Fyrmästarens dotter

Bok av Ann Rosman
Ann Rosmans debutbok utspelar sig i den bohuslänska skärgårdens suggestiva vattenlandskap. Det handlar om nattsvart ondska och vinningslystnad men också om kärlek som inte ens döden kan besegra. På den lilla ön Hamneskär utanför Marstrand pågår ett intensivt arbete med att ställa i ordning en turist- och konferensanläggning. Bostäderna för den tidigare fyrpersonalen på ön ska rustas upp och den renoverade krinolinfyren Pater Noster från 1868 ska åter ställas upp på sin plats. Det är april och invigningen närmar sig. Två polska murare håller på att reparera den inre väggen i fyrmästarbostadens matkällare när de får en mycket obehaglig överraskning. Väggen ger plötsligt vika och i utrymmet bakom finner de kvarlevorna av en man. Kroppen är välbevarad men har av allt att döma legat där länge. Karin Adler vid kriminalpolisen i Göteborg får hand om utredningen. Till en början har man inte mycket att gå efter bara en förteckning över försvunna personer och en vigselring. Saker och ting blir inte heller bättre av att Karins förhållande med sambon Göran är på upphällningen, och att relationen till den fyrkantige kollegan Folke närmar sig kokpunkten. Alltmedan mystiken kring den döde mannen tätnar. Vem är han? Och varför har han blivit inmurad?
För ett tag sen gjorde jag en ny deckarförfattarupptäckt, Ann Rosman. När de skönlitterära hyllorna på jobbet skulle plundras inför en flytt fick hennes bok Själakistan följa med hem till mig. Boken visade sig vara en riktigt bra och spännande deckare med historisk touch. Dessutom ingår den i en serie om polisen Karin Adler och hennes fall. Fyrmästarens dotter är författarens debutbok.

På en ö utanför Marstrand pågår arbete med en ny turist- och konferensanläggning. Öns fyr, Pater Noster, ska renoveras och fyrpersonalens bostäder likaså. Men så hittar två polska byggarbetare ett välbevarat, inmurat manslik. Polisen Karin Adler blir ansvarig för utredningen av fallet. En lista över försvunna personer och en vigselring är det enda hon har att gå på till en början. Vem är mannen och blev han mördad? Uppenbarligen hade mannen inte murat in sig själv.

Lite grann påminner Ann Rosmans böcker om Camilla Läckbergs. Och det är inte enbart för att de utspelar sig på västkusten. Även Ann Rosman har historiska inslag och varvar två berätteler som knyts ihop i slutet. Dessutom handlar både Ann Rosmans och Camilla Läckbergs böcker om relationer. Men Ann Rosman sticker ut när det gäller sin personteckning – framför allt de mindre positiva dragen hos människor. Det blir lysande och skarpt och som läsare ser jag personerna framför mig.

Att just Fyrmästarens dotter är en debutbok märks till viss del. Det är mycket som ska rymmas mellan pärmarna och en hel del av inramningen är säkert taget ur författarens personliga arkiv. Men eftersom jag redan har läst del två, Själakistan, vet jag att såväl författaren som böckerna bara blir bättre.

Båda böckerna jag nu har läst av Ann Rosman är spännande och otäcka. Fyrmästarens dotter kom ut 2009 är, som sagt, den första boken i en serie. Självklart fortsätter jag att läsa Ann Rosmans böcker.

Mitt omdöme blir högt.