Den sjätte vintern

Douglas Orgill
Den kompakta råsaftcentrifugen i rostfritt stål från Wilfa passar bra för dig som har lite utrymme hemma och som tycker om att pressa din egen juice av frukt och/eller grönsaker. Centrifugen är enkel att använda och rengörs mycket snabbt. Produkten räknas som en slowjuicer och kommer i 2 hastigheter som lämpar sig för frukter och grönsaker med olika hårdhetsgrad. Den är också mycket smart utförd på grund av det nedåtriktande munstycket som motverkar spill och hållar dina råvaror på plats. När du är klar riktar du munstycket uppåt igen för att hälla upp ditt glas. Med Wilfa Råsaftcentrifug kan du skapa goda och näringsriktiga juicer när du vill. Mindre

Den kompakta råsaftcentrifugen i rostfritt stål från Wilfa passar bra för dig som har Mer

Den här boken har jag läst flera gånger. Den är skriven av den brittiske författaren och astrofysikern John Gribbin i samarbete med författaren Dougas Orgill. Gribbin har även skrivit böcker om bland annat kvantfysik, den mänskliga evolutionen, växthuseffekten och klimatförändringar.

Den sjätte vintern handlar om en ny istid som inträffar blixtsnabbt över hela norra halvklotet. Boken är skriven så långt tillbaka som 1979 men är aktuellare än någonsin, med tanke på de klimatförändringar vi faktiskt både kan se och mäta idag. I boken kämpar Dr Williams Stovin i motvind i sina försök att varna myndigheter över vad som är på väg att ske, något han gjort i åratal. Inte ens när staden Hays drabbas och livet där utplånas blir Stovin trodd.

När så golfströmmen plötsligt saktar in och stannar av är det redan för sent för myndigheterna att vakna. Detta får mig osökt att tänka på filmen "Day after tomorrow", som förmodligen knyckt det mesta ur den här boken, som dessutom är betydligt bättre än filmen. Till exempel att vargar samlas i stora flockar. Hur som helst, stad efter stad drabbas av omedelbar nedisning och människor fryses i ögonblicket (vilket får mig att tänka på de mammutar som hittats infrusna, fortfarande med gräs i munnen), allteftersom isen och kylan obevekligt sprider sig söderut till Chicago, Oslo, Montreal, Moskva och så vidare.

Vi får följa flera grupper av människor i olika delar av världen som desperat försöker ta reda på vad i hela friden det är som håller på att hända, eller bara överleva. Skördar förstörs och djur går under. Människor flyr söderut undan den dödliga kylan. Över 15 000 år av värme har invaggat mänskligheten i en tro att en istid inte skulle kunna inträffa så snart eller så snabbt. Alla hade trott att det var ett scenario som låg i en avlägsen framtid, precis som vi trott om klimatförändringarna här och nu. Bokens slut ger dock hopp om att problem går att lösa genom ett globalt samarbete. Den här boken är en av mina största favoriter.