Adhd - från duktig flicka till utbränd kvinna

Bok av Lotta Borg Skoglund
ADHD kan ta sig mycket olika uttryck utifrån biologiska skillnader mellan könen och tyvärr är kunskapen fortfarande skrämmande låg när det gäller flickors och kvinnors unika utmaningar. Vi missar flickorna med ADHD när vi letar efter symtom som är vanligare hos pojkar. Flickor och unga kvinnor får inte heller lika effektiv behandling eftersom de flesta läkemedelsstudier på preparat och doser är gjorda på pojkar och män. Lotta Borg Skoglund är överläkare och forskare och en av grundarna till SMART Psykiatri. Hon har tidigare givit ut Lyssnar din tonåring? (tillsammans med Liria Ortiz). Lotta Borg Skoglunds egna ord: "Under mina år som läkare har jag träffat många flickor och kvinnor som kämpat så hjärtskärande hårt för att få ihop sina liv. Trots intelligens, trots begåvning och livsklokskap, trots vita knogar och ständiga omstarter berättar de för mig att de bara inte får livet att fungera. Tyvärr har vare sig forskningen eller vården haft ett särskilt stort intresse för flickors och kvinnors unika utmaningar vid adhd och kunskapen om den här stora gruppen av kämpande människor är fortfarande skrämmande låg. Den här boken är till er." Presscitat "Jag ser hur tufft mina adhd-patienter har det, så jag känner ett ansvar att stå upp för dem. Det är därför jag finns där ute och sprider kunskap och ger svar på tal." "Den vanligaste missuppfattningen i media är att alla skulle ha en släng av adhd. Så är det naturligtvis inte och det är fortfarande underdiagnostik som är det allvarligaste problemet." Ur intervju i Medicinsk Vetenskap Läs hela intervjun i menyn till vänster "Innan jag skrev boken trodde jag att jag skulle gå igenom forskning och möta tusentals artiklar så som man gör i ett avhandlingsarbete. Men här gick det på en eftermiddag i stort sett. Det finns mycket lite högkvalitativ forskning om flickor och kvinnor med ADHD både från Sverige och internationellt utöver Svenny Kopps ovärderliga långtidsuppföljningar. I stort sett så är 99% av all forskning och alla studier av ADHD gjorda på och av män." Ur intervju i Attentions medlemstidning Läs hela intervjun i menyn till vänster
Lotta är överläkare och forskare och är en av grundarna till SMART psykiatri. I denna bok skriver hon om flickor/kvinnor med ADHD att dom oftast missas att utredas när det gäller att få sin diagnos då skola och psykiatri letter efter symtom som är typiska för pojkar. Det är stor skillnad på pojkar och flickors utryck/symtom när det gäller ADHD.

Jag har tidigare lyssnat på boken men ville också läsa den för att fördjupa mig mer i boken och ämnet. Jag säger bara WOW vilken bok, så välskriven och viktig bok. Jag har tidigare både läst och fått information om ADHD på olika sätt men denna bok är fantastisk, det här är det absolut bästa jag läst kring detta ämne - det känns som att Lotta lyckats pricka så rätt, en riktigt fullträff. Hon lyfter fram flickorna/kvinnorna som varit gömda och bortglömda i forskningen och är tyvärr än idag. Enligt mig är det så skrämmande att så många flickor/kvinnor har fått kämpa, mått dåligt och fortfarande kämpar för att få sin diagnos och få rätt hjälp. Jag har verkligen fått mer förståelse kring detta ämne och mer förståelse för vad alla kämpar med. Det här är en bok som alla borde läsa oavsett om man arbetar som pedagog, inom vården, är anhörig, vän etc. Jag säger bara LÄS BOKEN!