Tilly och bokvandrarna

The Bookwanderers
Bok av Anna James
Var är Tillys mamma som försvann strax efter det att Tilly föddes? Tilly bor tillsammans med sina morföräldrar över deras bokhandel. Vilket passar bra, eftersom de alla älskar att läsa. Men en dag upptäcker Tilly att sagornas figurer lämnar böckernas sidor och finns i verkligheten. Alice tar hjälp av Annie från Grönkulla och Alice från Underlandet för att hitta hennes mamma utan att tänka på vilka risker som finns.
Ni vet den där känslan när man funnit en bok som går rakt i i hjärtat, som gör att man blir ett med berättelsen, som gör att man tänker på boken och dess personer och längtar dit när man inte läser, när man vill läsa hela boken på en gång från pärm till pärm samtidigt som man vill att den ska räcka hur länge som helst? Just den känslan får man när man läser Tilly och bokvandrarna av Anna James (Harper Collins, 2020).

Matilda "Tilly" Blad är 11 år och bor med sin mormor och morfar, som äger en bokhandel i fem(!) våningar. Tillys pappa är död och hennes mamma är spårlöst försvunnen. Detta har lämnat ett taggit sår i Tillys inre, men hon har i alla fall sina böcker och sin mormor och morfar. Så en dag träffar hon på en karaktär från en av sina favoritböcker - livs levande där i bokhandeln! Det händer en gång till med en annan karaktär, liksom hon ser hur Sherlock Holmes talar med hennes morfar och att en kvinna med en gammaldags klänning talar med hennes mormor. Vad är det som pågår? Kan man verkligen läsa en bok mer så att boken blir levande och handlingen verklig? Kan man gå in i och ut ur berättelserna? Tilly får vara med om saker hon inte trodde var möjliga.

Denna bok är egentligen riktad till barn i 9-12 års åldern, men precis som Harry Potter-böckerna så kan den läsas av alla åldrar, bara man har stor fantasi och en stark läslust. Det senare är viktigt eftersom ett nära band till litteraturen är A och O om man ska vara med om litterära äventyr och dras in i böckernas handlingar - och det gör man med besked i denna bok! Jag älskar den helt enkelt och hade jag läst den när jag själv var barn, då hade den nog tillhört en av mina favoritböcker.

På tal om favoritböcker; en av Tillys favoriter var Alice i Underlandet som jag också har läst, men inte alls gillat. Fast efter att ha läst om Tilly och hennes relation till boken, så har jag faktiskt börjat tänka om och funderar på att ge boken en chans till. Ja, att läsa den här boken får en att vilja läsa de böcker som det talas om här. James talar med sådan värme och, vad man förstår, egen genuina upplevelse om olika böcker och om läsande överhuvudtaget, så att man vill läsa dessa. Är det inte så det ska vara, att böcker får en att vilja läsa andra böcker? Litteraturen smittar s a s.