Boys On The Bus

Timothy. Crouse

The Boys on the Bus av Timothy Crouse ger en historisk inblick i den politiska Mer

Recenserad av Fredrik Bolms

The Boys on the Bus är en sann journalistisk klassiker. Boken ger en inblick i hur journalisterna arbetade med att rapportera om upptakten till USAs presidentval 1972. Vi får dels följa rapporteringen från Demokraternas intensiva primärval - de ville få fram en kandidat som kunde klå den sittande president Nixon.

Timothy Crouse rapporterade från presidentvalet för tidningen Rolling Stones räkning, tillsammans med den ökände Gonzo-journalistikens fader Hunter S. Thompson (vars Fear and Loathing on the Campaign Trail 72' är ett utmärkt komplement till den här boken). Den historiska bakgrunden ger The Boys on the Bus viss relevans idag, när detta skrivs i januari 2020 håller USA på att ladda upp inför ett presidentval som på många sätt påminner om det landet gick igenom 1972.

I viss mån är väl den här boken mest intressant som en historieskildring. Även om journalistikens grundprinciper fortfarande är desamma har sociala medier förändrat medielandskapet ordentligt. Nu går nyhetsflödet ännu snabbare, frågan är också om särskilt många nyhetsredaktioner idag lägger ned samma resurser på politisk nyhetsrapportering. Skillnader till trots är förloppet som skildras i den här boken väldigt intressant, och på många sätt ändå fortfarande högst relevant. Medierapporteringen från presidentvalet 1972 utgör enligt många en brytpunkt. Pressen både rapporterade och formade utgången av det årets presidentval, på ett sätt de tidigare aldrig hade gjort. Crouse ger exempel på hur det råder en flockmentalitet inom journalistiken som lyfter fram vissa historier på bekostnad av andra. Hur medierapporteringen varje dag skapar en story som blir fokuset för just den dagen och hur det i längden dränker tidigare och viktigare nyheter. Boken skildrar också hur journalister som är kvinnor tas emot av den politiska journalistikens mansdominerade värld, och hur kvinnorna oftast presterade bättre som reportrar tack vare att de inte var en del av grabbgänget.
Fredrik Bolms Postad på Omnible 13 februari 2020