Mot San Francisco

Bok av Clara Clementine Eliasson
På 1970-talet bor Julie i en förort till San Diego. Den natt då B knackar på hennes fönster förändras allt. Hon släpper in cykelturer och kyssar i sitt liv, men där finns också vapen och män med hårda händer. 40 år senare försvinner B från anstalten och Julie minns resorna de gjorde tillsammans. Kommer Julie bli hittad av B igen?.
Vilken förtrollande, annorlunda, spännande och intressant bok. Att den bygger på en sann historia gör den bara än mer lockande.
Året är 1978 och den halvtrpkoga, vanliga flickan Julie träffar dem stökiga och trotsiga grannflickan B. En dag knackar hon på fönstret till Julies rum och på den vägen bär det sedan. Deras vänskap djupnar till någon form av kärlek och de ger sig ut på en roadtrip som slutar i ett abrupt avvisande. Och sedan i en skolakjutning.

Det handlar också om en ung flicka i utanförskap och misär och där ett helt samhälle med skola, vuxna och institutioner väljer att vända henne ryggen. Och det är berättelsen om vad riktigt trasiga människor kan göra när de inte längre har något att förlora.

Parallellhisorien i nutid där Julie även bearbetar ett äktenskap i kris förstår jag mig riktigt på. Att ha en nutidsbit och berätta om hur dåtiden påverkat nutiden är en värdefull del och jag uppskattar det greppet. Det är dock själva biten med äktenskapet som jag inte till fullo förstår vad den ska bidra med. Dock visar historien att det som händer när man är ung kan komma att påverka en stor del av livet