Diamantfeber: En resa genom diamanternas Indien

Bok av Pär Jansson
Diamantfeber av författaren och journalisten Pär Jansson handlar om hur Indien utvecklats till världens centrum för diamanthandel. Här sker 90 procent av slipningen av alla världens diamanter, vilket tillsammans med diamanthandeln sysselsätter över 1,3 miljoner indier. Författaren har lång erfarenhet av Indien med mer än 30 års regelbundet resande till landet.
Diamantfeber är en spännande bok om diamanthandel i Indien. Den är skriven av författaren och journalisten Pär Jansson som regelbundet har åkt till Indien och skrivit flera böcker om landets historia och kultur. Denna bok handlar om hur Indien har utvecklats till en viktig nation för slipning och handel av diamanter samt hur detta påverkar landets ekonomi.

Att slipa diamanter är en konst. Värdet på ädelstenen beror dels på hur den är slipad. En bra slipningen reflekterar ljuset på ett sätt så att det ger en illusion av en större sten. Hela 90 % av all diamantslipning sker i Indien. Detta är en enorm industri som sysselsätter 1,3 miljoner indier. Författaren gör många liknelser med IT-industrin i landet som även den sysselsätter miljoner indier. Dessa två industrier är exempel på hur Indien blir en allt viktigare nation i den globala handeln. Tidigare dominerades dessa industrier av amerikanska och europeiska företag, men nu har Indien blivit ett viktigt centrum för detta.

Jag har läst flera böcker av Pär Jansson och tycker att han skriver bra och intressanta böcker. Jag gillar hans sätt att skriva reportage där han varvar fakta med personliga intryck och erfarenheter. Jag tycker att boken var läsvärd, men den var inte hans bästa. Jag hade hoppats att han skulle gå in lite djupare i varför handeln utvecklats som den gjort. Jag skulle ändå rekommendera boken till personer som är intresserade av Indien, diamanthandel eller global ekonomi.