Mamma försökte

Jens Lapidus

Det här är en samling noveller där vi får möta enskilda karaktärer ur Lapidus noirvärld. I Mer

8 utgåvor
Välj utgåva
Mamma försökteSvenska - Pocket
ISBN: 9789175032290
Mamma försökteSvenska - E-bok
ISBN: 9789146222965
Mamma forsøkteNorska - Inbunden
ISBN: 9788202402303
Mamma försökteSvenska - Inbunden
ISBN: 9789146222118
Mamma försökteSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789174331677
Mor prøvedeDanska - Pocket
ISBN: 9788770539494
Mamma försökteSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789173486392
Mamma försökte : novell ur Mamma försökteSvenska - E-bok
ISBN: 9789146223665

Recenserad av Linda Andersson

2006 vände Jens Lapidus uppochner på Sverige med boken Snabba cash. Berättelsen om JW som låtsades vara någon han inte var för att nå upp till Stockholms elit, tog alla med storm. Det var en välskriven, spännande roman i högt tempo med ett otroligt välgjort researchjobb bakom sig. Det tog inte lång tid innan uppföljarna kom och succén fortsatte. När filmen Snabba cash sedan kom med Joel Kinnaman i huvudrollen fanns det nog ingen som hade missat den här fantastiska historien.
Efter det har Jens Lapidus spunnit vidare på samma berättelse. Juristen med skrivarglöden berättar gärna om den undre världen med droger, pengar och kriminalitet. Likaså gäller i hans novellsamling Mamma försökte. Det märks att här har han samlat utkast som kanske var tänkt att bli en hel roman, eller åtminstone en del av den. De flesta karaktärerna känns igen antingen som huvudkaraktärer eller biroller i hans tidigare verk.

Mamma försökte innehåller ett gäng välskrivna och spännande noveller om flera olika karaktärer. Den röda tråden är att alla slutar med en twist, en känsla man inte var beredd på eller ett slag av triumf. Vi träffar Jorges systerson som försöker göra sig ett namn i Stockholms undre värld.
Maffiabossen Radovans dotter Nathalie får också en egen historia om en händelse på en flygplats. Den utspelar sig under en kort tid men oavsett om man känner Nathalie sen tidigare eller inte får man en bra bild av henne och pappan.
En annan novell handlar om en hårt kämpande jurist som offrar allt för karriären. Det är en slitsam historia som man förstår att Lapidus skrivit utifrån mycket erfarenhet, och kanske är slutet på den ett av hans egna alternativa slut.

Oavsett om historierna handlar om en försvarsadvokat, en yrkeskriminell eller en orolig anhörig så finns det alltid en moralisk aspekt i dem. Vad får man egentligen göra och inte, hur mycket kan vi låta vår moraliska kompass styra oss? Det är många gråzoner som Lapidus skickligt kastar läsaren fram och tillbaka i. I början av en historia kan man vara helt säker på sin moraliska ståndpunkt, för att bara några sidor senare få uppleva att den raserats helt och hållet.

Det finns absolut svagare och starkare delar i den här boken, men även den svagaste är riktigt bra. Allt som allt är det en otrolig samling med guldkorn som är ett måste för alla som läst Jens Lapidus tidigare romaner.
Linda Andersson Postad på Omnible 11 februari 2020