Herrarna satte oss hit

Bok av Elin Anna Labba
Vinnare av Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok! För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. Myndigheterna kallar lösningen för en dislokation, men på samiska föds ett eget ord; Bággojohtin, tvångsförflyttning. De första som tvingas iväg lämnar sina hem i tron att de ska få komma tillbaka. Bakgrunden är att Norge har blivit en egen nation. Att människor flyttar över gränsen med renar är ett rött skynke för den norska staten som vill ha markerna för sina landsmän. 1919 kommer Sverige och Norge överens om att begränsa hur mycket ren som får flytta över gränsen och i och med det inleds tvångsförflyttningarna av ett stort antal renskötande familjer. Det blir också inledningen på ett mörkt kapitel i Sveriges historia. Herrarna satte oss hit berättar nu historien genom de tvångsförflyttades ögon. Elin Anna Labba har samlat berättelser, foton, brev och jojktexter, och fram träder en kör av röster från de som inte längre kan berätta. Boken skildrar ett hårt liv, renar som går förlorade när de vänder norrut mot tidigare marker, barn som lämnas till släktingar och sedan blir kvar. Sorg som tystas men ändå förs vidare.
Tvångsförflyttningen av de renskötande samerna för 100 år sedan skildras med både allvar och kärlek i den boken Herrarna satte oss hit. Det är genom de tvångsförflyttades egna ögon som författaren Elin Anna Labba berättar historien om detta mörka kapitel i Sveriges historia.

Jag börjat lyssna men har svårt att hänga med i berättelserna och i bytet mellan språk. Då jag går över till att läsa istället går det mycket bättre.

Boken fyller en kunskapslucka jag inte ens var medveten om att jag hade! ”Hur kunde detta få hända?!” är frågan som dröjer kvar hos mig efter att jag avslutat boken.

Jag förstår att denna viktiga bok är nominerad till Augustpriset i år!