Angelica Karlsson

Recensioner

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Betyg 3
"Störst av allt" av Malin Persson Giolito är en av 2010-talets svenska succéböcker, som dessutom filmatiserades och blev en mycket populär serie på Netflix. Största delen av romanen utspelar sig i en rättegångssal, där huvudkaraktären Maja Norberg hamnat eftersom hon står anklagad för en tragisk skolskjutning på sin egen gymnasieskola i Djursholm utanför Stockholm. Romanen är en thriller och den berör teman som klass, skuld och ansvar, straff och förlåtelse. Den ger också en intressant inblick i det svenska rättssystemet, visar hur en rättegång går till och hur det fungerar när man sitter häktad.

En roman med stor spänning
Romanen "Störst av allt" är en typisk thriller med mycket spänning och intressanta vändningar med tvära kast. Romanen är uppbyggd som ett personporträtt av 18-åriga Maja Norberg, som är uppvuxen i Danderyd med rika föräldrar och ekonomiska tillgångar men som på grund av en destruktiv relation med en kille i klassen råkar illa ut. Berättelsen är skriven i jag-form där vi får följa Majas inre tankar och känsloliv. Genom berättelsen befinner hon sig antingen i rättegångssalen eller inne i häktet, där hon berättar om minnena från tiden före skolskjutningen och vi får följa med på resan allteftersom hon berättar.

En modern tonårsklassiker
Det är en spännande roman som helt klart är läsvärd. Berättelsen utvecklas på ett intressant och oväntat vis, vilket gör att läslusten hela tiden bibehålls. Efter Netflix-seriens stora succé har romanen blivit något av en modern tonårsklassiker. Känslan som romanen lämnar är dock att den kunde ha varit så mycket bättre. Resultatet är bra, men potentialen är större. Inte minst vad gäller språk och stilistik hade jag hoppats på så mycket mer. Författaren Giolito är utbildad jurist och inte den hängivne författare som hade lyft berättelsen till oanade nivåer. Stundtals fastnar också berättelsen i för mycket av juridiska termer och krångligheter. Det är också detta som drar ner romanens helhetsbetyg till en stark 3:a av 5. I övrigt en bok som rekommenderas för sitt aktuella tema och fängslande vändningar i berättelsen.

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

Betyg 5
”Den allvarsamma leken”, skriven av den svenske författaren Hjalmar Söderberg, är en av de mest lästa svenska romanerna. Det är en svensk klassiker som utkom för första gången 1912 och utspelar sig under sekelskiftet. När den släpptes mötte den blandad kritik. Det fanns kritiker som beskrev den som en storslagen kärleksroman och ett mästerverk. Samtidigt fanns det de som menade att den är för ytlig och ett litterärt misslyckande från en annars stor författare.

En roman som förtjänar högsta betyg
Romanen lyckas kombinera allt det som gör en roman riktigt bra. Den innehåller en storslagen berättelse om förbjuden men passionerad kärlek mellan karaktärerna Arvid och Lydia, och om kampen att bli älskad i ett samhälle där skilsmässa är tabu. Den är sekelskiftets Romeo och Julia. Miljöbeskrivningarna är målande och det känns som att en film spelas upp i huvudet medan du läser. Språket är elegant och vackert utan att bli för gammeldags. Vidare berör romanen flera viktiga teman såsom klasskillnader, frågan om äktenskap, kvinnans roll i samhället och olycklig kärlek.

Sammanfattningsvis är ”Den allvarsamma leken” en roman som förtjänar allra högsta betyg, det vill säga 5 av 5. Den kan rekommenderas till alla som suktar efter att läsa om storslagen kärlek, vill få en inblick i livet omkring sekelskiftet eller vill läsa något som håller en riktigt hög litterär nivå.

Snabba cash av Jens Lapidus

Betyg 4
Romanen ”Snabba cash”, skriven av den svenske författaren Jens Lapidus, blev snabbt en storsäljare när den släpptes 2006. Under 2007 var den Sveriges fjärde mest sålda skönlitterära bok. Några år senare filmatiserades boken och även filmen blev en stor succé.

Spännande från början till slut
Det är en riktig spänningsroman med flera återkommande intriger och problemen hopar sig ju längre in i romanen som man kommer. Det är en roman som passar de flesta typer av läsare, både de skönlitterära fantasterna och läsare som söker något som är lättläst och underhållande.

Romanen tar upp flera viktiga och aktuella teman. Den visar de stora klasskillnaderna som finns i Stockholmsområdet med kontrasterna mellan förorterna och områden som Stureplan och Danderyd. Vad som krävs för att accepteras i de rikas kretsar. Romanen är en illustration över hur den ständiga jakten på status och materiell lyx kan vara destruktiv och leda en människa till ruinens kant.

