Som i en mardröm

Bok av Ulf Broberg
Lars-Eriks liv ställs på ända när två poliser tränger sig in på hans läkarmottagning och anhåller honom. Det ska visa sig att han blivit anmäld för sexuella övergrepp och våldtäkt på sin dotter. Dotterns berättelse utökas ständigt i samtal med poliser, socialarbetare, terapeuter och jourmamman. Lars-Erik döms först till ett långt fängelsestraff men blir till slut friad i Hovrätten. Boken bygger på verkliga händelser.
4 utgåvor
Välj utgåva
Som i en mardrömSvenska - Pocket
ISBN: 9789187043178
Som i en mardrömSvenska - E-bok
ISBN: 9789187043352
Som i en mardrömSvenska - E-bok
ISBN: 9788726410952
Som i en mardrömSvenska - Ljudbok
ISBN: 9788726410914
För det mesta brukar det vara barnen som talar sanning när det gäller sexuellt utnyttjande eller misshandel. Men så är det inte alltid och i denna bok blir Lars-Erik anmäld av sin 17-åriga dotter Sofia. Hon anmäler sin far för sexuellt utnyttjande, misshandel med mera.

Det hela börjar 9 april 2008, när polisen kommer in på Lars-Eriks och hustrun Lenas läkarpraktik i Haninge, där Lars-Erik arbetar som läkare och Lena som sjuksköterska. Polisen berättar att Lars-Erik är häktad men vill inte tala om varför. Polisen ber Lars-Erik att följa med dem och i en tryckt tystnad åker de till Flemingsbergs häkte. Där håller polisen ett så kallat 24:8-förhör med honom och de delger även Lars-Erik på fyra punkter som hans dotter Sofia har anmält sin far för. Dessa punkter är: Sexuellt ofredande och våldtäkt av barn under femton år utomhus, våldtäkt inomhus av ungdom femton till sjutton år och även misshandel.

Denna bok bygger på en sann historia som var mycket uppmärksammad i media under 2009. I tv-programmet Agenda samma år berättar Lars-Erik själv om det som hänt, hur han mådde efter att ha blivit anklagad och om sina funderingar varför Sofia anklagade honom. Vid tillfället för tv-programmet hade han ingen kontakt med Sofia, medan dottern Susanna bodde hemma.

Varför i all världen hade Sofia anmält honom för sådana grova saker? Han hade aldrig rört sin dotter. Även hans hustru blev anklagad för att ha misshandlat Sofia. Från att vaknat på morgonen och gått till sina jobb som alltid, rasade hela deras tillvaro ihop bara på några timmar.

Lars-Erik och Lena träffades på Karolinska universitetssjukhuset 1984. Då studerade Lars-Erik till läkare och Lena var färdig sjuksköterska. År 1988 gifte de sig och de flyttade till ett radhus i Haninge. År 1990 föddes Sofia och Susanna föddes fyra år efteråt och de levde som de flesta familjer gör. Men så en dag förändrades allt när Sofia kom hem efter en innebandyträning och smällde igen dörren. Efter den dagen var Sofia ofta aggressiv och föräldrarna fick ibland inte ens kontakt med henne. Var det något som hänt Sofia på innebandyträningen som hon inte vågade berätta för sina föräldrar?

Det var jobbigt att läsa denna bok, för sexuellt utnyttjande är inte någon trevlig läsning, däremot är det viktigt att läsa om det. I början av boken var jag själv tveksam till vem jag skulle lita på. Men när jag som läsare fick ta del av de identiska förhören med Sofia, blev hennes story allt konstigare. Hela tiden påstod hon nya fruktansvärda saker som hon blivit utsatt för av sin far. När gynekologundersökningen inte visade på några skador, började jag tvivla på hennes ord. Boken var välskriven och är man intresserad av juridiska frågor är den passande.