Ljuskällan

Bok av Hanna Landahl
Av en slump besöker Anna Ljuskällan, ekobyn där invånarna lever så hållbart man bara kan göra. Genast känner hon sig tillfreds inombords, och det dröjer inte länge innan hon och hennes man flyttar in i ett av byns torp. Staffan är inte fullt lika övertygad om att ekobyn är lösningen på alla problem, men samtidigt gör det ju hans fru glad. Och den där händige Adrian gör inte saken lättare.
I Ljuskällan får vi åter träffa Staffan och hans familj, nu med Anna i den mest framträdande rollen. Hon har en längtan att leva enklare och mer i samklang med naturen, så när hon får chansen att flytta ut till det röda torpet i ekobyn Ljuskällan vill Anna ta den. Staffan är inte lika pigg på idéen men för Annas skull är han beredd att ge det en chans, för en tid i alla fall. Sagt och gjort, familjen flyttar ut på landet, där råder det brist på wifi men det finns får, kaniner och hårt kroppsarbete. Det finns även en hel del andra saker också, lockelser och krav som ingen i familjen kanske riktigt hade räknat med...

Jag uppskattade Under två timmar, men fastnade än mer för Ljuskällan. Kanske för att jag har lättare att känna igen mig i Anna, och hennes längtan till ett enklare liv på landet och klimatångesten... En lättläst feelgood med vissa komplikationer, som inte alls utvecklades på det sätt som jag hade trott till en början.

En roman som rymmer lite av varje. Vardagsnära tankar och trovärdiga karaktärer, humor, igenkänning, kärlek och allvar.