Recensioner av Elsa Larsson

Ett hum om vin av Mattias Åkerberg

Betyg 5
Detta är en av mina favoritböcker om vin. Den passar perfekt för vinintresserade eller de som nyligen påbörjat en sommelierutbildning eller liknande. Boken ger grundläggande fakta om vin, bland annat de vanligaste druvsorterna, vinregionerna, vinstilarna och producenterna. Dessutom ger den tips på viner som samtliga går att hitta i Systembolagets ordinarie sortiment. Detta är såklart väldigt tacksamt för läsare som vill prova vinerna som beskrivs. Inget är så frustrerande som böcker som ingående beskriver ett vin och sedan går det inte ens att få tag på det. Konceptet i denna bok är enkelt. Här hittar du massvis med information om vin. Därefter går du och köper en flaska av det vin du precis läst om för att prova om det verkligen smakar som det står att det ska göra. Det är en riktigt kul och praktisk vinbok som jag rekommenderar till alla som vill lära sig mer om vin och vinprovning.

101 viner du måste dricka innan du dör 2018/2019 av Andreas Kjörling

Betyg 4
Tycker du att det är svårt att välja vin eller väljer du alltid samma vin när du är på systemet? Då är denna bok perfekt för dig. Den hjälper läsare att vidga sina vyer i vinvärlden. Det finns så otroligt många viner, druvor, stilar och producenter. Med denna bok får man lite hjälp på traven när det kommer till urvalet. Författaren har satt ihop en lista med 101 spännande viner i olika prisklasser och från olika länder. De flesta vinerna är faktiskt inte särskilt dyra. Jag antar författaren vill att de flesta läsare ska ha råd att köpa dem. Jag gillar även att författaren inkluderat biodynamiska viner.

Den är pedagogiskt indelad efter olika vinstilar och ger en utförlig beskrivning av varje vin. En inspirerande bok som passar såväl nybörjare som erfarna vinprovare!

Skamvrån av Sofie Sarenbrant 

Betyg 3
Skamvrån av Sofie Sarenbrant handlar om kriminalinspektör Emma Sköld. I denna bok löser hon sambandet mellan en självmordsbenägen flicka på en spårvagnsräls och en man i en djup grav ute i skogen. De två personerna känner inte varandra, men de har något gemensamt och det måste Emma bevisa innan det är för sent.

Denna bok är den sjunde boken om Emma Sköld. Jag hade inte läst någon av de tidigare böckerna innan jag läste denna och det behövdes inte eftersom de är fristående. Författaren lyckas väl med att skapa levande karaktärer. Däremot tycker jag ofta att karaktärernas sätt att handla och reagera känns väldigt naivt vilket göra att handlingen inte känns särskilt trovärdig. Språket är okomplicerat vilket gör det till en lättläst bok. Den passar perfekt som semestersällskap och det går utmärkt att sträckläsa den.

Trots att den är snabbläst, tycker jag dock att den inledningsvis vara ganska rörig med mycket som hände. Det blir dock tydligare i andra halvan av boken och avslutningen är spännande. I mina ögon är det dock negativt att avsluta en bok med en cliffhanger. Det kändes som ett slut utan ett slut. Jag gillar författarens sätt att skriva, men handlingens spänningsnivå känns ganska låg. Den som vill ha en spännande deckare borde välja något annat.

Det är dock en intressant bok som lyfter viktiga ämnen som psykisk ohälsa och självmord. Detta tillsammans med författarens sätt att skriva drar upp betyget, men handlingen är för tråkig och känns alldeles för tunn.

Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson 

Betyg 5
Denna bok skildrar det utbredda fusket med mat. Journalisten Mats-Eric Nilsson granskar matindustrin där tillsatser och substitut ingår i var och varannan matvara. Boken öppnade ögonen hos många svenska konsumenter och startade en debatt om e-nummer och marknadsföring av livsmedel.

Den hemlige kocken kan hjälpa konsumenter att bli lite smartare och mer medvetna om livsmedel. Författaren granskar olika livsmedel som vi sätter i oss till vardags. Bara för att det marknadsförs som "naturligt" eller "hälsosamt" betyder det inte att det är det i verkligheten. Detta gäller inte bara skräpmat utan det gäller de flesta produkterna i den lokala matbutiken. Det är en informativ bok som även innehåller en lista med 50 olika livsmedel, 320 olika e-nummer samt en säsongskalender med tips om hur vi kan äta säsongsbaserat.

Denna bok är skickligt skriven. På ett pedagogiskt sätt beskriver författaren om hur matfusket påverkar vad konsumenterna stoppar i sig. Det är lätt att bli lurad av matjättarnas påkostade marknadsföringskampanjer, men efter att ha läst denna bok är jag mycket mer kritisk och gör informerade val, så gott jag kan.

Det gåtfulla Japan av Curt Andersson 

Betyg 4
Denna bok handlar om det fascinerande landet i öst, Japan. Önationen i Stilla havet är på många sätt unik och har alltid inspirerat omvärlden. I denna välskrivna bok beskriver författaren Japans självbild såväl som andra länders syn på det vackra, mystiska, imponerande och stundvis konstiga landet. Här möts det gamla och nya i en spännande blandning.

Japan har en lång och fascinerande historia som är viktig att förstå sig på om man vill förstå det japanska samhället idag. Många västerlänningar tror sig förstå landets kultur eftersom Japan ofta figurerar i filmer och litteratur. Skyskrapor med neonskyltar, geishor, sumobrottare, sushi, samurajer, ramen, karaoke, manga och karate är bara några av många saker som associeras med Japan. Författaren beskriver fenomenet "Japanamerica" som i praktiken innebär att västvärlden inspirerats av den japanska popkulturen. För att verkligen förstå kulturen måste man dock gräva djupare och förstå landets historia. Författaren beskriver på ett lättförståeligt sätt viktiga historiska händelser som samurajers tid, förödelsen under andra världskriget och finanskrisen på 80-talet. Detta varvas med fakta om teknologiska innovationer och den japanska mentaliteten.

