Elsa Larsson

Recensioner

Mandomsprovet av Jonas Cramby

Betyg 4
"Mandomsprovet" är en underhållande och självbiografisk bok av journalisten Jonas Cramby. Den handlar om hur han som 36-åring fortfarande väntar på att bli vuxen. Den är riktigt rolig samtidigt som den är tankeväckande. Vad innebär det egentligen att vara vuxen? Är det först när man skaffar barn som man blir vuxen "på riktigt"?

Denna bok är perfekt att ge bort i present till personer som nyligen passerat 30-sträcket och kanske har någon form av medelålderskris. Även om den kallas för Mandomsprovet så passar den lika bra för män som för kvinnor enligt mig.

Girls just wanna have fun(damental human rights) av Jessica Hallbäck

Betyg 4
Denna bok är både underhållande och allvarlig. Den vänder på könsrollerna för att porträttera problem i det patriarkala samhället som vi lever i. Det är en upplysande bok som definitivt väcker tankar. Den sätter fingret på situationer och könsroller som vi tar för givet. Mycket läsvärd!

Stora boken om vin av Marnie Old

Betyg 4
Stora boken om vin är en rolig och mycket pedagogisk vinbok av Marnie Old. Denna bok beskriver en komplex produkt på ett väldigt enkelt och lättförståeligt sätt. Med informativa bilder och konkreta tips guidas läsaren genom vinets mystiska värld. Här ges även tips på viner att prova hemma för att lära sig mer om vin.

Den här boken är mycket informativ och välskriven. Den passar alla som tröttnat på vinsnobbars jargong om att vinet smakar läder, viol eller andra obegripliga attribut. Äntligen finns det en vinbok som tar bort allt det svåra och gör det ganska lätt att förstå vin. Här får läsaren lära sig att prova, prata om samt köpa vin. Den ger även information om vanliga vinsorter, druvor och vinregioner. Den passar perfekt för nybörjare som vill bekanta sig med de vanliga vita, röda och mousserande vinerna. I första hand är detta en praktisk bok. Om du vill ha mer information och teori kan man istället köpa en av de andra hundratals vinböckerna som finns.

Denna bok passar perfekt som present bok, men även för den som vill komma igång och lära sig mer om vin. Jag kan varmt rekommendera den till alla som är nyfikna på vinprovning. Om du redan har vinkunskap är dock denna bok nog för grundläggande.

Naturligt vin av Emil Broomé

Betyg 3
Naturviner är en rådande trend i framför allt Sverige, men även i många andra delar av Europa. Den har delat in vinentusiaster i två läger där man antingen är skeptisk till naturvinerna eller så omfamnar man dem med glädje. Denna bok utger sig att gå till botten med denna heta vintrend och ta reda på vad som verkligen gäller för viner utan tillsatser. I mina ögon ser jag detta snarare som en marknadsföringskampanj för naturviner. En av författarna arbetar som vinimportör av naturviner och därför kan jag inte blunda för det faktum att denna bok inte är opartisk.

Allt som blir kvar av Sandra Beijer

Betyg 5
Allt som blir kvar av Sandra Beijer är en träffsäker skildring om hur det är att vara ung i Stockholm. Det är hennes andra roman och även denna handlar om ungdomslivet och känslor. I denna bok är det fokus på känslorna som uppstår när man gör slut.

Boken handlar om Matilda som blir lämnad av sin pojkvän. Uppbrottet lämnar henne med en enorm sorg, men även en tomhet och många frågor. Hon funderar på sin egen identitet. Vem är hon nu när de inte längre är tillsammans? Hennes bästa vän hjälper henne igenom smärtan genom att prata ut och ta med henne på saker som får henne på andra tankar. Boken skildrar olycklig kärlek och hur det är att vara tonåring och känna sig vilsen.

Författaren Sandra Beijer har tidigare gett ut en bok "Det handlar om dig". Hon har sedan länge drivit bloggen "9 till 5" som är en av Sveriges populäraste bloggar. Jag har inte läst hennes blogg, men jag läste hennes första bok. Den tyckte jag hade tunn handling, men i "Allt som blir kvar" lyckas hon verkligen bättre med handlingen. Boken har hög igenkänningsfaktor och beskriver träffsäkert åldern i gränslandet mellan tonåring och vuxen.

Det bästa med Sandra Beijers böcker är språket. Hon har en poetisk stil och skriver målande. På ett mycket skickligt sätt lyckas hon porträttera det som många har svårt att sätta ord på - känslor. Hon beskriver den irrationella sorg som uppstår vid ett uppbrott. En mycket välskriven och slagkraftig bok som jag rekommenderar till tonåringar såväl som vuxna.

Träning för latmaskar av Simon Sköld

Betyg 4
Träning för latmaskar är en smart och underhållande träningsbok av elitidrottaren Simon Sköld. Simon är även personlig tränare och har stor erfarenhet av att motivera även den lataste personen. Han är tillsammans med deckarförfattaren Camilla Läckberg och hon beskrivs på ett kärleksfullt sätt i boken som den lataste av de lata. Simon menar att om han lyckades få Camilla att börja träna så kan han få alla människor att börja träna.

