Mörkrets barn

Bok av Sofie Bjarup
Året är 1888 och i London sätter Jack the Ripper skräck i stadsborna. Den unge journalisten William Sinclair skickas ut för att rapportera om de fruktansvärda brotten. Men det blir inget vanligt uppdrag för honom. Efter en uppväxt i de välbärgade västra delarna av staden får han en chock när han upptäcker slummen i East End. Dessutom blir han störtförälskad i kollegan James. Plötsligt har hela Williams världsbild satts i gungning. Samtidigt sker häpnadsväckande saker i resten av London, men på grund av morden i East End hamnar de i skymundan. Som när en ung kvinnas arm - nästintill obemärkt - spolas upp på Themsens strand... Sofie Bjarup är en svensk författare från Skåne. Hon har under en tid bott och arbetat i London vilket gav henne inspiration att skriva romanen "Mörkrets barn".
Året är 1888 och platsen är East End i London. Överklassonen och journalisten William Sinclair är på plats för att rapportera om Jack the Rippers makabra framfart i slummen. James Quilter är också journalist och där i samma ärende, för en konkurrerande tidning. De blir vänner och snart uppstår mer än så mellan de två unga männen. En förälskelse som inte ens är laglig under 1800-talet.

Williams mor har en bekant vars dotter plötsligt försvinner, han beslutar sig för att hjälpa till i det sökandet. Rippermorden väcker så stor uppmärksamhet, att när en ung kvinnas arm flyter upp på Themsens strand en morgon är det knappt någon som lägger märke till det.

Mörkrets barn är en historisk kriminalroman, och samtidigt så mycket mer. Det är en resa i det engelska klassamhället under 1880-talet och en vacker samkönad kärlekshistoria. Det är fantastiska miljöbeskrivningar och ett målande språk som placerar mig direkt i händelsernas centrum. Det är lika lätt att leva sig in i berättelsen, som det är lätt att bli kvar i den.

Med de närmare 500 sidorna ges det gott om tid att komma riktigt inpå karaktärerna, och spänningen byggs upp på ett skickligt sätt. Fascinerande att kunna berätta en romantisk och vacker kärlekshistoria och samtidigt lyckas med en berättelse om ond bråd död. Under läsningens gång kan jag inte bestämma mig för vilken av delarna i den som lockar mig mest att vända blad i en rasande fart; mordhistorien eller kärleksaffären?

Jag slås utav hur aktuell Mörkrets barn känns, trots att den utspelar sig på 1800-talets slut. Människors utsatthet, inte minst mäns syn på kvinnor och hur trångsynt samhället kan vara på flera plan, är en lika aktuell fråga nu som då. Samkönad kärlek som idag borde vara fullt ut accepterat, väcker fortfarande ilska hos vissa grupper i vårt svenska samhälle på 2020-talet.

Mörkrets barn är Sofie Bjarups debutroman, och vilken debut! Det här är en bokupplevelse jag kommer att minnas länge. Ruskigt bra!