Recensioner av Sylvia Fodor

Ordinary People av Diana Evans

Betyg saknas
Boken "The Ordinary People", skriven av Diana Evans, gavs ut år 2018 och handlar om relationer. Temat kretsar kring ett par i medelåldern som redan hunnit gifta sig, skaffa barn och köpa en bostad. Egentligen har de allt man "bör" ha vid en viss ålder, men det finns betydligt mer under ytan.

Huvudkaraktärerna är Melissa och Mikael som bor i London samt Stephanie och Damien som bor utanför staden. Paren upplever inte längre den där känslan som karakteriserar nya förhållanden, då man ofta tycker att partnern är nästintill perfekt. Istället ser de stökiga hem, jobbiga barn och en partner som mest orsakar irritation. "Ordinary People" är alltså långt ifrån en romantisk bok - den är i princip raka motsatsen.

Vad var bra?
Romanen är definitivt läsvärd, främst för att den skildrar det verkliga livet. De allra flesta par som har hållit ihop i många år har perioder som känns jobbiga och irriterande - men få böcker tar upp sådana aspekter. Därför kan det kännas uppfriskande att läsa en bok som visar att även andra går igenom liknande perioder som en själv. Man kan helt enkelt relatera till boken och kanske till och med lära sig något av den.

Vad var mindre bra?
Något som är mindre bra är att temat kan kännas lite tråkigt. Vill man verkligen sitta och läsa om ett par som tröttnat på varandra och känner sig frustrerade över sina liv? De flesta av oss har ganska hektiska dagar och då är det kanske mer intressant att läsa en positiv bok som kretsar kring ett roligt eller spännande ämne. Inga Grinchböcker, tack!

Rekommenderas boken?
"The Ordinary People" är en välskriven bok som kan rekommenderas varmt. Framför allt läsare som uppskattar bokens tema kan få nytta och inspiration av den. Om man däremot föredrar böcker som känns upplyftande är "The Ordinary People" kanske inte helt rätt val.

Children of blood and bone: Solstenen av Tomi Adeyemi

Betyg saknas
"Children of Blood and Bones" är en ganska udda boktitel, men i det här fallet passar den helt perfekt. Den nervkittlande berättelsen om en magisk stad i Afrika är inte särskilt lik andra böcker som publiceras idag.

Zelie bor i staden Orisha, som tidigare var magins huvudstad. Trollkonster var en del av vardagen, framför allt för de få individer som var överstepräster - däribland hennes mamma. Men snart kom Zelies liv att förändras radikalt.

En dag händer det otänkbara: de magiska krafterna lämnar staden. Men inte nog med det, staden blir även anfallen av en maktlysten kung som får alla överstepräster mördade och samhället att gå i spillror.

Vad var bra?
Boken är en utmärkt fantasy fylld av spänning, intriger och hopp. Den känns dessutom ganska unik, så även fantasy-fans kan vänta sig en och annan överraskning i "Children of blood and bones".

Men boken är betydligt mer än bara en fantasy som bjuder på lite drama. I den här romanen på över 500 sidor får vi uppleva diskriminering, förtryck och orättvisa - precis som i verkligheten. Boken riktar därför indirekt stark kritik mot dagens politiska system och en del av de värderingar som fortfarande är högst aktuella i många länder.

Vad var mindre bra?
Det är faktiskt svårt att identifiera något som inte är bra. Läsare som inte är förtjusta i fantasy skulle kanske tycka att temat är lite väl "hokuspokus", men det är naturligtvis en smaksak.

Rekommenderas boken?
Boken kan definitivt rekommenderas, framför allt för dig som tycker det är spännande med mystiska berättelser, Voodoo och andra övernaturliga saker - du kommer att älska "Children of blood and bone". Även du som är intresserad av att förstå orättvisor i en annan del av världen kommer att uppskatta boken. Men egentligen kan den faktiskt rekommenderas för alla - framför allt nu inför Halloween.

