Nattavaara

Bok av Thomas Engström och Margit Richert
Utspelar sig i ett Sverige som blivit påverkad av klimatförändringar och pandemier. Men i byn Nattavaara är somrarna svala och man har möjlighet till att arbeta sig till ett medborgarskap. Vi får följa tonåringen Erik som hittar föräldrarna döda. Byns invånare fruktar att det är början på en ny epidemi så Erik och hans lillasyster blir utslängda ur byn och för att överklaga domen måste de ta sig till Kiruna.
Nattavaara av Margit Richert och Thomas Engström.
Detta är första delen i en kommande trilogi om Nordmark, de nordligaste delarna av Sverige som utpekat sig själv med eget styre.
Vi är i en mörk, fattig, hungrig och girig framtid på landsbygden. Pandemierna har avlöst varandra, människorna har utarmat naturens resurser så de börjat ta slut. Sjukdomar härjar och nöden är stor. I städerna finns lite mer resurser kvar och husen har el samt rinnande vatten men kampen om överlevnad är konstant.
Erik måste vandra i detta ogästvänliga land med sin lillasyster för att nå Kiruna som är huvudsätet i Nordmark. Detta för att överklaga att byborna i hembyn kastat ut dem från deras hus i samband med att föräldrarna dött. Farorna och utmaningarna är många efter vägen.
Marja tillfångatas av ett cykelgäng som överlever genom att bryta sig in och sno allt av värde hos det redan fattiga folket. Marja blir accepterad i gänget men glömmer inte oförrätter de gjort mot henne...
I Kiruna styr en drogpåverkad jarl mest med hjälp av sin vicejarl. Planerna är stora på att öka lydnaden i området men resurserna och manfolket saknas.
En fascinerande bok med imponerande miljöskildringar. Att komma på allt och återspegla mot gamla tider kring typ dagens nutid är häftigt. Inflationen i betalsystemet. Bristen av el och vatten i byarna gestaltas bra när personer får uppleva detta för första gången i stan. Maten och dess smaker vi inte har idag, men kanske då 😃 Jag är imponerad av denna mörka bok om det land jag ser som hemma. Ska bli spännande att följa allas resor i kommande böcker!
Utgiven 2020