Boken är otroligt välskriven och ger en djupare förståelse för landet i öst. Jag rekommenderar den varmt till alla som är intresserade av Japan och landets kultur. Även personer som gillar historia och reseskildringar kommer uppskatta denna bok.

Stål av Silvia Avallone 

Betyg 5
"Stål" är den italienska författaren Silvia Avallones debutroman som gjort stor succé i hemlandet, i Sverige och i många andra länder. Den handlar om de två vännerna Anna och Francesca som växer upp tillsammans i det fattiga höghusområdet i Piombino i Italien. Stålverket är områdets viktigaste industri där många människor är anställda. Boken handlar i huvudsak om flickornas drömmar till en annan värld. De vill långt bort från det liv de lever idag och drömmer om att bli alltifrån domare till modeller.

Boken skildrar två flickor som är på väg att bli vuxna. Med vuxenlivet kommer en viss frihet, men även en stor del ansvar. Det är en mycket gripande skildring där flickornas drömmar står i stark konstrast med den stålgrå verklighet som de lever i. Miljöbeskrivningarna i denna bok är otroligt välgjorda och läsaren får snabbt en detaljerad bild av hur det ser ut där flickorna bor. Miljön i höghusområdet och omkring stålverket står i skarp kontrast till de pittoreska turistorterna i Toscana. Boken tar med läsaren till en del av Italien som många utlänningar aldrig ser och som många italienare väljer att blunda för.

Boken är i första hand en viktig skildring över dagens Italien och de klasskillnader som finns där idag. Det är en viktig och otroligt välskriven bok om de sociala skillnader som finns. Den är rakt skriven och passar såväl ungdomar som vuxna. Alla som gillar skönlitterära verk som är verklighetstrogna bör läsa denna samhällskritiska debutroman.
Vandring blir allt mer populärt i Sverige och denna bok ger bra handledning och inspiration. Den beskriver några av de klassiska vandringslederna i vårt avlånga land. Här finns bland annat Skåneleden i de södra delarna av landet och Kungsleden i norra Sverige. Jag använde denna bok inför och under en vandring längs Kungsleden. Jag tycker att boken var mycket informativ och till stor hjälp. Vackert illustrerade kartor är bra både för planering av rutten såväl som under vandringen. Den passar utmärkt för nybörjare och den inspirerar till fler och längre vandringar i andra delar av Sverige. Jag tycker att denna bok är en perfekt present till någon som nyss upptäckt vandring och friluftsliv.

Din hälsa sitter i munnen av Björn Klinge 

Betyg 4
"Din hälsa sitter i munnen : 101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap, folksjukdomar och ett långt och friskt liv" är en bok som bevisar hur munnen och hälsan hänger ihop. Författarna Björn Klinge och Pamela Andersson belyser kopplingarna mellan munhälsan och andra sjukdomar. Genom att sköta tänderna och munhygienen ökar chanserna för ett friskare liv.

Boken är är full av fakta och beskriver på ett lättförståeligt sätt hur viktigt det är att ta hand om tänderna och munhygienen. Den beskriver bakteriefloran i munnen och hur den påverkar kroppen och vanliga folksjukdomar. Det bästa med boken är att den ger konkreta tips på vad man kan göra för att stärka munhälsan. Här finns även svar på de vanligaste frågorna och farhågorna relaterade till munhälsa.

E.T. the Extra-Terrestrial av Steven Spielberg  

Betyg 5
E.T. är en av de filmer som jag minns allra bäst. Många filmer som vi ser glömmer vi snabbt bort, men denna klassiker har satt sina spår. Denna amerikanska film är producerad av Steven Spielberg och handlar om utomjordingen E.T. som besöker jorden. Denna film är ett mästerverk och förmodligen en av de mest kända science fiction-filmerna som gjorts. Den handlar om den fina vänskapen mellan pojken Elliott och hans vän utomjordingen E.T. Myndigheterna vill fånga in E.T., men Elliott och hans syskon gör allt för att hålla honom hemma så att han ska kunna återvända säkert till rymden.

Denna film blev en rejäl succé när den lanserades. Då var det den mest inkomstbringande filmen genom tiderna och det är inte svårt att förstå varför. Det är en väldigt vacker science fiction-film om vänskap. Jag såg den för första gången som 8-åring och var livrädd efteråt, men jag skulle påstå att den passar för barn från 11 år.

Moscow - Mara Vorhees av Mara Vorhees

Betyg 4
Alla som besöker Moskva bör ha en bra guidebok. Det finns många tillgängliga på marknaden, men jag gillar hur Lonely Planets böcker är utformade. Här finns bra tips för alla budgetar. Jag har använt denna bok vid alla mina resor till Moskva. Ibland har jag kombinerar den med Lonely Planets Rysslandsguide, men om man bara ska vara i Moskva är denna bok bättre eftersom den innehåller mer information om huvudstaden. Här finns det omfattande information om stadens imponerande historia och de olika stadsdelarna. Populära turistmål som Kremlin, röda torget, Arbat och Bolshoiteatern varvas med mindre kända platser som Gokijparken och Zamoskvorechie.

Jag rekommenderar den varmt till alla som ska vara en längre tid i Moskva. Den som bara ska dit ett par dagar kan istället köpa guideboken som täcker in hela Ryssland.