Det kortaste strået

Bok av Jan Fridegård
Jan Fridegård berättar i denna minnesbok en liten sägen om en flicka som skulle gå genom ett sädesfält och bryta det största och vackraste axet. Hon vandrade genom hela fältet utan att kunna bestämma sig och nådde fältets andra sida tomhänt. För Jan Fridegård är denna berättelse symbolisk för hans egen livsvandring. Inte så att han känt sig tomhänt, men han har inte sett sig om efter de rika och fulla axen utan efter de "onyttiga" vackra blommorna i sädesfältet. Det är på sätt och vis detta Det kortaste strået handlar om. Men framförallt finns även i hela boken känslan för de väsentliga livsvärdena, eller som Fridegård uttrycker det: "Ofta har jag glömt sädesaxet för blomman invid det, brödet för skönheten."
Boken Det kortaste strået kom ut 1966, två år före Jan Fridegårds död.

Den här boken på föredömliga 200 sidor ger läsaren glimtar ur författarens liv. Det är en åldrande författare som blickar tillbaka, men ändå känns det som att 71 år är allt för tidig ålder att gå bort. Här finns riktigt träffande personporträtt och författaren är skrämmande ärlig och rättfram i sina beskrivningar och texter. Inte ens kungligheter behandlas med silkesvantar.

Jag tycker att detta inte bara är en självbiografisk bok utan en bok som ger en del av Sveriges historia precis lika mycket som författarens skönlitterära verk. Men personen Janne Fridegård, inte författaren, får jag också förstås en bild av. Boken går snabbt att läsa, men lämnar avtryck som jag vet stannar kvar i mig.

Mitt omdöme blir högt.