Fias dolda kraft

Bok av Malin Roca Ahlgren
Sofia är kär. I hemlighet, men vågar absolut inte gå fram och prata med Hugo, utan smygtittar mest på avstånd. Hon är en gamer och älskar också att ligga på sitt rum och läsa fantasy. Hon bor i en lägenhet i en förort med sin sjuka mamma. Sofia funderar mycket och lyssnar hellre än pratar. Vissa säger att hon är svår. I klassrummet uppskattar inte lärarna de tysta och inåtvända. Räcker man inte upp handen, påverkas betygen, säger dem. Sofia kan svaren. Men hon vill bara inte säga dem högt. Fias dolda kraft handlar om att gå i skolan och vara en av de tysta eleverna. Om att introvert inte är samma sak som blyg, utan bara en spegling av hur samhället ser på utåtriktade personer. Boken är tänkt som ett stöd till tysta ungar samt till skolpersonal. "Författaren har lyckats förstå och beskriva en inåtvänd gryende flickas dilemma att möta den stormiga yttervärlden, på ett insiktsfullt och empatiskt sätt. Om nu bara alla kunde förstå och acceptera detta. Texten kan bli klassisk." /Björn Hillström, leg psykolog Inkännande skildras högstadieleven Sofia som känner sig mest bekväm med att umgås med vänner på nätet och att läsa böcker. Hennes tankar och funderingar kring skolsituationen och hennes ansvar för mamma som inte mår så bra är fint och insiktsfullt skildrade. Fias dolda kraft innehåller tjugo korta kapitel, var och en med en uttrycksfull tecknad illustration i gråskala av Mattias Andersson. Texten är lättillgänglig med ett vardagsnära språk, lätt att läsa för de flesta i högstadieåldern. /Inger Lindberg, BTJ
Sofia, som går på högstadiet, lyssnar och funderar mycket, men hon säger inte mycket. I skolan är det jobbigt, för hon kan svaren, men räcker inte upp handen. Några lärare i skolan blir oroliga, tycker hon är lite väl blyg, och måste gå utanför sin komfortzon och ta mer plats.

Åsa är en lärare som förstår henne, och försvarar henne. Hon tror inte att det handlar om blyghet, utan mer att hon är introvert. Åsa märker att hon är duktig och kan mycket.

Detta är en bok att känna igen sig i. En bok som på ett fint sätt förklarar vad det innebär att vara introvert. Hur viktigt det är att vi lyssnar även på de tysta barnen.

Dessa barn blir så ofta missförstådda. Lärare som inte förstår vad det innebär.
Ofta känner sig barnen utanför och udda. Känner att de inte passar in i det normala.

Introvert innebär att man har en tyst personlighet, och har inget med blyghet att göra.

En bok alla som jobbar med barn borde läsa. Den beskriver så man förstår hur det är.
Det är en mycket viktig bok.