Priset

Bok av Anneli Fichtelius
När kollegorna och bästa vännerna Helen Hymes och Ewa Atkins tilldelas Nobelpriset för sin kontroversiella forskning inom etnisk mångfald uppstår en mediastorm. Kritiska röster höjs, de hängs ut i pressen och utsätts för grova hot. Trots det drar de, tillsammans med andra nobelpristagande team, igång projektet Local Living. Målet är att identifiera säkra zoner, utom räckhåll för skenande naturkatastrofer, klimatförändringar och psykopatiska, makttörstiga ledare. En tillflyktsort för människor som är villiga att offra bekvämlighet och moderniteter för en chans att få se sina barn och barnbarn växa upp i en tryggare värld. Projektet blir starten på en omvälvande resa. Helen, som alltid satt karriären före äktenskapet, tvingas omvärdera sina livsval medan Ewa, som kämpar för att hitta fotfästet efter en dramatisk skilsmässa, börjar ifrågasätta vännens lojalitet. Vilket pris är de själva villiga att betala för trygghet när världen faller sönder? Och hur mycket är Helen beredd att offra för att följa sitt hjärta?
Jag tyckte om och fascinerades av boken. Den
tar upp samhällsaktuella frågor om klimathot främlingsfientlighet och livsval, men är också en relationsroman. Helen, som alltid satt karriären före sitt äktenskapet, tvingas omvärdera de val hon gjort. Ewa kämpar med barnlängtan och att hitta fotfästet efter en dramatisk skilsmässa.

Vem blir man när verkligheten skrämmer och man känner sig otrygg? Vilka människor väljer man då att ha omkring sig? Vad blir viktigt i livet när allt ställs på sin spets? Hur långt är vi villiga att gå för att sätta våra barn och vår familj i säkerhet?

”Priset” väcker verkligen många tankar. Boken tar oss med till platser som Stockholm, i Oxford, skotska landsbygden och till Lappland. Jag fängslades av berättelsen som har ett driv och bjöd på både spänning, fruktan, kärlek och svek.