Recensioner av Victoria Sandels

Under stjärnan : självbiografin av Paul Stanley

Betyg 4
Rockgruppen KISS har varit en av världens största av sitt slag sedan 70-talet och det som gjorde dem så berömda var dels deras musik och bombastiska konserter, dels deras val att framträda med smink. Varje medlem hade ett alter ego, och sångaren, gitarristen och låtskrivaren Paul Stanleys var en stjärna över det ena ögat, därav bokens titel.

Det här är en självbiografi skriven av frontmannen själv och läsaren får följa hans liv från barnåren, fyllda av tvivel och komplexet över att ha fötts med endast ett öra, till de enorma framgångarna och allt som det innebar. Boken är framför allt riktad åt fans eller människor som är någorlunda insatta, och innehåller många kul och lite smaskiga detaljer om livet som medlem i gruppen. Tyvärr så blir berättelsen ofrivilligt komisk i partier, då Stanley inte kan låta bli att framhäva hur han alltid fick det sista skrattet och hur avundsjuka alla är på honom, men läsningen är samtidigt ren och skär underhållning.

Once Upon a Time in Hollywood av Quentin Tarantino  

Betyg 5
En känd cineast, med den här filmen presenterar Quentin Tarantino sin version av ett Hollywood där ingen är större än sin senaste succé och där verkligenheten ibland är absurdare än vita duken. I centrum står Leonardo di Caprio, som spelar en filmhjälte som oroar sig för att hans stjärna håller på att falna, och Brad Pitt, hans stuntman som är både tuffare och coolare än sin chef men också djupt dubiös. Spänningen ökar under filmens lopp, som långsamt bygger upp mot den stora finalen och sann Tarantinoanda går det knappast att gissa vad som kommer hända annat än att något stort är på gång.

En oväntad semester av Marian Keyes 

Betyg 5
Rachel är en irländsk kvinna som bosatt sig i New York där hon lever det ljuva livet med ett ständigt partajande. Hon och väninnan fantiserar om hur livet skulle se ut om de vore smalare eller snyggare, och jakten på den perfekte pojkvännen och den sexigaste outfiten är i full fart. Allteftersom Rachel närmar sig 30 och det ena misslyckade förhållandet följer det andra börjar det emellertid långsamt gå upp för henne att allt kanske inte är så kul som hon hade trott, och när familjen gör en "intervention" för hennes drogmissbruk börjar den obarmhärtiga sanningen skymta.

Marianne Keyes presenterar här ett mycket svårt och allvarligt problem på det irländskt humoristiska sätt som hon alltid har, men det här är långt ifrån en komedi. Till ytan är handlingen mycket enkel, nästintill banal, men när författare börjar skrapa på den och visa vad som ligger och gror undertill så får läsaren både en klump i halsen och en nyfikenhet att veta hur det kommer att gå.

Språket är lätt och engagerande och det här är en bok man kan läsa både som underhållning och som en tankeställare. Handlingen tar oväntade vändningar, karaktärerna är inte alltid dem som man från början tror sig lärt känna, och läsaren får ömsom skratta, ömsom gråta åt de många dialogerna och situationerna.

Keyes böcker kallas ofta för "tjejiga" men hon kan faktiskt läsas även av män med stor behållning. Boken lämpar sig både för sträckläsning och som en liten rådgivare åt dem som kanske själva kämpar med olika former av missbruk.
Den amerikanske författaren och populärvetenskapsmannen Bill Bryson är tillbaka för att likaledes informera som fascinera med sina kunskaper om den häpnadsväckande kropp vi alla bor i. På sitt enormt kapabla och detaljerade, men samtidigt underhållande, sätt att skriva på bjuder han in läsaren på en resa in i den mänskliga organismen.

Oavsett om läsaren är medicinstuderande, forskare eller helt enkelt en intresserad lekman så finns det mycket att hämta i den här boken. Trots att den behandlar ett komplicerat ämne i dokumentär form kan den läsas som vilken roman som helst från pärm till pärm. Ämnen som blodets uppbyggnad, poängen med sömn eller vad artros egentligen är beskrivs på ett rakt och roligt sätt, och det är just det som är så unikt med Brysons författarskap. Få andra kan få sina läsare att skratta åt kemiska formler eller kroppens anatomi, och han blir aldrig irriterande eller självgod. Tonen är lättsam och aldrig predikande, och om författaren vill påpeka att vissa ovanor kan vara skadliga så gör han det alltid i "vi"-form och aldrig på ett förmanande sätt. Han förutsätter att läsaren är intelligent men inte ofelbar, precis som han själv!

Som så ofta är fallet med Brysons informativa böcker så är boken i sig en bokstavlig tegelsten och varje ämne tilldelas lika mycket uppmärksamhet. Läsaren kan välja att sträckläsa eller att slå upp specifika ämnen, och boken kan följa med till såväl stranden som bibliotekets läsesal. Det här är dessutom en bok som man kan återkomma till, eller till och med måste återkomma till, då det finns så mycket att hämta från den. Balansen mellan vetenskap och ren skrivarlust gör att det är svårt att lägga ifrån sig Kroppen då det hela tiden finns nya, spännande saker att upptäcka och lära sig.

