Recensioner av Elsa Larsson

"Destination Beautyfood : världens bästa skönhetsrecept och rutiner för glow" av hälso- och skönhetsredaktören Maria Ahlgren är uppföljaren till den populära kokboken Beautyfoods. Precis som den föregående boken handlar även denna om hur skönhet kommer inifrån. Återigen bevisar författaren att kosten är lika viktig för utseendet som krämer och andra skönhetsprodukter. I denna bok tar hon med läsaren runt om i världen för att inspireras av skönhetstipsen från världens olika hörn.

Denna bok är i första hand en kokbok, men inspirationen har hämtats från världens främsta skönhetsstäder - Stockholm, Seoul, Paris, Tokyo och Los Angeles. Boken kombinerar mattraditionerna och de magiska ingredienserna från varje stad. Författaren tipsar även om kultprodukter och skönhetsrutinerna från respektive plats. Varje plats har en viss typ av skönhetstrend som identifierar dem. I Japan är det exempelvis porslinshyn och i Korea är det glow. Författaren berättar hemligheterna bakom respektive skönhetsideal och läsaren får tips på superfoods och andra produkter som väcker ha-begär.

I denna bok suddas gränserna mellan kök och badrum ut. Återigen bevisar författaren att maten på tallriken (eller drycken i glaset) är minst lika viktig som skönhetsrutinen. Jag gillade nog denna bok ännu mer än den första eftersom denna kändes som ett resereportage och var enligt mig mer inspirerande. Om du vill ha mer fakta om ingredienser och recept bör du dock välja den första boken.

Bonniers kokbok av Birgit Hemberg

Betyg 5
"Bonniers kokbok" är en riktig klassiker i svenska kök. Denna uppdaterade version består av cirka 1750 olika recept från svenska kockar och matskribenter. Här hittar du de flesta svenska recept du kan tänka dig såväl som många internationella rätter från bland annat Medelhavet, Asien och USA. Denna kokbok utgör för många grunden i matlagningen och den är full av smarta tips och råd.

Bonniers kokbok gavs ut för första gången år 1951 och har sedan ständigt moderniserats och utvecklats. Grundkonceptet är dock detsamma, nämligen att vara en komplett kokbok med allt som svenska hem behöver veta om matlagning. Denna nya upplaga har nästan 250 nya recept och många av bilderna är nytagna vilket ger ett modernt intryck. Boken består av 18 kapitel och fokus är framför allt på vardagsmat. Kokboken har fått ett större hållbarhetstänk och kategoriserar recept efter säsong samt ger fler tips om hur man kan minska matsvinnet. Detta är ett stort plus jämfört med föregående upplagor. Förutom recept finns det många tips och råd om förvaring, hållbarhet och val av råvaror.

Det är väldigt många personer som är involverade i att skapa denna 672 sidor långa kokbok. Huvudredaktörer är Birgit Hemberg och Fredrik Eriksson. Kristina Valentin har provlagat samtliga nya recept. Många andra matskribenter och kockar har bidragit med recept, kunskap och idéer och därför är det svårt att ange vem som är författare till denna bok. Det är snarare ett levande verk som ständigt aktualiseras och moderniseras.

Bonniers kokbok är enligt mig ett måste i alla hem och den passar även bra som present till en person som flyttar hemifrån.
Denna bok guidar läsaren till att bli vinkännare på tio veckor. Håkan Larsson beskriver på ett pedagogiskt sätt hur vin tillverkas och skillnaderna mellan olika druvsorter och vinområden. Ett stort kapitel ägnas åt hur man kombinerar mat och vin. Han ger många rekommendationer på viner som bör testas för att bättre förstå bokens teori.
Skyrunner är en inspirerande bok om löpning och livsglädje. Denna bok riktar sig i första hand till löpare eller de som vill komma igång med löpningen. Den beskriver löpningen som en livsstil istället för en träningsform. Författaren delar med sig av sina egna erfarenheter från trailrunning och sky running i bergen, men boken passar även för personer som aldrig sprungit trail förut. Det handlar snarare om att inspirerar till en hållbar resa där både intre och yttre styrka successivt byggs upp. I grund och botten handlar boken om att hitta balans i livet.

Jag tycker att denna bok var fin och inspirerande med praktiska tips. Framgångshistorier varvas med konkreta träningstips. Rekommenderas!