Realistisk och välskriven
Något som slog mig som läsare är hur realistisk romanen faktiskt är. Det finns troligen många ungdomar som likt JW tar smslån efter smslån för att finansiera en livsstil de egentligen inte har råd med. Eller som likt JW dras in i kriminella gäng för att upprätthålla en viss fasad. I kombination med att romanen är så pass välskriven är den värd ett högt betyg, 4 av 5.

Moonwalk av Michael Jackson

Betyg 4
"Moonwalk" är Michael Jacksons enda självbiografi. Den publicerades för första gången i februari 1988 och blev snabbt en storsäljare världen över. Den blev faktiskt nummer ett på New York Times bästsäljarlista, vilket är sällsynt för självbiografier. Men det visar bara storheten i varumärket Michael Jackson, kungen av pop. Boken släpptes även i en ny upplaga med nya för- och efterord efter Michaels tragiska död sommaren 2009, även denna upplaga sålde i miljontals.

Välskriven självbiografi
Det är en välskriven bok som spänner över flera decennium. Vi får följa familjen Jacksons liv före bildandet av The Jackson 5, då som en helt vanlig familj som bodde i ett litet hus i Gary, Indiana som är en förort till Chicago. Där växte han upp tillsammans med båda föräldrarna och åtta syskon.

Redan när Michael var 6 år gammal inledde han sin musikaliska karriär som sångare i bandet The Jackson 5 tillsammans med sina bröder. Det var far Joseph som var drivande bakom bildandet av bandet. Han fungerade också som manager åt sönerna och var skicklig med att lyckas boka spelningar och uppvisningar på olika talangjakter. Bandet slog snabbt igenom och Michaels härliga charm och sammetslena röst var en starkt bidragande orsak till detta.

En intim berättelse som sätter spår
I självbiografin beskriver Michael sina känslor gentemot särskilt The Jackson 5-tiden på ett väldigt intimt och ingående vis. Samtidigt som han älskade stunderna på scen, ser han priset av en missad barndom som aldrig kommer åter. Efter tiden som barnstjärna skulle Michael försöka ta steget till att bli en soloartist som riktar sig till en mer ungdomlig publik. Till en början var det svårt, men med genialiska låtar som Thriller och Billie Jean blev det en succé. Resten är historia och han är en sann legend.

Sammanfattningsvis är det en mycket intressant självbiografi som låter dig som läsare få en inblick i känslolivet och tankarna hos en av våra största musiker genom alla tider. En annan fördel med boken är att den är rikligt illustrerad med foton som gör att känslan blir ännu mer intim. Det är en av de bästa självbiografier som jag läst och den förtjänar en stark 4:a i betyg.

Total Recall : min osannolikt sanna livshistoria av Arnold Schwarzenegger

Betyg 3
Arnold Schwarzenegger är en av vår tids mest fascinerande personer. I självbiografin ”Total Recall”, som släpptes våren 2013, får vi följa hans livsberättelse. Det är en mycket intressant historia och ett måste i bokhyllan hos alla som gillar att läsa självbiografier.

Boken kunde ha varit mer välskriven. Stundtals kunde den även ha haft större detaljrikedom då flera filmer och projekt inte ens nämns i boken. Det sista kan dock bero på den enorma mängd projekt som Arnold arbetat med under sin framgångsrika karriär. Oavsett är självbiografin mycket intressant och det är ett nöje att få följa med på Arnolds magiska resa. Han gick från en okänd uppväxt i Österrike till superkändis i Hollywood med filmkontrakt för miljontals dollar. Som grädde på moset kom han senare att aktivera sig politiskt och blev vald till guvernör i Kalifornien.

Sammanfattningsvis anser jag att det är en läsvärd självbiografi som får en stark 3:a i betyg.

På västfronten intet nytt av Erich Maria Remarque

Betyg 5
"På västfronten intet nytt", skriven av den tyske författaren Erich Maria Remarque, är en klassiker som utkom för första gången 1929. Det var en av de första böckerna som brändes vid nazisternas bokbål 1933. Bokbålen hölls för att rensa ut all "otysk litteratur" med verk som den tyska nazistregimen ansåg var opassande inslag i samhället. Att boken brändes vid bokbålen har, om möjligt, gjort boken ännu mer ikonisk. Till idag har den sålts i över tjugo miljoner exemplar världen över, och fortsätter att toppa försäljningslistor över klassiska romaner.

