Recensioner av Elsa Larsson

101 saker du måste veta om vin av Michel Jamais

Betyg 4
Denna bok riktar sig till nybörjare inom vinvärlden. Den lämpar sig för den som vill lära sig mer om vin, men på ett enkelt och avslappnat sätt. Författaren undervisar på Restaurangakademins prestigefulla sommelierprogram. I denna bok har Jamais valt ut de vanligaste frågorna som han har fått under sin tid som lärare och som professionell vinskribent och vinkännare. Boken innehåller inte massa komplicerade termer eller onödigt mycket fakta. Istället går den rakt på sak och besvarar sådant som de flesta av oss vill veta, men inte riktigt vågar fråga.

Det är en kul och välskriven bok som framför allt lämpar sig för de som vill känna sig mer bekväma när de väljer vin i butik eller på restaurang. Den som vill ha mer information eller djupgående analys bör välja en annan bok.

Indien: En reportageresa av Pär Jansson 

Betyg 4
"Indien : en reportageresa" är skriven av författaren och journalisten Pär Jansson. Den handlar framför allt om det moderna Indien och hur det indiska samhället har utvecklats de senaste decennierna. Här skildras det moderna livet i storstäder som New Dehli, Bombay och Varanasi.

Pär Jansson har skrivit många böcker och reportage om Indien. Sedan 80-talet har han regelbundet besökt landet och kan därför dela med sig av sina observationer under ett relativt långt tidsperspektiv. Mycket har hänt i landet sedan han åkte dit för första gången. Kvinnor har börjat efterfråga lika rättigheter som män, de låga kasterna har börjat protestera mot de orättvisor som finns och medelklassen växer snabbt. Den snabba förändringen och den ekonomiska tillväxten innebär både möjligheter och problem. Individen ifrågasätter i allt större utsträckning systemet, korruption och de traditionella familjerollerna. Samtidigt spelar familjen, religion och traditioner en mycket stor roll bland Indiens befolkning. Detta skapar motsättningar i detta enorma land.

Indien är enligt mig ett mycket intressant land på grund av dess storlek och ekonomiska tillväxt. Det är väldigt spännande att läsa denna reportagebok som ger ett perspektiv på utvecklingen de senaste decennierna. Det märks att författaren älskar landet och har bred kunskap och respekt för kulturen. Resultatet är en intressant bok med ett brett perspektiv om en av de snabbast växande ekonomierna i världen.

USA-politik i fickformat av Karin Henriksson 

Betyg 4
"USA-politik i fickformat : miniguide för att förstå det politiska spelet i supermakten" av Karin Henriksson. Denna uppslagsbok beskriver på ett enkelt och lättförståeligt sätt allt du behöver veta om amerikansk politik. Den innehåller alltifrån röda och blå stater till förklaring av begrepp. Den beskriver även hur pengarna är bränslet i de politiska kampanjerna och hur tankesmedjor och lobbyister är viktiga spelare bakom kulisserna.

Författaren Karin Henriksson har arbetat som USA-korrespondent i många år och gett ut flera böcker relaterade till amerikansk politik. Denna praktiska guidebok ger en snabb överblick över det politiska systemet. Faktaspäckad och användbar för personer som är intresserade av USA och politik.

Paolo Robertos stora italienska kokbok av Paolo Roberto

Betyg 5
"Paolos stora italienska kokbok" är den perfekta kokboken för alla som gillar italiensk mat. Paolo Roberto delar med sig av sina bästa recept såväl som humor och ett gäng härliga fest- och familjebilder. Läsaren får ta del av klassiska italienska recept från framför allt Neapel i södra Italien.

Paolo Roberto har en fot i den svenska kulturen och den andra i den italienska. Hans italienska pappa kom till Sverige under 1960-talet och Roberto är uppvuxen i Sverige. Den tidigare proffsboxaren som senare blev krögare är känd för sin kärlek till det italienska köket. Han hade tidigare en matlagningsserie, Primo Paolo, som sändes på TV4 Plus. Där lagade han mat utanför Neapel tillsammans med sina italienska släktingar. Hans fastrar har inspirerat honom i matlagningen och de var en viktig del av TV-serien såväl som i denna kokbok.

Kokboken följer samma tema och koncept som matlagningsserien på TV. Det är italienskt, familjärt och kärleksfullt. Även här spelar fastrarna och övriga släkten en viktig roll. Fastrarnas bästa recept, som till exempel pastarätter och amarettikakor, blandas med roliga berättelser och fina bilder från södra Italien. När man bläddrar i denna kokbok blir man definitivt sugen att bjuda in släkten eller kompisgänget på en stor middag där maten och vinet flödar.

Recepten är ganska lättlagade och jag gillar verkligen de små husmorsknepen som boken bjuder på. Jag gillar även de härliga bilderna på maten såväl som det syditalienska landskapet. Det känns nästan som att läsa en guidebok över Neapel. Överlag en väldigt bra kokbok och ett måste för alla som gillar italiensk mat!