För den som är intresserad av vetenskap och av den mänskliga kroppen så är den här boken ett måste, och den är dessutom rolig att ge bort till andra och sedan diskutera innehållet. Det ena "aha"-momentet följer det andra, och efter att Kroppen är färdigläst så har man fått en helt ny insikt i vad det egentligen innebär att vara människa.

Kvinnor och makt : ett manifest av Mary Beard

Betyg saknas
Mary Beard är en av Storbritanniens mest respekterade och älskade, men också kritiserade, antikvetare och sedan år 2004 är hon professor i klassisk historia på det anrika universitetet Cambridge. Trots att hon sedan länge är mycket välkänd inom akademiska kretsar så är det först under de senaste åren som hon har blivit känd för en bredare publik, inte minst genom sina intressanta föreläsningar och dokumentärer som för det mesta behandlar romersk historia.

Vid sidan av sitt akademiska arbete har Beard också sedan länge varit en flitig bloggare och twittrare och förutom antiken så är ett av hennes favoritämnen kvinnors roll i samhället igår och idag. Det har lett till ett antal uppdrag och debatter som behandlar just ämnen som feminism och misogyni genom tiderna, och Beard är inte rädd att säga vad hon tycker. Det har lett till en enorm motreaktion på nätet, och hon har fullkomligen bombarderats av hatfulla kommentarer om allt från hennes åsikter till hennes utseende. Det var med allt detta i sinnet som hon bestämde sig för att skriva sitt manifest Kvinnor och makt.

Vad handlar boken om?
Till synes är Kvinnor och Makt en mycket liten bok på strax över 130 sidor men den är fullproppad med exempel på hur kvinnor behandlats sedan antika dagar fram tills nutiden. Att en av den västerländska litteraturens första böcker, Odyssén, inleds med att hjältens hustru Penelope blir tillsagd att hålla tyst av sin tonårsson Telemachos, menar Beard sätter tonen på den misogyni som fanns då och sedan fortsatte från generation till generation. Författarinnan tar upp det ena exemplet efter det andra på historiska och mytologiska kvinnor som av olika anledningar demoniserats och hur namn som Klytaimnestra och Medea fortfarande ringer illa i mångas öron.

Efter en gedigen introduktion till antikens attityder går Beard in på dagens samhälle, med Trump som ett av sina skräckexempel. Det är ingen slump, skriver hon, att han avbildats som hjälten Perseus som stolt håller upp Medusas avhuggna huvud med Hilary Clintons anletsdrag efter sin valseger. Hon tar också upp det vardagliga språket där människor, ofta omedveten, ger olika mening till olika adjektiv beroende på om det är en man eller en kvinna som beskrivs. Ord som ”ambitiös” och ”karriärinriktad” klingar inte detsamma beroende på kön, menar hon, och en ilsken man beskrivs som ”ursinnig” medan en arg kvinna är ”hysterisk”.

Ros och ris
Beards manifest har bemötts både med ris och ros. Hennes främsta kritiker menar att hon alltid fokuserar på de negativa exemplen medan de som tycker om henne anser att hon är en enormt viktig förkämpe för kvinnans röst i samhället. Är man intresserad av historia, samhälle och genusroller och dessutom gillar debatter och diskussioner så har den här boken en given plats på bokhyllan!

Him & Me av Jack Whitehall

Betyg saknas
För den som har följt de dråpliga äventyren i serierna "Travels with my Father" på Netflix så är boken "Him & Me" ett absolut måste. Här möter vi återigen fadern Michael och sonen Jack Whitehall som tillsammans har skrivit denna underbara bok där läsaren får en chans att ytterligare lära känna det resande radarparet.

Bakgrund
Netflix serien "Travels with my father" finns i tre säsonger som kom ut mellan 2017-2019 där tittaren får följa den roliga och lätt odrägliga komikern Jack Whitehalls resor med sin sura, konservativa och Brexit-älskande 75-årige far. Den 30-årige Jack är en spelevink som vill se sin far öppna sina horisonter (men också reta honom till vansinne) medan Michael för evigt hoppas att sonen skall lugna ner sig och sätta på sig kostym. Resultatet är en rad episoder där den ena är roligare än den andra, och inkluderar besök i så vitt skilda länder som Vietnam, Turkiet, USA och det forna Jugoslavien. Efter att man har sett dem alla vill man börja om från början igen.

Boken
I Sverige är Jack och Michael Whitehall inte så kända ännu, men i Storbritannien är fadern en högst respekterad teatermanager som arbetat med alla de stora namnen, medan Jack är en populär ståuppkomiker. I boken "Him & Me" får vi följa Jacks uppväxt i det förmögna, fullt av berömda skådespelare, hemmet tillsammans med sina syskon och diverse kompisar. Det unika med berättelserna är att de framförs av både far och son i omväxlande kapitel och även kommenteras i skrivstil (krokig för Jack och kalligrafisk av Michael) av varandra. Här delas minnen från olika perspektiv och det är inte alltid far och son har samma erfarenheter eller intryck av det som hänt i det förflutna. Det är just det som gör denna bok så otroligt rolig och som får läsaren att brista ut i ständiga, spontana skratt.

För att komma in i de två männens stil är det en god idé att först se serierna och sedan läsa boken, och på så sätt förstå var alla de små passivt aggressiva och underfundiga kommentarerna kommer från vardera författaren. Boken finns än så länge bara på engelska och är perfekt för den som älskar resor, biografier och torr, engelsk humor.