Källarmänniskor av Carsten Jensen

Betyg 4
"Källarmänniskor" av Carsten Jensen är en filosofisk bok som handlar om den stora frågan "vilka är vi?". Den analyserar denna viktiga fråga i ljuset av terrorism, populism och rädslan för framtiden. Den ifrågasätter den utveckling som skett i rädslan av populismen. Om människan är rädd och osäker resulterar det i hat och förakt mot sig själv och andra. Detta skapar ett samhälle utan hopp vilket får ödesdigra konsekvenser i form av utebliven handling. Boken behandlar de olika alternativ som finns och vad som kan göras för att undvika att detta sker.

Carsten Jensen är en författare som jag tycker är väldigt intressant. Han skriver ifrågasättande böcker som lyfter viktiga frågeställningar och samhällsproblem på ett annorlunda sätt. "Källarmänniskor" är stundvis tung, men den är väldigt läsvärd.

Mellan oss av Sandra Beijer 

Betyg 4
"Mellan oss" är skriven av Sandra Beijer som till vardags skriver den omåttligt populära bloggen "9 till 5". Den handlar om huvudpersonen Minna som är 12 år och precis börjat högstadiet. Hon ser framför sig hur hon kommer att förvandlas till någon annan nu när hon lämnat mellanstadiet. Hon har strategiskt planerat för förvandlingen. Bland annat har hon gjort slut med sina gamla kompisar, köpt smink och coola kläder. Hon hittar nya kompisar i högstadieklassen och de vill alla uppnå popularitet och en vuxnare attityd. Tyvärr går det inte som Minna tänkt sig och istället för att bli skolans populäraste tjej hamnade hon på botten.

Boken är skriven i jag-form och många gånger är den så träffande att jag undrade om det var en självbiografi. Efter lite efterforskning läste jag att det inte är en självbiografi, men författaren har hämtat mycket inspiration från sin egna tid i högstadiet där hon inte var särskilt populär. Hon upplevde denna tid i livet som svår och hon kände sig vilsen. Detta gav henne en vilja att skriva en bok om denna ålder och svårigheterna som många 12-13-åringar upplever.

Bokens starka egenskaper är, precis som Beijers andra böcker, språket och sättet att beskriva känslor. Författaren är en mästare på att detaljerat berätta om känslor och tankar. Boken utspelar sig i första hand i Minnas huvud där läsaren bjuds in till hennes tankevärld. Det är en känslomässig berg-och-dalbana som är så typisk för den åldern. Det är en fin bok som framför allt passar tonåringar, men även många vuxna kommer att gilla boken på grund av det vackra språket.

USA:s alla presidenter av Karin Henriksson 

Betyg 4
"USA:s alla presidenter : från Washington till Trump" är en bok om amerikansk politik skriven av Karin Henriksson. USA har totalt haft 44 presidenter sedan år 1776 när landet blev självständigt. Denna bok porträtterar samtliga presidenter, från George Washington till dagens Donald Trump.

Denna bok är relativt lättläst och passar perfekt för den som vill ha en överblick över USA:s presidenter. Här finns det information, bilder, skandaler och mycket mer. Boken ger även en bredare förståelse över den amerikanska politiken och de mekanismer bakom denna stormakt. Boken är full av anekdoter och fakta och det märks verkligen att författaren kan sitt ämne. Den är mycket läsvärd och passar perfekt som uppslagsverk över USA:s presidenter.

Oligarken mot presidenten av Stig Fredrikson 

Betyg 5
"Oligarken mot presidenten : tvekampen mellan Chodorkovskij och Putin" av Stig Fredrikson handlar om kampen mellan två rika och mäktiga ryska män. Fängslandet av oligarken Michail Chodorkovskij blev uppmärksammat över hela världen. Författaren har brevväxlat med Chodorkovskij, vilket ger boken ett särskilt intressant perspektiv.

Stig Fredrikson har lång erfarenhet av att rapportera om Ryssland. Han har tidigare skrivit många böcker om Ryssland och Sovjetunionen samt arbetat för TT Moskva. Enligt mig är denna bok hans bästa, men jag tycker att alla böcker har en bra balans mellan fakta och analys. Denna bok är särskilt intressant tack vare brevväxlingen mellan Chodorkovskij och Stig Fredrikson.