Bakglädje - en bakbok för barn av Annica Håkansson

Betyg 5
"Bakglädje - en bakbok för barn" av Annica Håkansson är en bakbok särskilt anpassad för små barn. Tack vare enkla bak recept med få ingredienser kan även de minsta barnen lära sig att baka kakor och andra godsaker.

Annica Håkansson är en mästare på att göra kokböcker för småbarn. Här hemma har vi även en annan bok från henne, "Lätt som en plätt - en kokbok för barn", som är fokuserad på matlagning. Bakglädje är dedikerad till bakning, men konceptet är likadant som den andra boken. Här ges pedagogiska illustrationer som gör det enkelt för barn att följa recepten. Istället för att skriva ut hur mycket av varje ingrediens som behövs är de kreativt illustrerade i olika bilder. Detta gör att denna bakbok kan användas även av små barn som inte kan läsa.

Många små barn tycker att det är kul att baka. Det är något särskilt att äta bakverk som de själva har lagat. Detta ger självförtroende och ökar barns kreativitet. Som förälder vill man gärna uppmuntra barn till kreativitet och matglädje, men det är inte alltid så enkelt. Barn har en tendens att tappa tålamodet snabbt. Att baka kanelbullar eller lussebullar kan således verka vara en bra idé, men det visar sig nästan alltid att barnen tappar intresset när det tar så lång tid för degen att jäsa. Recepten måste vara enkla och det måste gå snabbt att baka. Denna bakbok är full av sådana recept och därför är det en bok som används flitigt hos många småbarnsfamiljer.

Vägen till ofrihet : Ryssland, Europa och USA av Timothy Snyder 

Betyg 4
"Vägen till ofrihet : Ryssland, Europa och USA" av Timothy Snyder är en omfattande reportagebok som handlar om de verkliga hoten mot dagens demokrati. Boken handlar om Rysslands motsättningar till västvärlden, populism, Donald Trump och mycket mer.

Efter Kalla kriget trodde de flesta att liberala värderingar och demokratin hade segrat. Det visade sig dock inte stämma på många platser i världen. I Ryssland roffade oligarker åt sig förmögenheter och stora företag. När Putin kom till makten cementerades korruptionen och antiliberala idéer. Cyberkrig, kriget på Krimhalvön, Brexit och Donald Trumps vinst i presidentvalet är bara några av många händelser som minskat hoppet om en fredlig och demokratisk framtid.

Författaren har gjord ett gediget researcharbete och lyfter många problem som dagens samhälle står inför. Han beskriver på ett fängslande sätt vilka de verkliga hoten är. Denna typ av bok riskerar att bli för sensationell, vinklad eller överdriven. Jag tycker dock att författaren lyckas bra med att hålla sig neutral och saklig. Resultatet är en mycket intressant bok som jag rekommenderar till alla som är intresserade av samhällsfrågor.

Food Pharmacy : kokboken av Lina Nertby Aurell

Betyg 5
“Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat” är en insiktsfull bok om antiinflammatorisk kost. Författarna Mia Clase och Lina Nertby Aurell driver bloggen Food Pharmacy som ligger till grund för denna bok. Den handlar om att en stor del av välmåendet och hälsan är kopplat till vad du äter. De berättar på ett underhållande sätt om vad hälsosam och antiinflammatorisk mat är för något och varför det är bra för dig.

Bloggen och podcasten Food Pharmacy har slagit igenom stort och har hundratusentals följare. Det är en av Sveriges största plattformar för hälsa och livsstil. Äntligen har den populära och insiktsfulla bloggen förvandlats till bokform. I boken beskrivs allt i från tarmfloror, skillnaden mellan onda och goda bakterier, hypokondri och vad antiinflammatorisk kost innebär.

Boken är, precis som bloggen, skriven på ett väldigt lättsamt och underhållande sätt. Läsaren kan snabbt sätta sig in i de olika begreppen och förstå innebörden av denna typ av kost. Snart inser man som läsare att antiinflammatorisk mat är absolut nödvändig för ett hälsosamt, friskt och balanserat liv. Efter att ha läst denna bok vill man inget annat än att rensa i skafferiet och fylla på med nyttigheter som gurkmeja, kryddor och gröna blad.

En stor fördel är att boken är fri från pekpinnar. Istället för att utesluta massor med livsmedel ligger fokus på att skapa en välbalanserad kost fylld med nyttigheter. Det handlar om att jaga näringsrika och nyttiga livsmedel istället för att utesluta processad mat och raffinerat socker.

En annan fördel är att all fakta är underbyggd genom professor Stig Bengmark. Han är en tidigare chefskirurg på Lunds universitet med lång erfarenhet och forskning om magens bakterier, tarmfloran och matens påverkan på hälsan. Enligt Bengmark är ett dåligt immunförsvar orsaken till majoriteten av alla kroniska sjukdomar. Därför är det viktigt att hålla sig frisk och jobba aktivt för att stärka immunförsvaret. Ett effektivt sätt att göra detta är genom att leva och äta så antiinflammatoriskt som möjligt.