Rakt in i krigets helvete
Det är inte svårt att förstå varför romanen "På västfronten intet nytt" blivit så populär. Det är inte heller svårt att förstå varför krigsromantiker och nazister ville bränna bort alla spår av bokens existens. Genom romanen får vi följa några unga tyska män som lever i första världskrigets helvete. Vi tas med på en intressant psykologisk resa som många krigsveteraner skulle kunna känna igen sig i. De unga tyska männen är till en början mycket entusiastiska och fyllda av stridslust för fäderneslandet, men allteftersom de får se kriget i vitögat med död och förskräckelse tappar de tron på livet och mänskligheten. Romanen är den ultimata illustrationen över krigets fasor.

Ett konstverk i bokform
Som läsare får du följa med mitt in i första världskrigets korseld. Helvetet i skyttegravarna beskrivs detaljerat. Orden illustrerar ögonblicken på ett mycket känslomässigt och konstnärligt vis. Remarques språk och stil är väldigt gripande och boken lämnar knappast ett ögat torrt. Att beskriva boken som ett konstverk i bokform är inte någon överdrift. Romanen har rankats bland världshistoriens främsta, och jag är beredd att instämma i hyllningskören. Givetvis förtjänar den 5 av 5 i betyg. Det målande språket, den närhet till karaktärerna som uppstår och historien i sig är en svårslagen kombination.

Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates

Betyg saknas
Dödgrävarens dotter (originaltitel: The Gravedigger's Daughter) är en roman av författaren Joyce Carol Oates, som publicerades för första gången den 26 maj 2007. Det är en av Oates mest kända och uppskattade romaner, och en av de romaner som gång på gång fått henne att diskuteras som en kandidat till Nobelpriset i litteratur. Romanen debuterade på plats 17 på New York Times bästsäljarlista.

Vad handlar boken om?
Dödgrävarens dotter är tillägnad Oates farmor, vars liv romanen är baserad på. Romanen handlar om den tyska judiska familjen Schwartz som i slutet av 1930-talet flyr från Nazityskland till USA för att där försöka starta ett nytt liv.

Familjen möter dock på flera motgångar i sin nya miljö. Fadern, som var matematiklärare hemma i Tyskland, hittar inget annat arbete förutom som dödgrävare och vaktmästare på byns kyrkogård. Allt slutar i tragedi, familjen förföljs och hånas. Samtidigt tar den 16-åriga dottern, och romanens huvudkaraktär, Rebecca, arbete som hotellstäderska. Hon får sedan barn och gifter sig med en man som misshandlar henne. Tillslut får hon nog och flyr med sin lille son, byter identitet och försöker starta ett liv någon annanstans i efterkrigstidens Amerika.

Tankar om boken
Dödgrävarens dotter är en hjärtskärande historia. Familjens öde är gripande och genom historien skapas en alldeles speciell närhet till huvudkaraktären Rebecca och hennes innersta tankar och känslor. Romanen kan rekommenderas till alla som vill läsa en bok som är tankeväckande, gripande och samtidigt en historisk skildring av efterkrigstidens Amerika. Inte minst idag är romanen aktuell med tanke på att fler människor än någonsin är på flykt i världen och ska försöka starta upp nya liv i nya länder och fungera i nya sammanhang.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg

Betyg 5
Hjalmar Söderberg är en av de mest uppskattade svenska författarna genom alla tider. Hans verk präglas av ett välformulerat språk och vacker stilistik. Romanerna brukar ta oväntade vändningar och vara fängslande och spännande. Så är också fallet med en av hans mest kända romaner, ”Doktor Glas”. Romanen utkom för första gången 1905 och upplevdes under denna tid som mycket provocerande på grund av sin handling och de moraliska resonemang som förs fram i romanen. Med tiden har dock romanen blivit en riktig klassiker.

Reflektion om rätt och fel
Romanen ”Doktor Glas” inbjuder till reflektion kring flera av livets stora existentiella frågeställningar. Genom berättelsen får vi följa doktor Glas funderingar och desperation över vad han ska göra för att få den unga vackra Helga som han förälskat sig i. Helga är nämligen gift med byns pastor Gregorius, en motbjudande äldre man. Paret lever i ett kallt och kärlekslöst förhållande där Helga vantrivs. I all sin desperation över sitt destruktiva äktenskap, vänder sig Helga till doktor Glas för att få hjälp.

Doktor Glas börjar förbereda en lösning för att ta Helga bort från pastorn. Frågeställningar som om det är rätt att döda en människa i syfte att rädda en annan väcks. Frågor om livet och vad som är moraliskt rätt och fel. Tankar om äktenskapets innebörd. Romanen har en filosofisk klang och utmanar tankarna hos dig som läsare. Det är en bok som kan rekommenderas till alla som söker en lite djupare roman som behandlar flera av livets existentiella frågor och moraliska överväganden.