För vissa människor faller det naturligt att träna regelbundet. Många älskar att träna och ser den dagliga löpturen eller svettiga passet på gymmet som ren njutning. Detta gäller dock inte för alla. För vissa är träningen ett nödvändigt ont som gärna byts ut mot Netflix. Många av oss vet att träning är bra för oss och att man bör träna regelbundet, men ändå lyckas vi inte hålla igång och skapa regelbundna rutiner. Enligt Simon handlar detta ofta om att personen, som beskrivs som latmasken, inte har hittat sin grej.

Träning för latmaskar skiljer sig från många andra träningsböcker eftersom den har en personlig vinkel. Den folkkära författaren Camilla Läckberg delar med sig av sin resa från latmask till motionär. Hon berättar om svårigheterna längs vägen, men även den stora belöningen som följer efter ett träningspass. Självklart delar även Simon med sig av sina tips och erfarenheter, dock mer som en personlig tränare än motionär. Bokens målgrupp är de som har svårt att komma igång med träningen och de identifierar sig nog mer med Camilla än Simon. Därför är det smart att bokens fokus är mer på Camillas träningsresa än Simons.

Boken innehåller såklart många enkla och smarta övningar som kan utföras i princip överallt. Nyckeln till regelbunden träning att att ta bort alla hinder på vägen. Därför kan flera av övningarna utföras medans du kollar på din favoritserie på Netflix. Simon delar med sig av smarta tips om hur du utför övningarna, men även om hur du ska tänka för att motivera dig själv. Boken passar för helt otränade nybörjare samt för den som redan kommit igång med träningen, men vill ha en extra dos av motivation. Träning för latmaskar är en praktisk, rolig och personlig träningsbok.

Tidlös skönhet av Emma Wiklund

Betyg 3
Den före detta supermodellen och numera entreprenören Emma Wiklund ger skönhetstips till den mogna kvinnan. Detta låter inte direkt som ett unikt koncept och det är det inte heller. Här beskriver författaren om hur man kan ta hand om kroppen både på insidan och utsidan. Den ger även information om vad som händer med kroppen när den åldras. Författaren har det egna hudvårdsmärket Emma S och boken utgörs av många intervjuer med experter inom hudvård och skönhet.

Jag tycker inte att boken ger någon ny information, utan det känns mer som en sammanfattning av andra böcker. Den påminner mer om en biografi om Emma Wiklund än en skönhetsbok.

Modet att säga nej av Peter Loewe

Betyg 5
Boken handlar om den ökända och mäktiga italienska maffian 'Ndrangheta. Maffian är verksam i Kalabrien i södra Italien och sysslar med en mängd olagliga aktiviteter, bland annat narkotikahandel och politisk korruption. Denna bok är ett spännande reportage om en hänsynslös och rik maffia som sätter skräck i lokalbefolkningen. Den höga arbetslösheten och den bistra verkligheten gör att många lokalbor tror att maffian är den enda möjligheten till ett drägligt liv. Boken skildrar huvudkaraktärerna Rosy och Filippo som vågade säga nej till denna kriminella jätte.

"Modet att säga nej" var ursprungligen ett reportage i Dagens Nyheters månadsmagasin. Det är en otroligt intressant berättelse om den italienska maffian. Det känns som en fiktiv och påhittad historia, men den kriminella verksamheten pågår dagligen i en enorm omfattning. Författaren Peter Loewe har bott i Italien i över 30 år och har lång erfarenhet av att skriva och rapportera om italienska händelser. Jag hittade denna bok eftersom jag gillade hans matguide "Rom för foodisar" så mycket. Det var en helt annan typ av bok, men denna är minst lika bra. Författaren har en otrolig språkkänsla och kan verkligen beskriva situationer på ett levande sätt. Jag kan varmt rekommendera denna välskrivna bok till personer som gillar verkliga historier, kriminalromaner eller Italien i allmänhet. Mycket bra!
Denna bok är en komplett guide till japanska drycker. Japan är ett av världens främsta matländer, men det är få som vet att landet har nästan lika många drycker som de har maträtter. Dryckerna har inte nått samma popularitet utanför landets gränser, men de är värda att testa. Sake är den mest berömda, men plommonvinet umeshu, shochu och japansk whisky är minst lika intressant. Boken skildrar även öl, vin, cocktails och andra drycker från Japan. Den är väldigt informativ och min favoritdel är den om olika cocktails. Perfekt som inspiration till drinkar på hemmafesten.

Barn med flera språk av Gunilla Ladberg

Betyg 4
Denna bok handlar om barn som växer upp i flerspråkiga miljöer. Den skildrar hur man kan hjälpa barnet med de olika språken. Författaren ger praktiska råd som kan appliceras i hemmet såväl som i förskolan och i skolan. Bland annat handlar den om att förstå barns olikheter och vikten av modersmålet. Författaren beskriver fördelarna med hemspråkslärare och situationer när modersmålet inte prioriteras av barnet.

Detta är en informativ bok som ger många viktiga insikter vad gäller flerspråkighet. Den har mycket information, men jag hade hoppats att den skulle ha fler praktiska tips. Den känns mer som en teoretisk lärobok än en handbok för familjer med tvåspråkighet och flerspråkighet. Med det sagt tycker jag dock att den är intressant och läsvärd. Jag gillar framför allt hur författaren beskriver hur viktigt modersmålet är för att lära sig ett ytterligare språk.