt av Jonas Gardell
Jonas Gardell har kanske främst gjort sig känd som komiker och scenartist men faktum är att han är ...
Niklas Andersson Postad på Omnible 11 oktober 2019
De som dödar drömmar sover aldrig av Jan Guillou
Enligt Jan Guillous egen utsago är han den enda författaren i Sverige med kapacitet att skriva en i ...
Niklas Andersson Postad på Omnible 4 oktober 2019
Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas
Greven av Monte Cristo av Alexandre Dumas utspelar sig i Frankrike mellan åren 1814 och 1838. om i ...
Niklas Andersson Postad på Omnible 11 september 2019