Går genom vatten, går genom eld

Bok av Christian Unge
Första boken i serien om akutläkaren Tekla. Hon är en av de första på plats vid en kraftig brand i ett höghus i Stockholm. Hon lyckas rädda livet på en brännskadad man, men vem är han? Branden är uppstarten till en rad händelser som berör såväl polisen och kriminella nätverk som sjukhusledningen.
Det hördes många märkliga ljud från min sambo när hon läste Christian Unges Går genom vatten, går genom eld. Självklart blev jag nyfiken och lånade boken, som är den första delen i Teklaserien.

Tekla jobbar som akutläkare på det fiktiva Nobelsjukhuset i Stockholm. När boken börjar inträffar flera saker där Tekla tvingas agera professionellt: dels exploderar ett höghus (en terrorattack?), dels tvingas Tekla arbeta under press från såväl anhöriga som kriminella för att rädda liv. Ganska snart inser jag som läsare att Tekla bär på hemligheter som kan ställa till det. Tekla kan till exempel inte glömma nånting.

Den här boken börjar spännande genast. Här kastas läsaren in i händelsernas centrum. Miljöskildringarna är ganska sparsamma. Författaren lägger mer krut på personerna och många av karaktärerna blir väldigt levande och realistiska, som till exempel sjukhusdirektören, som aldrig gör nåt utan att ha nåt specifikt i åtanke. Det jag inte är helt säker på ens i slutet är om hon är ond eller god. Det är just en av den här spänningsromanens stora styrkor, att personerna lyfter handlingen framåt genom sina sätt att vara och agera. Många ting delar den med andra kriminalromaner, men inte alla. Det är just det där som den inte delar som gör den annorlunda.

Jag noterar med glädje att det finns en uppföljare, en del två, som kom ut så sent som i maj 2020. Den ska givetvis införskaffas och läsas.

Mitt omdöme blir högt.