Den starkaste lågan av Shobha Rao

Betyg saknas
"Girls burn brighter" är en roman som skrivits av Shobha Rao. Boken utspelar sig först i Indien, där två fattiga flickor finner tröst i varandra. Den ena, Poornima, förlorade sin mamma som barn och har en pappa som anlitat en så kallad äktenskapsmäklare för att gifta bort sin dotter. Den andra flickan, Savitha, kommer från en väldigt fattig familj. Barnen är många och de tvingas besöka soptippar för att hitta mat.

En dag blir Savitha våldtagen, så hon bestämmer sig från att fly från byn. Tyvärr resulterar det bara i ännu större problem. Samtidigt blir Poornima bortgift, men mannen och hans familj behandlar henne i princip som en slav. Flickornas hopp ligger i att återförenas, för att på så vis klara sig bara de två. Men den vägen är lång. Den leder först till att de blir traffickerade till USA och tvingas till prostitution.

Vad var bra?
Listan över vad som är bra är nästan oändlig. Den här boken belyser bland annat kvinnoförtrycket och den stora skillnaden mellan män och kvinnor i Indien. "Bara" det triggar en hel del känslor. Därtill kommer även kvinnornas styrka, mod och kapacitet att återhämta sig från att örfilar som livet för med sig, vilket är inspirerande.

Vad var mindre bra?
Det finns ingenting som inte är positivt med den här boken. Intrigerna, kampen, spänningen o.s.v. gör den till ett nervkittlande verk som är svårt att lägga ifrån sig.

Till vem rekommenderas boken?
Boken "Girls burn brighter" rekommenderas starkt. Som ung tjej eller kvinna får man kan kanske ut mer av den, eftersom man enkelt kan sätta sig in i huvudpersonernas skor och uppleva vad de genomgår.

Men romanen är ett bra val även för den som är nyfiken på den indiska kulturen. Den bjuder tveklöst på detaljer du kanske inte ens vill känna till.

Two Can Keep A Secret av Karen M. McManus

Betyg saknas
Deckaren "Two can keep a secret" är skriven av Karen McManus och handlar om morden i Echo Ridge, en liten stad i USA. Vi får träffa tvillingarna Ellery och Ezra som nyligen flyttat till staden och bor hos sin mormor. Mamman, Sadie, befinner sig på rehabilitering och tonåringarna tvingas därför flytta från storstaden och försöka anpassa sig till livet i Eco Ridge. Men det är lättare sagt än gjort.

Echo Ridge är välkänt för två mord på tidigare baldrottningar (Homecoming queens) som än idag är olösta. Däremot misstänker många att den som mördat en av tjejerna är hennes tidigare pojkvän, Declan. Polisen kunde aldrig bevisa att Declan var skyldig, men han lämnade snabbt staden när misstankarna började växa - vilket naturligtvis bara får honom att verka ännu mer suspekt. Tyvärr resulterar det i att hans bror, Malcom, får leva med stigmat som "mördarens bror". Malcom och Ellery är bokens huvudpersoner och det är främst ifrån deras perspektiv vi får uppleva handlingen.

Mysteriet växer sig större när vi får veta att även tonåringarnas mamma var baldrottning på sin tid och att hennes syster var en av kvinnorna som mördats. Tonåringarna vet inte heller vem deras pappa är och nu när de för första gången befinner sig i mammans hemstad bestämmer sig Ellery för att hitta svar. Något som sätter ännu mer ved på elden är att Declan snart är tillbaka i stan, vilket leder till nya misstankar. Ryktet i stan är nu att mördaren är tillbaka och han är på jakt efter nya baldrottningar.

Vad var bra?
"Two can keep a secret" är en väldigt spännande bok. Det är en bok som man har svårt för att lägga ifrån sig just för att det finns så många mystiska aspekter. Å ena sidan undrar man över de tidigare morden, å andra sidan tänker man på huruvida det verkligen kommer att inträffa fler mord eller inte. Även tvillingarnas familj är intressant. Mostern blev mördad, mamman är före detta baldrottning och pappan är okänd. Spänningen är konstant och den byggs upp hela tiden genom att författaren kastar in en ny mystisk aspekt allt eftersom. Deckaren är ett perfekt val för dig som vill ha en bra bok att läsa under en regnig hösthelg!

