De afghanska sönerna

Bok av Elin Persson
En roman om livet på ett asylboende i Sverige. Vi får följa boendets nyanställda socialarbetare Rebecka och de tre unga afghanska pojkarna Ahmed, Hamid och Zaher. En nära kontakt utvecklas mellan Rebecka och de tre pojkarna. I det nya landet blir Rebecka det närmaste en svensk vän som de kommer.
Svår bok att sätta betyg på men också en väldigt viktig bok som skildrar något fler behöver förståelse och empati kring. Jag är lite konfunderad över vilken ålder som ska tänkas vara målgruppen. Den är klassad som ungdomsbok men jag skulle säga att det är ett typiskt exempel på att det kanske skulle till ytterligare en kategori efter engelsk typ, YA=Young Adult=Unga vuxna. Alternativt att vi blev bättre på att inte stänga in litteratur i sina åldersfack.

Jag får tillbakablickar till när jag bodde och jobbade i Värmland. Hur många ungdomar på flykt jag träffade i jobbet som skol- och folkbibliotekarie. Hur man kom vissa nära och sen inte visste vad som hände, vart de tog vägen. Blev Ahmed som kom in till skolbiblioteket för att få hjälp med att plugga om örats anatomi läkare? Eller uppfinnare som han också pratade om? Vad blev hans öde?

Vad hände med alla som bodde på Värmlandsporten där vi brukade stanna med bokbussen för att de skulle låna lättlästa böcker, böcker om grammatik, körkortsteori?

De afghanska sönerna följer Rebecka som nyss gått ut gymnasiet och som jobbar på ett HVB-hem. Genom hennes ögon får vi följa tre killar från Afghanistan och deras liv i Sverige, deras hopp, deras drömmar, deras besvikelser. Det handlar mycket om hur svårt det är att hålla distansen när man har ett jobb där man träffar människor, speciellt människor som behöver en och som det är lätt att bygga en relation till.