Babian-Bert flyttar in

Bok av Maria Fröberg
Alba vill ha ett husdjur, helst ett gulligt husdjur med päls. Men hennes föräldrar är tveksamma. Då ringer Djur-Britt på dörren. Hon har en babian som ingen vill ha, och hon undrar om Alba kan ta hand om den. Alba är inte helt nöjd med babianen, som heter Bert, men hon gör ändå ett försök ... Och ingenting blir som hon hade tänkt sig! En aprolig bok med versaler för alla nybörjarläsare, full av Anna Södergårds sprittande, färgstarka illustrationer. Ingår i börja läsa-serien Läskråkan.
Babian-Bert flyttar in ingår i Läskråkan som är en serie Lästräningsböcker indelade i tre olika nivåer. Den här boken tillhör nivå ett där texten är skriven i versaler och där det endast är några rader text per sida. Boken handlar om Alba som alltid önskat sig ett eget husdjur med päls. En dag kommer Djur-Britt och frågar om Alba kan ta hand om en babian som ingen vill ha. Det vill Alba såklart och Bert flyttar in. Men det är inte alldeles lätt att ha en babian boendes hemma utan det blir tvärtom ganska besvärligt.

Texten är väl avvägd för nybörjarläsaren som precis knäckt läskoden eller jobbar med att knäcka den. Det är mestadels enkla ord som är lätta att förstå. Det märks skillnad på den här boken som är skriven på svenska från början, till skillnad från de översatta böckerna tidigare i serien. Här känns texten mer anpassad till svenska förhållanden och det blir också ett bättre helhetsintryck. Illustrationerna i boken är som en stor färgexplosion i klatschiga färger vilket livar upp läsningen. Har du ett barn som jobbar med att knäcka läskoden är Babian-Bert ett bra alternativ att träna sin läsning på!