Vad var mindre bra?
Personligen tycker jag inte att boken har några negativa aspekter. Något man skulle kunna klaga på är att vi får följa både Ellery och Malcom. För mig är det positivt, eftersom det ger boken djup, men ibland kan det kännas lite förvirrande, eftersom man hoppar från den ena karaktärens tillvaro till den andras.

Vem rekommenderas boken till?
Boken rekommenderas för alla som tycker om deckare. Med tanke på att huvudpersonerna går på gymnasiet kan den vara väldigt intressant för yngre läsare, men den lämpar sig precis lika väl för äldre bokfantaster. Deckaren bjuder på ett klassiskt mordtema, vilket kan tyckas passa alla åldrar. Om du tycker om mord, mysterier och intriger är boken definitivt ett bra alternativ för dig. Rekommenderas varmt!

The Bird King av G Willow Wilson

Betyg saknas
Boken "The bird king" bjuder på en spännande blandning av maktspel, magi, platonisk vänskap och mycket mer. Handlingen utspelar sig i slutet av 1400-talet, när sultanen i Granada kämpar mot Spanjorerna. Under den här tiden av politisk oro och social kaos får vi följa den vackra Fatima och hennes vän Hassan i deras försök att fly palatsets mörka väggar.

Fatima är sultanens mest älskade konkubin och hon är betydligt mer än bara vacker. Hassan är även han en minst sagt intressant karaktär. Han har en magisk sida som gör det möjligt för honom att skapa dörrar i princip var han än önskar genom att rita på en karta. Dessutom är Hassan homosexuell, vilket var oerhört kontroversiellt på den tiden.

Anledningen till att de båda bestämmer sig för att fly är spanjorernas övertygelse om att Hassans magi gör honom till "djävulens man". Fatima vägrar lämna sin vän och bestämmer sig för att följa med och hjälpa honom undkomma fienden. De måste snart välja mellan att försöka ta sig till Marocko eller åka till den så kallade Fågelkungens ö. Eftersom Hassans karta pekar på det senare alternativet tar de risken och åker ut mot den mystiska platsen - vad kommer att vänta dem där?

Vad var bra?
"The bird king" bjuder på otaliga positiva aspekter och vänskapen mellan Fatima och Hassan är ett utmärkt exempel. Den starka, platonska vänskapen mellan de två karaktärerna genomsyrar boken och får läsaren att uppleva riktig, hjärtlig vänskap mellan en man och en kvinna, vilket är vackert och uppfriskande.

Ett annat exempel är definitivt komplexiteten. Boken är lik en cocktail som utgörs av ett flertal olika kryddiga ingredienser, vilket skapar en utsökt smak. Imperialismen, kontrollen inom sultanens palats, förtrycket mot homosexuella, magin, vänskapen, relationen mellan sultanen och Fatima, o.s.v. ger upphov till en riktigt spännande och intrigfylld handling. Du behöver definitivt inte oroa dig för att bli uttråkad när du läser "The bird king"!

Något som gör boken mer eller mindre briljant är att den faktiskt är rolig och humoristisk samtidigt som läsaren starkt kan uppleva en historisk värld präglad av patriarkat och orättvisa. "The bird king" sänder också tydlig kritik mot orättvisorna som ägde rum på den tiden - och som till viss del även äger rum idag.

Vad var mindre bra?
Romanen "The bird king" är en minst sagt välskriven bok. För den som tycker om de teman som tas upp är det svårt att hitta egentliga brister eftersom boken bjuder på så mycket. Samtidigt skulle en del läsare kunna uppleva att just den här stora blandningen känns förvirrande.

