Ingen skulle få veta

Bok av Anna Kansell
Ångesten var ständigt närvarande i vårt hem. Ibland slumrande och osynlig, ibland uppblossande med full kraft. Den passade inga tider. Skoningslöst klampade den på, nästlade sig in i mammas huvud och tog ingen hänsyn. Inte till henne, inte till oss andra. INGEN SKULLE FÅ VETA är en berättelse om skuld, skam och psykisk ohälsa, dolda under en välputsad yta i en svensk småstadsidyll. Berättelsen skildrar en flickas uppväxt på 70- och 80-talet, med en psykiskt sjuk mamma i en, på ytan, lyckad familj. En sjukdom som alla tystar ner och döljer - både inom familjen och mot omgivningen. Och hur det är att leva i en dysfunktionell familj som låtsas vara fungerande, där yta och konvention betyder allt. Men när dörren till den fina villan har stängts, styr mammans ångest och utbrott familjen med järnhand. Med inslag av dagboksanteckningar samt journalutdrag från mammans vistelser på psyket, skildras familjens liv utifrån flickans perspektiv, från treårsåldern och fram till den ödesdigra dagen, då alla till slut får veta. Boken vill belysa vad psykisk ohälsa kan innebära - för den drabbade och för de närmast anhöriga. Händelserna är självupplevda och skildrar ingående och naket det mörker de drabbade lever i. Samtidigt som den också vill visa att det kan finnas ett parallellt, normalt liv som, trots allt, kan vara relativt bra.
Bokrecension — jag vet faktiskt inte vad jag ska skriva/säga.. vilken skildring av att vara barn i en familj med psykisk ohälsa. Det är en oerhört tuff bok att läsa, men som den berör. Jag sträckläste den igår kväll och jag kunde inte lägga den ifrån mig. Det gick inte.
Maria, huvudpersonen, var inte gammal när hon insåg att man måste tassa på tå kring mamma. Eller egentligen är inte Maria huvudpersonen, för det är mamma Birgitta. För allt handlar om att hålla allting lugnt, städat och kontrollerat för att Birgitta inte ska få sina utbrott. Det gör on i hela själen att läsa om hur Maria och resten av familjen tassar på tå kring mamma.
Den ofattbara pressen på övriga familjen är så stor att det knappt går att ta in. Pappa som kämpar för att hålla mamma lugn, samtidigt som hans kärlek till döttrarna lyser igenom hela tiden. ❤️
Det känns som om det finns en tydlig parallell med att leva i familj med en missbrukare och i en familj med psykisk ohälsa.

Jag är så oerhört tagen av din bok @anna.kansell och jag vill helst inre sätta något betyg på den, för min uppmaning till alla är LÄS DEN. Den är oerhört viktig. ❤️

Tack för recex @anna.kansell det har varit ett privilegium att få läsa den här boken. ❤️📚

#recension #bokrecension #älskarböcker #psykiskohälsa

🖌 Anna Kansell
📖 ”Ingen skulle få veta”
📮 Calidris förlag