Feministpastorns tro och tvivel

Bok av Esther Kazen
Att vara både frikyrkopastor och feminist kan vara komplicerat. Esther Kazens tro kantats av tvivel och frustration över en religion som utövat både kvinnoförtryck, homofobi och rasism. Hur orkar hon älska sin tro utan att blunda för dessa problem? Och hur är det egentligen att vara troende i ett av världens mest sekulära länder? Esther vill vara troende utan att förenkla eller förminska och löser det genom att vara vän med både sin tro och sina tvivel. Feministpastorns tro och tvivel ger en glimt av hur livet som kristen kan se ut och visar på att det är fullt rimligt att vara troende, feminist och allierad för HBTQ-personersrättigheter. Radikala och inkluderande värderingar finns i kristendomens själva grund. Esther Kazen är frikyrkopastorn och feministen som krokar arm med både kyrkan och den feministiska rörelsen. Hon verkar för en inkluderande kyrka och vill göra upp med trångsynt teologi och tradition. Med frustration och hoppfullhet skriver hon om skavet mellan sina hjärtefrågor och om livet som en feministpastor.
Min 19-åriga dotter rekommenderade "Feministpastorns tro och tvivel" till mig. Hennes ex är fyllt med små postit-lappar på sidor hon vill återkomma till och jag förstår henne! Själv lyssnade jag på boken (med författarinläsning) och fann den väldigt intressant och tankeväckande. Jag är är inte troende, mer agnostiker, men jag tycker om Esthers variant av tro. Att det går att kombinera kristendom och feminism. Hennes tankar om Maria och Josef. Om abort. Om att (inte) vända andra kinden till. Om att bibeln kan tolkas på annat sätt än rent bokstavligt.
Och jag förstår min dotter: en vanlig bok (framför en ljudbok) är bra när det finns så många bra tankar och referenser som en vill kunna återkomma till.