Söderberg har även gett romanen ett njutbart språk som fångar karaktärernas sinnesstämningar på ett klockrent vis. Språket är fängslande och målande. Känslan efter att ha läst romanen är vemodig och berättelsens handling går rakt in i hjärtat. Med tanke på författarens höga nivå rent litterärt i kombination med en storslagen handling, är ”Doktor Glas” förtjänt av en 5:a av 5 i betyg.

Becoming av Michelle Obama

Betyg 5
"Min historia" är titeln på Michelle Obamas fängslande självbiografi. När boken lanserades under 2019 blev den snabbt en succé på försäljningslistorna över hela världen. Det är inte svårt att förstå varför, Michelle Obama är en av världens absolut mest beundrade kvinnor. Hon är ikonisk som den första afroamerikanska presidentfrun och var en stark faktor bakom sin make Baracks popularitet som president i en tid med ekonomisk lågkonjunktur och en orolig omvärld.

Vad du behöver för att växa
Självbiografin ger en unik inblick i Michelle Obamas liv. Det är en inspirerande historia som visar att allt är möjligt genom hårt arbete och en smula tur. Boken är en självbiografi, men den skulle också kunna beskrivas som en självhjälpsbok som visar vad du behöver för att växa som människa. Boken har ett djup som få andra självbiografier lyckas nå.

Känslan är intim och boken är skriven så att det känns som Michelle själv sitter och berättar om alla de gamla minnena bara för dig. Du som läsare får följa henne på vägen från Chicagos gator till första föreläsningen på världens mest prestigefyllda lärosäte, Harvard University, där hon studerade till jurist. Efter juristexamen arbetar hon hårt för en karriär som advokat och företagsledare. Framgångarna avlöser varandra och mitt i allt möter hon sitt livs kärlek i Barack Obama, som dök upp en sommar på byrån där Michelle var anställd. Resten är historia. Paret kombinerade familjeliv med framgångsrika karriärer inom politik och juridik. Något som kom att leda dem till världens mest kända adress, 1600 Pennsylvania Avenue, närmare bestämt Vita huset. Historierna från hennes tid som första dam är mycket intressanta och ger en nära inblick i presidentlivet.

Både djup och humor
Biografin lyckas balansera ett fängslande djup med avslappnad humor och flyt i läsandet på ett utmärkt sätt. Som läsare får du en mycket nära och personlig inblick i hela Michelle Obamas liv. Precis så som en riktigt bra självbiografi ska vara. Den är en njutning att läsa och får 5 av 5 i betyg.

Kallocain av Karin Boye

Betyg 5
Romanen ”Kallocain”, med undertiteln ”En roman från 2000-talet”, skriven av den svenska författaren Karin Boye, är ett riktigt mästerverk. Det är hennes kanske mest kända roman, och också hennes sista. Den utkom för första gången 1940, men har kommit i nya upplagor flera gånger sedan dess och översatts till ett tiotal olika språk.

Det är kuslig dystopi över ett polisiärt och militant övervakningssamhälle. En mörk framtidsvision över 2000-talet. Det råder ett auktoritärt styre där individen inte är fri utan tillhör staten. Inspirationen till berättelsen fann Boye i efterkrigstidens samhällsutveckling i Sovjetunionen och Tyskland. Samtidigt innehåller boken också en tro på mänskligheten och vår förmåga att bryta oss loss och skapa ett bättre samhälle. Detta på grund av vår ständiga strävan efter frihet och kärlek.

Förebilden till ”1984”
Ett intressant fakta om romanen är att den utkom före dystopiernas dystopibok ”1984”, skriven av George Orwell. Romanerna påminner mycket om varandra, och det finns de som framfört teorier om att Orwell lät sig inspireras av Boye och ”Kallocain” när han skrev sin berömda roman.

Aktuell och tankeväckande
I dagens digitala värld, där vi har närmast fulländade tekniska system och alla övervakar varandra genom fenomen som sociala medier, är ”Kallocain” hyperaktuell. Staten har idag större möjligheter än någonsin att övervaka oss medborgare och delar av den framtidsvision som målas upp i romanen har besannats. Den kinesiska staten och dess övervakningssystem över sina medborgare är det yttersta exemplet på detta. Övervakning förekommer dock i olika grader i mer eller mindre alla länder, om än inte i samma utsträckning.

En roman alla bör ha läst
”Kallocain” är helt enkelt en roman som alla bör ha läst. Det är en av de bästa svenska romanerna genom alla tider. Den håller inte bara en hög litterär nivå, utan är också intressant och lärorik. Du kommer att förstå både efterkrigstiden och vår samtid bättre. Språket är målande och intimt eftersom romanen är skriven i dagboksform. En klar 5:a av 5 i betyg.