Ett halvt andetag

Bok av Anna Agrell
»Romanen är mångbottnad, karaktärerna fullödigt tecknade och miljön levande och doftrik. Språket präglas av en enkelhet, men är samtidigt kärnfullt, och rymmer många tidstypiska detaljer. Helhetsbetyg: Mycket bra.« Marianne Berglund, BTJ »Jag är djupt imponerad av denna lågmälda och djupa berättelse som kommer att finnas kvar inom mig länge. Med stor träffsäkerhet för språkkänsla, miljöer och personporträtt är det här en pärla som jag hade svårt att lägga ifrån mig.« Bettan bokprataren Småland, 1948. Sonja lever ett stilla liv på landsbygden tillsammans med sin fästman. Huset är rymligt, men tillvaron ter sig ändå trång. Sonjas tankar rör sig ofta kring plikt. Hur ska hon uppföra sig för att vara en god hustru? Och borde hon ta hand om sin psykiskt sjuka mor? För att slippa undan oron flyr Sonja till glasbruket där hon skissar på nya alster. En dag flyttar löperskan Mirkka in i en förfallen stuga intill. Hon drömmer om att springa ärevarv på Stockholms stadion trots att doktorerna avråder kvinnor från att ägna sig åt löpning. Mirkka rusar fram genom livet och Sonja som längtat efter en väninna dras snabbt in i hennes karismatiska personlighet. Men när Mirkka ifrågasätter hennes livsval briserar tillvaron och Sonja förändras för alltid. Ett halvt andetag är Anna Agrells finstämda debutroman om underkastelse, frihet, drömmar och besatthet. Med stilsäker prosa utforskar författaren hur den mänskliga blicken och tidsandan formar oss och vad som ryms i gränslandet mellan sjukt och friskt.
Sonja flyttar till sitt barndomshem i skogen tillsammans med sin make Axel. Sonjas liv styrs utav att vara en god hustru åt sin make, vara plikttrogen och att följa tidens ideal i slutet på 40-talet. En dag flyttar Mirkka in från Helsingfors i det förfallna huset bredvid Sonja och Axels hus. Mirkka är Sonjas motpol. Hon lever ensam, är frispråkig, hon löptränar och klär sig i byxor istället för dräkt. En intim och utmanande vänskap växer fram mellan Sonja och Mirkka. De dras till varandra. Men vänskapen trevar och den förvirrar.

När Sonja och Mirkka lär känna varandra vänds Sonjas verklighet upp och ner. Sonja börjar ifrågasätta tankar, känslor och saker som hon tidigare tagit för givna, som hon tidigare tänkt inte kan ifrågasättas. Mirkka väcker henne till liv. Frågan är hur mottagen Sonja är inför allt detta?

Språket i boken känns målande och så autentiskt för tiden, vilket är något som jag verkligen uppskattar. Orden känns finstämda, väl avvägda och som bomull när jag läser. Jag lär verkligen känna båda kvinnorna, deras komplexa och mångfacetterade personligheter.

Sonja är karaktären som agerar huvudperson i boken och är den vars tankar vi får följa, medan Mirkkas innersta tankar får vi ta del utav genom ett fåtal dagboksanteckningar. Agrell väcker känslor och tankar om existens och ens plats i tillvaron. Jag kan inte hjälpa att undra hur Sonja hade levt sitt liv om hon hade levt idag, ca 70 år efter sin tid.