Rekommenderas boken?
Eftersom boken bjuder på så många olika teman kan den rekommenderas varmt för de allra flesta - vilket är ännu en positiv aspekt. Om du är intresserad av bokens teman kommer du älska Willow Wilsons nya mästerverk!

En bur av guld av Camilla Läckberg

Betyg saknas
Romanen "En bur av guld" är skriven av den välkända författaren Camilla Läckberg. Till skillnad från flertalet andra böcker hon skrivit är den här boken ingen traditionell deckare, även om mord och mysterier är en del av handlingen.

I "En bur av guld" får vi träffa Faye, en vacker kvinna som tycks ha allt. Hon bor i en lyxig lägenhet i Stockholm med sin man och dotter, men får snart uppleva en helt annan sida av livet. Gamla minnen från barndomsåren i Fjällbacka kommer ikapp henne, och plötsligt blir hon också sviken av sin man, som hon offrat allt för. Men trots att hon ser sitt liv rasa bestämmer hon sig för att inte bara resa sig och vara stark, utan dessutom planera en ljuv hämnd. Boken bjuder på mycket dramatik, spänning och framförallt en kvinnas resa från desperation till styrka.

Vad var bra?
Det mest intressanta med boken är Fayes egen kamp. Hon utvecklas från att vara en passiv kvinna som givit upp sina egna drömmar och ambitioner för sin mans skull, till att hitta sitt riktiga, starka jag igen. Att läsa om hennes utveckling är riktigt roligt och kan för många vara väldigt inspirerande. Det finns en hel del kvinnor runt om i världen som kan identifiera sig med Faye, så boken kan faktiskt vara betydligt mer än bara avkopplande. Genom att se Faye resa sig likt en Fenix kan även andra kvinnor i liknande situationer våga ta steget ut ur en ohälsosam situation.

En annan positiv aspekt är de starka relationerna som vi får läsa om. Framför allt relationen mellan Faye och hennes dotter samt andra kvinnor i hennes inre krets tyder på sann vänskap, systerskap och lojalitet kvinnor emellan. Boken skildrar därför också hur stöd från vänner, familj och andra kan hjälpa oss att ta oss på fötter igen och möta morgondagen med nyvunna krafter.

Det allra bästa med boken är tveklöst den starkt inspirerande handlingen. Därför skulle man kunna påstå att "En bur av guld" är bättre än Läckbergs vanliga deckare, som vi är betydligt mer vana vid. Visst är deckare spännande och underhållande, men få böcker är lika inspirerande som den här. Det finns många bra romaner, både av Läckberg och andra författare, men många av dem glöms bort när de väl blivit lästa. En bok som "En bur av guld" kan å andra sidan fungera som en spark i rätt riktning, vilket resulterar i att man ändrar hela sitt liv till det bättre.

Vad var mindre bra?
Vad som är bra eller dåligt är givetvis en subjektiv fråga. Personligen tycker jag inte direkt att boken har några negativa aspekter, utan det känns uppfriskande att läsa om Fayes kamp. Något man skulle kunna nämna är att en del saker blir ganska förutsägbara relativt snabbt. Spänningen ligger inte i att läsaren blir överraskad, utan det är mest Fayes resa som är spännande. Om författaren hade valt att göra handlingen lite mer oförutsägbar hade boken kanske blivit ännu mer intressant.

Rekommenderas boken?
Boken kan definitivt rekommenderas varmt! Precis som med andra saker är "En bur av guld" kanske inte toppvalet för alla, men det är utan tvekan en välskriven bok som passar många. Framför allt kvinnor och unga tjejer kan identifiera sig med huvudpersonen och uppleva boken som spännande, underhållande och inspirerande. Det där med hämnd är kanske inget man bör bli inspirerad av, men att kunna resa sig efter ett svek, ta sig samman och åstadkomma ett mål är något som de flesta någon gång gått igenom.

"En bur av guld" rekommenderas varmt till alla kvinnor, oavsett ålder. Den fungerar lika bra för motivation som för avkoppling!