Chodorkovskij var Rysslands rikaste man och en av världens rikaste. Han ägde Yukos som var Rysslands största oljebolag. Därefter hände det något som skulle förändra hans liv för alltid och som skulle uppmärksammas världen över. År 2013 greps han av de ryska myndigheterna som anklagade honom för ekonomisk brottslighet. Han hävdar fortfarande sin oskuld och menar att detta var en bestraffning för att ha kritiserat Putin och för att han blivit så pass rik och mäktig.

Det är en otroligt intressant bok som skildrar två extremt mäktiga män och deras fundamentalt olika syn på Ryssland och landets framtid. Chodorkovskij står för demokratiska värderingar och en internationalisering medan Putin står för ett bevarande av de ryska traditionerna. En mycket läsvärd bok!

Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker 

Betyg 5
Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker är en makalöst vacker kärlekshistoria. Den handlar om en otroligt stark kärlek mellan två personer. Kärleken övervinner allt annat, även om det till synes inte verkar så. Boken har sålts i över en miljon exemplar och hyllats över hela världen. Denna moderna saga är ett mästerverk som väver in drömmar, förhoppningar och förtvivlan.

Julia är dotter till den mycket framgångsrika advokaten Tin Win. Familjen, som består av Tin, två barn och en amerikansk fru, bor i New York. Julia vet ytterst lite om sin far och ju äldre hon blir desto mer nyfiken blir hon. Hon vet att han ursprungligen kommer från Burma, men han är mycket förtegen om sin bakgrund. En dag försvinner Tin Win utan att säga ett ord till familjen. Spåren leder till Bangkok, men längre än så kommer inte familjen. Åren går och till slut ger familjen upp hoppet. Plötsligt kommer Julia över ett 40 år gammalt kärleksbrev. Brevet är skrivet av hennes far till en kvinna i Burma. Detta är startskottet för en gripande kärlekshistoria och en förklaring till Tin Wins uppväxt och bakgrund.

Julia bestämmer sig för att hitta kvinnan som kärleksbrevet är adresserat till. Hon åker till Burma och tar sig ut på landsbygden. Där möter hon en värld som är mycket olik hennes egna. Vänliga människor berättar märkliga historier. Hon inser snart att hennes pappas uppväxt var något alldeles extra och att kärleken mellan honom och kvinnan i brevet var skriven i stjärnorna.

Konsten att höra hjärtslag är en otroligt vacker bok om överraskande livsöden. På ett mycket fängslande sätt vävs två kulturer och tidsepoker ihop och läsaren förflyttas till en främmande värld. Språket är nyansrikt och lättläst. Historien är lika tårfylld som den är fascinerande. En storslagen kärleksroman utan floskler.
"Smartare löpning : 100 hacks för roligare rundor och bättre träning" av bloggaren och författaren Petra Månström ger massor praktiska tips för löpningen. Hon skriver personligt med tips om hur du kan göra löpningen mer njutningsfull samt uppnå bättre resultat.

Författaren Petra Månström är känd från den populära Maratonbloggen och hon driver en en populär podcast och Instagramkonto om löpning. Hennes löparhistoria började när hennes chef frågade om någon kunde springa Stockholm Maraton och blogga om hela resan. Hon antog utmaningen och sedan dess har hon sprungit lopp över hela världen. Tusentals människor har följt hennes resa och inspirerats att springa lopp. Äntligen kommer alla hennes tips ut i bokformat.

Denna bok är fullmatad med inspiration och goda råd. Den passar för både nybörjare och den som sprungit länge. Jag tror att de flesta kan ha nytta av boken, även de som själva anser sig vara "experter" på löpning. Råden fokuserar framför allt på att din löpning ska bli bättre och roligare. Författaren lägger fokus på att minska den prestationsinriktade löpningen. Istället bör man fokusera på att hitta känslan som gör att kroppen och sinnet mår bra.

Jag tycker att denna bok är väldigt härlig. Petra delar med sig av tips som många löpare tror sig veta, men ändå sällan applicerar i sin träning. Det är viktigt att höra dessa tips om och om igen. Jag tycker framför allt att boken passar för löpare som kommit av sig lite i träningen och behöver peppande ord och ny inspiration.