Nattavaara

Bok av Thomas Engström och Margit Richert
Utspelar sig i ett Sverige som blivit påverkad av klimatförändringar och pandemier. Men i byn Nattavaara är somrarna svala och man har möjlighet till att arbeta sig till ett medborgarskap. Vi får följa tonåringen Erik som hittar föräldrarna döda. Byns invånare fruktar att det är början på en ny epidemi så Erik och hans lillasyster blir utslängda ur byn och för att överklaga domen måste de ta sig till Kiruna.
En grabbig katastrofbok om en nära framtid!

Om Erik och Sofia vars föräldrar tar livet av sig, och de tvingas bort från sitt hem efter att de har blivit bannlysta. Om torparna Marja och Mårten, en Mårten som försvinner spårlöst. Marja får påhälsning av ett kriminellt gäng som plundrar det lilla Marja och Mårten har, och det visar sig att de har med försvinnandet att göra. Om jarlen i Kiruna som härskar över Nordmark, tidigare Norrbotten, en del av Sverige som nu är fristående.

Det är mycket elände som naturkatastrofer, pandemier, svält och våld. Och så lite mer våld. På ett sätt är det en helt okej bok, men den funkar inte för mig. Och är det något jag är allergisk mot så är det att använda nedsättande kvinnliga könsord bara för att de ska användas. Det drar alltid ner mitt läsande på låg nivå.

Första delen i en trilogi!