Nattavaara

Bok av Thomas Engström och Margit Richert
Utspelar sig i ett Sverige som blivit påverkad av klimatförändringar och pandemier. Men i byn Nattavaara är somrarna svala och man har möjlighet till att arbeta sig till ett medborgarskap. Vi får följa tonåringen Erik som hittar föräldrarna döda. Byns invånare fruktar att det är början på en ny epidemi så Erik och hans lillasyster blir utslängda ur byn och för att överklaga domen måste de ta sig till Kiruna.
Det här är en mycket intressant bok. Några år in i framtiden, efter 3:e pandemin, sjukdomar som spridits, krig, svält och fattigdom. Alla lever på det minimala. El finns inte överallt. I Kiruna är en stad som tagit över makten. Det är dit Erik på 16år och hand lilla syster Sofia 9år blir tvungna att gå efter att Erika hittat båda deras föräldrar i bastun döda. By rådet tvingar bort syskonen då Erik dolt detta. Erik vill prata med domstolen i Kiruna för att få tillbaka deras hur och gård men på vägen dit mots de av hinder och det slutar med att han i Kiruna får jobba under täckmantel för högt uppsatta i rådet.
På ett helt annan del av landet har vi 40+ Margit, som istället för att få hem sin man Mårten som varit på en marknad kommer det ett rövartåg och vänder upp och ner på hennes vardag. Margit har lite kunskaper inom sjukvård som kan vara till en fördel i rövargänget som släpar med Margit i sitt gäng. Hon velar mellan hämnd och Stockholmssyndromet för rövartåget.