Vill äta billigt

Tips för den som...
Fundera på vilken typ av maträtter som du kan laga för att spara in på köttmängden eller motsvarande dyr huvudvara som används. Lagar du en rätt med hela kycklingfiléer går det åt mer kyckling per person jämfört med om du gör en kycklinggryta. Köttfärssås kan du dryga ut med linser och morötter. Billiga basvaror som morötter, vitkål och rotfrukter kan bli till många olika måltider där du varierar de övriga ingredienserna.

Gör det till en vana att handla efter säsong för varor är ju som billigast då. Bra inte endast för plånbok utan också för miljö och hälsa eftersom näringsinnehållet är högre. Köp till exempel bara tomater och paprika sommartid, på vintern är de bleka, vattniga och smaklösa. Frys ned i mindre förpackningar och ta fram när du ska laga mat.

Istället för att handla dyra tetrapack/konservburkar med färdigkokta bönor kan du köpa storpack av torkade bönor och linser, blötlägga dem och koka dem. Frys ned i mindre förpackningar/påsar. Sedan kan du enkelt plocka från frysen nästa gång du behöver till matlagning.

Den varugrupp du tjänar mest på att göra själv från grunden är att baka ditt eget bröd. Har du liten kunskap om brödbak kan du testa recept där jäsningsmedlet är bakpulver eller bikarbonat. Sådana bröd behöver i regel bara röras ihop och kan gräddas i ugnen direkt. Du slipper knåda deg, vänta på jäsning eller få ett färdigt platt bröd för att något blivit fel med jästen.

Skriv matsedel för en hel vecka där du utgår ifrån vilka erbjudanden och extrapriser som butikerna har. Kolla på nätet, det finns flera sidor som samlar alla matkedjornas reklamblad. Tänk dock på att det sällan lönar sig att köra runt till flera butiker speciellt om det är längre avstånd då bränslekostnaden tillkommer.

Se upp för köp-flera-spara-mera eller köp-3-betala-för-2 och likande erbjudanden. Du blir lurad (oftast) att köpa mer än vad du behöver och du kommer att behöva äta onödigt mycket för att inte slänga mat.

Köp bara storpack om du verkligen vet att du kommer använda allt. Att slänga mat som blivit dålig för att den inte hunnit ätas upp är varken bra för din ekonomi eller klimatet. Se därför till att frysa ned direkt det du inte ska använda inom de närmsta dagarna.

När du är i butiken ska du strikt hålla dig till din inköpslista. Fall inte för frestelser som doften av nybakt bröd eller de dignande godishyllorna vid kassorna.

Håll utkik i butiker efter varor med nedsatt pris för att de har kort datum (brukar vara uppmärkta med röda lappar). Bäst före-gränsen är väl tilltagen av producenterna så här kan du göra rejäla fynd. I vissa stora affärer finns det till och med hela lådor med frukt och grönsaker för bara en tjuga. De flesta butiker lappar varorna tidigt på morgonen så se till att vara där vid öppningstid då dessa varor brukar sälja slut fort.

Det kan också vara värt att kolla upp utbudet på Internet. Det finns exempelvis företag som säljer mat till riktigt låga fyndpriser för att det ska bli ett förpackningsbyte, kort datum eller någon annan anledning till att varorna inte kan säljas i vanliga butiker.

Besök butiker, fysiska och på nätet, så sällan du kan. Så fort du går in i en affär är det väldigt lätt att gå i fällan och handla onödiga varor. Tävla mot dig själv och se hur många dagar det kan gå utan att handla.