“Food pharmacy : en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk mat” är en insiktsfull och mycket välskriven bok som är viktig i debatten om dieter. Den gav mig en ordentlig tankeställare om min kosthållning och fick mig att tänka till en extra gång vid storhandlingen. Mycket läsvärd.

Anders Wiklöf av Staffan Bruun 

Betyg 4
"Anders Wiklöf : Murarens son" är en otroligt välskriven biografi om affärsmannen Anders Wiklöf. Författaren Staffan Bruun tar med läsaren på en unik resa från det första låneavslaget till att bli Ålands mäktigaste affärsman.

Anders Wiklöf har en imponerande meritlista, men trots det är han inte så känd i Sverige som han borde vara. Hans imperium gör honom till Ålands motsvarighet till familjen Wallenberg, men den stora skillnaden är dock att han kommer från betydligt enklare förutsättningar och har byggt upp sin förmögenhet helt själv. Han är dessutom socialdemokrat vilket är relativt ovanligt bland affärsmän av denna storlek.

Biografin börjar år 1970 när Anders Wiklöf, då 23 år gammal, får avslag på sitt lönelöfte av Ålandsbanken. Han har inga pengar, men han vill starta en bilhandel. Han låter sig inte nedslås av det negativa beskedet utan ger sig an utmaningen och startar bilhandeln ändå. Det var startskottet på en imponerande karriär. Idag har Wiklöf över 20 bolag inom logistik, fastigheter, handel och mycket mer. Hans imperium inkluderar även Ålandsbanken där han är största ägare.

Det var Wiklöf som tog kontakt med den finlandssvenske författaren och journalisten Staffan Bruun och bad honom skriva memoarerna. Resultatet blev en mycket intressant och djup biografi. Risken med biografier är att de endast blir en lång tidslinje om personens liv. Denna bok är dock skriven på ett mycket beskrivande och fängslande sätt med många intressanta fakta och anekdoter. Den ger en bättre förståelse för Wiklöfs personlighet och stora hjärta för samhällets svaga. Bruun beskriver noggrant hur huvudpersonen alltid står med fötterna på jorden och aldrig glömmer sitt bakgrund.

Utöver affärerna, som är mäkta imponerande, tar boken även upp fakta om Wiklöfs stora konstsamling, hans politiska åsikter och övriga åsikter. Boken passar alla som är intresserade av företagande och vill läsa en inspirerande livshistoria.

Fruktan : Donald Trump i Vita huset av Bob Woodward

Betyg 2
Fruktan: Donald Trump i Vita huset av Bob Woodward är en bok om Donald Trumps första tid som president. Boken bygger på många intervjuer med källor inifrån det vita huset och viktiga filer och dokument. Resultatet är ett detaljerat porträtt av en president som skapar ett dysfunktionellt styre i Washington.

Jag hade verkligen sett fram emot att läsa denna bok, men jag blev ganska besviken. Författaren Bob Woodward är en journalist som är känd för att gräva fram häpnadsväckande detaljer och producera välskrivna böcker. Han har tidigare skrivit om åtta andra presidenter, inklusive George W. Bush och Barack Obama. Det var Woodward som grävde fram Watergateskandalen och sedan dess är hans presidentporträtt världsberömda. Trump är en intressant president och det känns som att det finns många potentiella skandaler om honom som det går att gräva fram. Trots detta känns det som att jag inte lärde mig något nytt av att läsa denna bok. Kanske beror det på att massmedia älskar att skriva om Trump och det mesta redan är ute, men jag hade ändå önskat att denna bok hade mer att erbjuda.
"Hudbibeln: Förstå din hud - myter, vetenskap och goda råd" av Johanna Gillbro är en mycket informativ bok om huden och hudvård. Författaren är forskare inom dermatologi och har vunnit priser för sina vetenskapliga studier. Denna bok är hennes sätt att dela med sig av sina kunskaper till en bredare allmänhet. Denna bok är både intressant och gör dig till en bättre konsument.

Har du också undrat varför vissa hudvårdsprodukter kostar så mycket? Vad är det egentligen du betalar för när du köper dyra märken? Det är många olika faktorer som styr prissättningen av hudvårdsprodukter, bland annat ingredienser, distribution och varumärke. Reklam är en stor kostnad av skönhetsföretags budgetar och det är inte alltid att dyrare är bäst. Denna bok är informativ och hjälper dig att välja rätt produkter.

Boken hjälper dig att bli mer restriktiv med såväl antalet hudvårdsprodukter såväl som ingredienser. Huden är kroppens största organ och måste skötas om. Detta måste dock ske ur ett helhetsperspektiv. Det finns inga mirakelprodukter, även om företagen vill få oss att tro det. Författaren skriver en otroligt intressant bok där hon slår hål på många myter om hudvård och hudlära. Denna bok passar alla som är intresserade av skönhet och hudvårdsprodukter.